Matei Bogdan
Publicat în 3 martie 2021, 13:40 / 196 elite & idei

Elena Calistru: Mesaje de tip „thoughts and prayers” de la politicieni

Elena Calistru: Mesaje de tip „thoughts and prayers” de la politicieni

Posibil să fiu eu pe hatereală azi, dar să mor eu dacă nu mă ia cu pitipaci când văd mesaje de tip „thoughts and prayers” de la politicieni, mai ales că vin de la cei aflați la guvernare.
Bre oameni buni, sunteți bine??? Atât se poate ca un 10 august să nu se mai întâmple și dacă se întâmplă, măcar să știm de ce? Cum adică e trist și cum adică să se facă o comisie? Am înnebunit cu toții?
Așadar, eu aș vrea să văd așa, repede (nu de alta, dar teoretic ați cam avut vreme de pe la OUG13 să vă gândiți cum salvați justiția, nu?) niște soluții.

 1. Știm că și înainte de asaltul Dragnian la justiție unele lucruri nu mergeau. Codurile cu zeci de articole neconstituționale, resurse cam ioc, proceduri vraiște, apucături heirupiste post-investigații de presă, lene pe făcut unele rechizitorii mai de Doamne-ajută etc. Aveți un punct de pornire în MCV. Mai sunt și o sumedenie de alte analize.
 2. Atacul pe justiție nici nu a rezolvat problemele vechi, ci a mai adus și o sumedenie de altele noi. De la harcea-parcea pe legislație până la intimidarea unor magistrați și hărțuire inclusiv cu arme media, avem o listă lungă. Puteți lectura MCV, GRECO, Comisia de la Veneția etc.
 3. Acum avem o justiție dublu-ciuruită care însă avea parte de un lucru tare de preț – niște oameni care săreau în apărarea ei. Era momentul perfect pentru a nu mai urla doar pe punctul 2 cu reparații minore, ci și să adresăm punctul 1.
 4. Reparațiile se fac frumușel, așa:
  A. Decidem ce e urgent, consultăm practicienii, rezolvăm ce arde (nu, nu arde tot, că nu mai eram aici)
  B. Băgăm naibii gestul ăla nefăcut în 2009 – analiză serioasă, studii de impact, soluții venite după dezbateri
  C. Facem mecanism decent de monitorizare și rafinare de soluții că nimeni nu s-a născut perfect, de-aia e bun și sa nu ai orgolii și sa poți spune „aia nu merge, am dat-o în bară, hai să vedem ce punem în loc”
 5. Până acum eu nu aud de vreo 2 ani decât de-astea cu scăpatul de MCV. Dar a venit careva cu un calendar și cu niște măsuri concrete, cu o alocare de resurse și de voință politică? Cu un roadmap dintr-ăla pe care, nu știu, să îl punem naibii în PNRR? Și dacă da, unde e, unde e dezbaterea pe el?
 6. Mi-e teamă că s-au pierdut atâtea trenuri pentru reformă încât nici nu îmi vine să fac lista rușinoasă a dosarelor care nu ar trebui să lase niciun decident să doarmă. Și totuși ei ne zic ca sunt triști alături de noi. Dacă atâta pot, oare de ce s-au mai vrut aleși?
 7. Măi oameni cu minte și suflet de prin justiție, voi care vă bucurați ca nu sunteți lăsați singuri cu alde Dragnea, oare chiar acum nu e momentul să ieșiți și să ne spuneți cu subiect și predicat de ce avem toate aceste decizii rușinoase și cum am putea să nu le mai avem? Oare chiar nu puteți, pe cale de consecință, să înțelegeți că încrederea aia a oamenilor nu prea mai e și că ține mai ales de voi să o salvați?
  Până la ceva concret, vă rog eu mult, dacă sunteți într-o poziție de decizie, mai ușor cu thoughts and prayers. Că mâine parcă vă văd și la proteste.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe