Adriana
Publicat în 26 iunie 2012, 13:37 / 284 elite & idei

Dragoş Tănase: Tot ceea ce cerem este să fim trataţi în mod corect, iar proiectul minier sa fie evaluat transparent

Dragoş Tănase: Tot ceea ce cerem este să fim trataţi în mod corect, iar proiectul minier sa fie evaluat transparent
+ Observator

Într-un amplu material publicat în The Diplomat despre proiectele de exploatare şi producţie din România care aşteaptă de mulţi ani avizul guvernului, Dragoş Tănase, directorul general al RMGC, susţine că, în prezent, toate aspectele tehnice legate de proiectul minier de la Roşia Montană au fost clarificate, compania oferind documentaţia necesară, astfel că se aşteaptă ca Ministerul Mediului să continue şi să finalizeze evaluarea impactului de mediu al proiectului.
Mai mult decât oricând, România are nevoie de locuri de muncă, investiţii solide şi stabilitate economică pentru a-şi asigura dezvoltarea în acest mediu european şi internaţional dificil, a precizat Tănase, adăugând că proiectul minier va utiliza cele mai noi tehnologii în domeniu, ceea ce va crea în România o platformă pentru relansarea mineritului pe baze moderne.
Având în vedere că proiectul respectă cele mai înalte standarde în minerit, atât la nivel european cât şi la nivel naţional, nu există nici un motiv pentru ca proiectul minier de la Roşia Montană să nu primească avizele necesare, a ţinut să sublinieze Tănase. „Tot ceea ce cerem este să fim trataţi în mod corect, iar proiectul minier să fie evaluat transparent. Atât România, cât şi investitorii din ţară merită un tratament corect, mai ales ca România are nevoie de stabilitatea economică pe care investiţiile o pot genera”, a mai spus directorul general al RMGC.
Fostul preşedinte ANRM, Alexandru Pătruţi, a declarat că proiectul de la Roşia Montană este în stand by, explicând că subiectul este precum o minge neagră care a fost pasată de la un guvern la altul din 1996 până în prezent. Pătruţi a afirmat că, odată aprobat proiectul minier, vor fi nevoie de trei ani de investiţii până la începerea exploatării şi până când statul ar putea încasa ceva de pe urma proiectului, oficialul adăugând că, în general, este nevoie de zece ani cel puţin pentru a începe o nouă exploatare care are putea aduce beneficii financiare statului.
Gabriel Resources, care deţine majoritatea acţiunilor RMGC, a investit aproape 500 de milioane de dolari în dezvoltarea acestui proiect minier, iar investiţia totală este estimată la 2 miliarde de dolari, se mai arată în material. La preţul curent al aurului, de 900 dolari pe uncie, proiectul minier ar putea aduce contribuţii directe economiei româneşti de peste 4 miliarde de dolari, spun reprezentanţii companiei.

Articol publicat pe www.mineritmodern.ro

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru: We’re looking for Ukrainians who want to learn the essentials about life and work in Romania

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Biriș: Din nou despre energie – Ordonanța românească vs. Regulamentul Consiliului

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialSilviu Cerna: Metamorfozele banilor, cauze şi efecte-Banii electroniciClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe