Matei Bogdan
Publicat în 9 septembrie 2020, 16:11 / 212 elite & idei

Dragos Preda, la un schimb dinamic de idei si noutati despre provocarile si oportunitatile pe care le ofera conceptele de orase inteligente – SMART CITIES

Dragos Preda, la un schimb dinamic de idei si noutati despre provocarile si oportunitatile pe care le ofera conceptele de orase inteligente – SMART CITIES

Mulțumesc The Diplomat-Bucharest și Magda Purice și Mirela Gavra Reprezentanti ai Guvernului, administratiei publice locale si ai autoritatiilor de reglementare, alaturi de companii, consultanti si institutii financiare, alaturi de furnizori si dezvoltatori de solutii inteligente de energie si echipamente, managementul deseurilor, transport, solutii de tehnologie avansata cu aplicabilitate in infrastructura urbana, s-au reunit pentru un schimb dinamic de idei si noutati despre provocarile si oportunitatile pe care le ofera conceptele de orase inteligente – SMART CITIES. https://smart2020.thediplomat.ro/

📲 IoT restructurează fiecare aspect al unei clădiri, de la construcție la locuință până la management. Utilizați datele IoT pentru a lua decizii în cunoștință de cauză pentru a optimiza experiența ocupanților, a personalului și a conducerii. Cu optimizarea activelor, o mai bună gestionare a facilităților și siguranța ocupanților, clădirile mai inteligente pot eficientiza procesele de afaceri și extinde profiturile.

🏝 totodata, apare si la noi dorinta de a trai ecologic, asta insemnand si o casa ecologica, independenta energetic. Dezvoltatorii imobiliari care vor sa construiasca locuinte verzi au la dispozitie un nou instrument financiar.

📡 Totodata, trebuie sa vb si de infrastructuri critice si conlucrarea intre infrastructura de date, infrastructura rutiera si cea de transport de energie.

💡 Nu in ultimul rand, vorbim de smart grids si smart metering cand clientii isi vor putea adapta abonamentele in timpul unei zile.

🏘 Casa inteligentă crește de jos în sus, consumatorii își modernizează casele folosind un ecosistem de tehnologii din ce în ce mai accesibile. Clădirile inteligente, cum ar fi centrele comerciale și birourile, urmează o cale similară, motivată de stimulente comerciale.

🚦 În schimb, orașele inteligente tind să fie gestionate de sus în jos de către autoritățile municipale sau naționale în parteneriat cu entitățile publice și private, determinând orașele să devină mai eficiente, mai durabile și spații mai bune de locuit.

🚕 Totuși, proiectele orașelor inteligente coordonate de sus în jos au avut doar parțial succes în misiunea lor. Da, au fost destul de bune în implementarea iluminatului stradal inteligent, în deschiderea ușilor sau partajarea mașinilor și bicicletelor. Dar când vine vorba de proiecte integrate mai largi, cum ar fi transformarea ofertei de asistență medicală a unui oraș sau modernizarea infrastructurii sale de distribuție a energiei, complexitatea și costurile devin rapid bariere. Prin urmare, conectarea proiectelor de case inteligente și orașe inteligente ar putea fi benefică pentru ambele.

ℹ️ totodata, trebuit sa începem sa vorbim si de Smart village: Noul concept de dezvoltare a satelor românești cu ajutorul fondurilor europene

ℹ️ Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș: „România este angajată pe drumul ireversibil al modernizării. De aceea, cu ajutorul celor aproximativ 80 miliarde de euro în viitoarea perioadă de programare vrem să punem bazele unui parteneriat pentru modernizarea satului românesc. Deschiderea noastră este maximă pentru administrațiile locale din mediul rural deoarece vrem să creionăm împreună lucruri frumoase pentru comunități. Ne dorim ca oamenii pe care să aibă condiții de trai foarte bune, similare cu cele din mediul urban”.

ℹ️ Începând cu perioada 2021-2027 localitățile urbane din România cu statut de municipiu reședință de județ, municipii și orașe pot depune proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru implementarea conceptului de „smart city”, iar unitățile administrativ teritoriale urbane (municipiile reședințe de județ, municipiile și orașele) care au în structura administrativ teritorială comune aparținătoare, pot să depună proiecte pentru accesarea fondurilor nerambursabile pentru soluții de tip „smart village”.

💻 Totodata, Raportul “Inteligența Artificială și Internetul Obiectelor pentru infrastructura critică din România în domeniile Energiei, Transporturilor și al Utilităților” al EurasAI și al colegului meu Adrian Dan analizează situația actuală și vine cu recomandări concrete în ceea ce privește consolidarea activităților de inovație în domeniul infrastructurii critice, luând în considerare atât riscurile cât și beneficiile tehnologiilor emergente.Apariția aplicațiilor ce folosesc tehnologii avansate în domeniul industrial determină multiple provocări, așa cum prezintă raportul EurasAI, generând o serie de potențiale amenințări de securitate tot mai complexe, ce riscă să afecteze infrastructura critică.

📲 Prin acest raport, EurasAI militează pentru o mai bună înțelegere a impactului pe care îl pot avea tehnologiile emergente în domeniile strategice atât în România, cât și în regiunea Europei Centrale și de Est.

📡 La nivel global, aceste tehnologii încep să aibe un impact major. În toate sectoarele analizate, raportul EurasAI evidențiază un apetit din ce în ce mai mare pentru investiții în aplicații AI sau IoT în contextul industriilor critice. Spre exemplu, în 2019, în timp ce aproape 108 miliarde dolari au fost cheltuite pe toate soluții IoT pentru consumatori individuali, numai în transporturi și utilități s-au achiziționat soluții de peste 130 miliarde dolari. Echipa EurasAI estimează că piața globală de AI în aplicații industriale va crește de la 19 miliarde dolari în 2020, la peste 72 miliarde dolari în 2025, iar nișa de aplicații AI în IoT se va tripla până în 2025, ajungând la 16 miliarde dolari.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe