Matei Bogdan
Publicat în 27 noiembrie 2019, 20:47 / 205 elite & idei

Emil Constantinescu a fost sarbatorit la implinirea varstei de 80 de ani

Emil Constantinescu a fost sarbatorit la implinirea varstei de 80 de ani

Fostul presedinte Emil Constantinescu a fost sarbatorit la implinirea varstei de 80 de ani, intr-un eveniment care a avut loc la Ateneul Roman, in prezenta custodelui Coroanei, Margareta, a principelui Radu, a sute de colaboratori, colegi si prieteni.

Alaturi de fostul sef al statului s-au aflat reprezentanti ai Academiei Romane, ai mediului universitar, membri ai corpului diplomatic strain acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai cultelor, fosti detinuti politici.

Evenimentul, organizat de Fundatia Romana pentru Democratie, a cuprins proiectia unui film cu secvente relevante din activitatea fostului presedinte, un concert al Cameratei Regale, precum si lansarea volumului „Emil Constantinescu 80 – Om de stiinta. Om de stat. Marturii”.

Emil Constantinescu a facut un apel la reconciliere nationala, dar si la un efort pentru revenirea elitelor in prim planul vietii politice si sociale romanesti.

„Sunt profund miscat de prezenta la Ateneul Roman a atator personalitati, mai ales a unor oameni care mi-au fost apropiati in momentele cele mai grele ale vietii mele. Cred ca in aceasta seara este de datoria celor care mai suntem in viata ca, prin marturisirea noastra, sa lasam o marturie pe baza careia sa se poata scrie o istorie adevarata care pana acum nu s-a scris. (…) Nu este important unde traiesti, ci cum traiesti”, a afirmat fostul presedinte.

El a facut o incursiune scurta in viata sa, amintind de educatia pe care a avut norocul sa o primeasca, dar si de relatiile speciale care i-au marcat parcursul vietii cu personalitati precum regele Mihai, Corneliu Coposu, parintele Arsenie Papacioc, parintele Constantin Galeriu, fosti detinuti politici.

„Regele Mihai nu a fost singurul din tarile comuniste care a fost alungat sau exilat, dar si-a trait viata intr-o asemenea demnitate incat a ramas un model moral”, a punctat Constantinescu.

Prezent la eveniment, presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, l-a caracterizat pe Emil Constantinescu drept un presedinte atipic in sirul sefilor de stat de dupa 1989.

„Emil Constantinescu a fost singurul presedinte care provine din mediul academic autentic si din postura de rector universitar, singurul care s-a afirmat intr-un domeniu de prestigiu. El nu a fost demnitar inainte de a fi presedinte sau seful vreunui partid politic.

Profesorul Emil Constantinescu nu a avut anterior experienta politica (…), nici obisnuit cu compromisurile compromitatoare, dar a dorit inainte de toate binele romanilor si nu al partidelor politice”, a argumentat Pop.

Un omagiu pentru activitatea fostului sef de stat a fost adus, la Ateneul Roman, de Petru Lucinschi, fost presedinte al Republicii Moldova in perioada 1997-2001, care a amintit ca Romania acelor vremuri se afla la rascrucea unor evenimente internationale complicate, carora a trebuit sa le faca fata.

„Romania era in proces de aplicare a democratiei adevarate si, in conditiile acestea, trebuia sa ai tarie de caracter, sa fii inteles de popor. (…) Dumneavoastra ati reusit sa introduceti acest echilibru. La hotare erau niste evenimente foarte serioase, dar Romania a iesit cu demnitate din acestea”, a subliniat fostul presedinte moldovean.

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan a dezvaluit cum a fost elevul Emil Constantinescu, cu care a fost coleg de liceu: „Emil Constantinescu era construit dintr-o alta plamada fata de ceilalti, era sobru, rezervat, bine educat. In toti anii de liceu s-a situat in fruntea celor mai buni elevi si a excelat la limbile franceza si romana”.

Lansarea volumului „Emil Constantinescu 80 – Om de stiinta. Om de stat. Marturii” de catre Fundatia Romana pentru Democratie si Forumul Academic Roman a avut loc in foaierul Ateneului Roman, cartea fiind prezentata de fostul presedinte al Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

„Domnule presedinte, pana acum obiceiul era urmatorul: dumneavoastra scriati o carte, iar noi eram invitati sa vorbim despre ea. De data aceasta, rolurile s-au schimbat putin: noi am scris o carte si tot noi vorbim despre ea. (…) E o placere si un semn de pretuire si de dragoste pentru dumneavoastra. (…)

Am trecut alaturi de dumneavoastra prin etapele fauririi democratiei in Romania, am parcurs impreuna pietele simbol: Piata Universitatii, Piata Victoriei, Piata Revolutiei. Am facut eforturi alaturi de dumneavoastra sa trecem Romania de la economia planificata la capitalism fara sa avem vreo carte dupa care sa invatam. Pentru multi dintre noi, SRL insemna, inainte de Revolutie, saptamana redusa de lucru. Dupa 1990 am invatat ca inseamna ‘societate cu raspundere limitata’.

Am invatat impreuna trecerea de la regimul totalitar la democratie si nu a fost usor. Am avut alaturi de noi un om care ne-a calauzit prin forta exemplului sau moral – Corneliu Coposu. (…) Toate aceste lucruri pe care noi le-am trait impreuna se regasesc in aceasta carte de marturisiri, care are nu mai putin de 128 de autori. Acesta este darul pe care vi-l facem noi astazi, in semn de recunostinta pentru Emil Constantinescu, un om de stat”, a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.

Printre cei prezenti la evenimentul de la Ateneul Roman s-au aflat fostul premier Victor Ciorbea, academicianul Eugen Simion, fostul purtator de cuvant al presedintelui Constantinescu, Rasvan Popescu. De asemenea, s-au aflat alaturi de Emil Constantinescu la aniversare Sandra Pralong, Irina Cajal, Varujan Vosganian, Marius Oprea, Corina Chiriac, Dan Grigore, fosti demnitari ai Cabinetelor Ciorbea si Radu Vasile.

www.ziare.com

Ultima ora:

ObservatorVasile Dâncu: 2021 – Anul Marelui Pesimism românesc

PoliticSebastian Burduja: Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marchează sfârşitul Holocaustului

EconomieDaniela Nemoianu: Contextul actual, complex şi fără precedent creează premise unice pentru lansarea unei strategii de ţară pentru investiţii publice şi private în domenii cheie

ExternCristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Israelul reprezintă un exemplu de succes pentru campania de imunizare împotriva COVID-19, de la care avem multe de învățat și în Europa

SocialElena Calistru: Despre ritmul de vaccinare pentru toate țările europene

EvenimenteThoader Paleologu: Duminica viitoare începem un curs de două întîlniri despre globul ceresc și globul pămîntesc

CulturaGeorge Brailoiu restaurează casa lui Aron Pumnul din Cernauti

EditorialVasile Dâncu: 2021 – Anul Marelui Pesimism românescClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe