Matei Bogdan
Publicat în 30 mai 2023, 17:50 / 137 elite & idei

Elena Calistru: Nu par să vină vremuri liniștite pentru guvernanți

Elena Calistru: Nu par să vină vremuri liniștite pentru guvernanți

Mă uit la greva profilor de azi, dar și la valul anunțat de greve din perioada următoare. Nu par să vină vremuri liniștite pentru guvernanți. Nu știu dacă să ne bucure că și-o iau cei care în îngâmfarea lor au crezut că pot face cătinel orice, în numele stabilității și liniștii. Pentru că grevele de acum pleacă de la realitatea că sistemul de educație e sub-finanțat. Și se izbește de altă realitate, că e greu cu banii. Și de o altă limitare, că după ce clipești o dată, va trebui să clipești și a doua oară, și a treia oară. Totul pe banii noștri. Pentru că marea coaliție nu a fost în stare, cu toată majoritatea lor, cu toată gârla de bani europeni, cu toată poziția privilegiată, să pună în ordine măcar domeniile pe care sigur aveau sprijin din aproape toată populația: educație, sănătate, infrastructură.

După niște ani tulburi și agitați în România, politicienii aflați la putere au încercat să transforme țara în ceea ce mulți percep ca o „democrație controlată” (managed democracy) prin multiple manevre legislative, politice și sociale. Totul sub pretextul stabilității și liniștii. Cu toate acestea, eu cred că, oricât ar suna de bizar, spiritul românesc nu este ușor de îmblânzit, cu atât mai puțin de îngrădit în constrângerile unei reprezentări politice controlate. Sau nu mai e.

Nu încerc să idealizez. Dar poate că anii aspri ai comunismului au lăsat o pată pe conștiința noastră colectivă, sau poate pur și simplu lumea s-a săturat de minciuni înghițite și de realități paralele. Astăzi, căutăm un guvern transparent, liber și drept. Sau cel puțin un guvern decent. Sau care să ne lase în pace.

Sau poate că mobilitatea/migrația europeană, care a transformat plecarea din țară pentru o viață mai bună dintr-o perspectivă descurajantă într-o opțiune comună. E mai ușor să pleci, nu trebuie neapărat să îți suporți țara. Asta nu înseamnă și că nu trebuie să îți pese de ea.

Marea coaliție de la guvernare pare să fi mușcat însă mai mult decât poate mesteca. Credeau că pot instrumentaliza problemele complexe legate de salariile din sectorul educațional în avantajul lor, gândind că dețin controlul. Însă cred că e posibil să înțeleagă o realitate pe care ar fi trebuit să o înțeleagă și în anii ce a trecut – controlul este trecător și efectul de bulgăre de zăpadă pe care (poate) l-au început involuntar s-ar putea să ia amploare dincolo de puterea lor de a-l controla.

Dincolo de lecțiile lor, un efect secundar îngrijorător al acestor evenimente o să fie ascensiunea pozițiilor extremiste, anti-sistem. Ei rezonează cu o parte a populației evidențiind un adevăr pe cât de clișeic, pe atât de tulburător – sistemul este putred. Ironia este că, deși ar putea fi doar un ecou al realității, acest ecou este îndreptat spre extremism, ceea ce ar putea genera și mai multă diviziune și nemulțumire.

Spiritul ăsta al românilor care pare să își fi regăsit ceva neîmblânzire nu este întotdeauna o poveste de basm care se termină cu „și au trăit fericiti până la adânci bătrâneți…”. Da, a fost de folos când au dat peste nas unor politicieni aroganți care își imaginau că au tot sau în timpul protestelor împotriva încercărilor de a face ce vor cu Roșia Montana sau cu sistemul de justiție, dar poate fi, de asemenea, o sabie cu două tăișuri. În timp ce ne luptăm cu demonii noștri politici, trebuie să ne asigurăm că nu devenim monștri noi înșine. În acest moment, se pare că cel mai mare beneficiar al acestei lupte este un partid extremist care poate genera mai multă dezbinare decât unitate. Și în loc să facă ceva pe bune pentru probleme pe bune, unii aflați la putere stau și fac calcule politice.

Nu știu care e soluția, însă știu că va fi foarte amară gălușca pe care e posibil să fie nevoie să o înghițim și noi la un moment dat, la alegerile următoare. Pentru că, în fapt, nu vor fi alegeri. Ci o punere în fața unei alegeri evidente…

Ultima ora:

ObservatorDragoş Preda, Andrei Stoian: Dialog despre alegerile prezidențiale din România

PoliticDragoş Preda, Andrei Stoian: Dialog despre alegerile prezidențiale din România

EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența

ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene

SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile

EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!

EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe