Bogdan Daradan
Publicat în 23 octombrie 2012, 20:14 / 514 elite & idei

Elena Drăgălin, preşedintele organizaţiei Moldova AID, în direct cu cetăţenii basarabeni din Carolina de Nord

Elena Drăgălin, preşedintele organizaţiei Moldova AID, în direct cu cetăţenii basarabeni din Carolina de Nord

Elena Drăgălin, fondator şi preşedintele organizaţiei Moldova AID, Carolina de Nord, SUA, a oferit un interviu publicaţiei moldova.org.

Vă rugăm să faceți o scurtă prezentare a activității Dvs. profesionale în Moldova și în Statele Unite ale Americii.

Moldova AID este o organizație non-guvernamentală încorporată în Carolina de Nord, SUA, în scopuri de caritate, educaționale si informaționale, care susține prin activitățile sale cursul de democratizare a Republicii Moldova și contribuie la promovarea unei imagini pozitive a țării noastre peste hotare. Poate părea că este o misiune foarte ambițioasă pentru un ONG mic, dar noi lucrăm cu atitudinea că acțiunile trebuie să prevaleze vorbelor și că nici o contribuție nu este prea mică atunci cînd influiențează o schimbare în bine.Actvitatea organizației a început în februarie 2011 printr-un proiect de ajutor umanitar, oferit elevilor de la orfelinatul din Căzănești, intitulat Sneaks4Teens. Cei 73 de elevi au primit încălțăminte sportivă, pulovere, haine sportive, ciorapi și alte accesorii în sumă de peste 3000$ datorită eforturilor comune ale diasporei din SUA și Canada. În urma vizitei efectuate la orfelinat, a fost remarcat faptul, că cel mai mult elevii au nevoie de ajutor atunci cînd absolvesc instituția și s-a decis de a întreprinde ceva în această direcție. În aprilie 2011 a fost înființat Fondul pentru Educație cu scopul de a acumula mijloace pentru a susține copiii orfani și social vulnerabili prin burse de studii la colegii în Moldova. Aceasta ne-a permis, prin eforturile comune ale Diasporei din SUA, Canada și Marea Britanie, să instituim burse în sumă de cîte 1000lei/lună pentru trei studenți orfani, care astăzi își fac studiile la Colegiul de Tehnologii Informaționale, Colegiul de Medicină și Colegiul de Comerț. Studenții s-au prezentat foarte bine în primul an de studii și toți trei s-au calificat pentru burse și în anul curent de învățămînt, 2012-2013.Următorul proiect a început prin deschiderea Centrului de Instruire Virtuală (CIV) în August 2011, înființat în scopul de a oferi studenților din Moldova cursuri, webinare, seminare, conferințe, training, consultanță și alte servicii în diferite domenii de specialitate. Grație membrilor Diasporei, care își oferă expertiza voluntar, toate cursurile noastre sunt gratuite. Așa a fost de exemplu, cursul .NET, susținut de către Alexandru Caruntu, software developer în Toronto, la fel și cursul oferit de către Dr. Silvia Bezer-Bratu, cercetător științific la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord, întitulat “Direcții Moderne de Cercetare în Chimie”, care va continua și în anul de studii 2012-2013 cu o tematică diferită. Au mai fost organizate și alte seminare pentru studenți și tineri specialiști, pentru un grup de femei social-dezavantajate și vulnerabile din Nordul Moldovei, în total de cursurile noastre au beneficiat pînă acum în jur de 60 de persoane. Iar pentru a promova o imagine pozitivă a Republicii Moldova în SUA, recent, Moldova AID a participat la Festivalul Internațional din Raleigh, CN în timpul căruia pavilionul nostru a oferit informație și mostre din cultura, istoria și tradițiile R Moldova pentru cei peste 30 de mii de vizitatori ai festivalului.

Care sunt principalele direcții de activitate ale Moldova AID?

Centrul de Instruire Virtuală devine un centru de atracție atît pentru tinerii din Moldova cît și pentru membrii Diasporei. Tot mai mulți dintre aceștia își exprimă dorința de a contribui și deja planificăm cursuri pentru cei interesați în dezvoltarea micului business, un webinar ce ține de direcțiile de dezvoltare în statistică, un curs de instruire profesională, cînd participanții vor avea acces la consultanță cum să scrie un CV, o Scrisoare de Intenție și cum să se comporte la Interviu pentru a găsi un loc de muncă. Nu ne vom limita doar la cele enumerate. Educația rămîne principala direcție de activitate a organizației și ne vom extinde anume în acest domeniu.

Care sunt proiectele de viitor pe care intenționați să le realizați?

Atunci cînd am înființat Moldova AID, cineva m-a încurajat, sugerîndu-mi să pornesc mai întîi pe o cărare, că aceasta neapărat va duce în viitor la un drum mai mare. Toate proiectele noastre au derivat unul din altul. Pe parcursul fiecărui proiect au fost identificate oportunități pentru următorul și credem că așa se va întîmpla și în continuare. Pentru moment, ne propunem să continuăm susținerea financiară și morală a bursierilor prin Fondul pentru Educație, să oferim noi cursuri în cadrul Centrului de Instruire Virtuală, iar foarte curînd, vom lansa un nou proiect, care va lărgi accesul la literatura mult rîvnită de tinerii studioși din Moldova.

Cine sunt beneficiarii și pe cine reprezintă Moldova AID?

Deși cuvîntul Diasporă a fost utilizat foarte des în cele de mai sus, Moldova AID nu este o organizație a Diasporei. Recunosc, a fost concepută cu acest gînd. Dar foarte curînd am realizat, că nu am putea funcționa fără susținerea celor de acasă. Suntem ferm convinși, că succesul campaniei de utilizare a cunoștințelor, experienței și expertizei Diasporei spre beneficiul Republicii Moldova este în exclusivitate determinat de interacțiunea dintre talentul expatriaților și instituțiile și oamenii din însăși Moldova. Oricît de mare ar fi entuziasmul, oricît de impresionante nu ar fi activele Diasporei, pentru a le pune în serviciul țării este nevoie de a le combina cu talentul și resursele locale. Moldova AID încearcă să facă anume acest lucru, implicînd în proiecte ambele părți. Și aceasta ne permite să afirmăm că atît beneficiarii cît și reprezentanții organizației suntem noi cu toții, cetățeni sau prieteni ai Republicii Moldova, care dorim să o vedem prosperă, indiferent pe care meridiane ne aflăm.

Interviu publicat pe site-ul moldova.org

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: Orientul Mijlociu în 2025 (II)

PoliticRadu Burnete: Dacă nu acceptăm schimbarea ea va veni de unde nu trebuie

EconomieCristian Popa: 2024, un an profitabil pentru investitori

ExternVictor Negrescu atrage atenția că ideea lui Mark Rutte de a direcționa fonduri pentru sănătate și pensii la apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate

SocialMarian Staș: Sine ira. Educație spirituală de secol XXI, într-o Școală de secol XXI – o conversație sensibilă, suspendată între frica și curajul asumării schimbării

EvenimenteMireille Rădoi: ”Serată Eminesciană”, de Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”

EditorialAlexandru Grumaz: 2024, anul Donald Trump (III)

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe