OraNoua.ro
Publicat în 13 septembrie 2017, 14:24 / 253 elite & idei

Emil Constantinescu și Traian Băsescu, aplaudați în Senat pentru contribuția la Parteneriatul strategic cu SUA

Emil Constantinescu și Traian Băsescu, aplaudați în Senat pentru contribuția la Parteneriatul strategic cu SUA

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a solicitat, marți, senatorilor să îi aplaude în picioare pe foștii președinți ai României care și-au adus contribuția la semnarea și consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA.

„România era atunci într-o zonă gri din care Parteneriatul strategic cu SUA a avut menirea să o scoată și să o repună definitiv în concernul națiunilor democratice și libere pentru ca apoi să își poată permite atingerea celui de-al doilea obiectiv strategic: aderarea la Uniunea Europeană, iar meritul incontestabil al acestei realizări îi revine președintelui Emil Constantinescu. Apoi nu trebuie uitați și cei care, din fericire, sunt încă printre noi și au avut rolul și contribuția lor în luarea acestei decizii majore pentru prezentul nostru și pentru viitor — Victor Ciorbea, prim ministru la acea dată, Petre Roman — președinte al Senatului și ministru de Externe, Adrian Severin — ministru de Externe și Victor Babiuc — ministru al Apărării și fără îndoială această listă nu este completă. Vreau de asemenea să îi aplaudăm împreună pentru deciziile luate atunci pe președintele României Ion Iliescu și pe premierul Adrian Năstase care după atacurile abominabile din 11 septembrie 2001 au răspuns chemării partenerului american și România s-a alăturat coaliției multinaționale de luptă împotriva terorismului în teatrul de operațiuni din Afganistan. Doresc să îl aplaudăm pe Traian Băsescu, colegul nostru senator, președintele care a consolidat acest parteneriat pentru Mileniul III”, a spus Tăriceanu în plenul Senatului.

Senatorii au vizionat și un film cu imagini de arhivă de la vizita din 1997 a președintelui american Bill Clinton la București.

Senatul dezbate marți o declarație pentru marcarea a 20 de ani de Parteneriat strategic cu SUA, în prezența foștilor președinți, Emil Constantinescu, în calitate de invitat, și Traian Băsescu, în prezent senator.

După prezentarea și citirea textului declarației de către președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, foștii șefi de stat Constantinescu și Băsescu și liderii grupurilor parlamentare vor lua cuvântul în plenul Senatului.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe