OraNoua.ro
Publicat în 21 decembrie 2016, 19:00 / 322 elite & idei

Emil Hurezeanu: Atacul de la Berlin: ‘Un astfel de atentat va fi instrumentalizat politic’

Emil Hurezeanu: Atacul de la Berlin: ‘Un astfel de atentat va fi instrumentalizat politic’

Atacul cu camionul care a avut loc luni seară la un târg de Crăciun din Berlin „va fi instrumentalizat politic, în primul rând de partidele politice mai noi, cum este Alternativa pentru Germania sau Stânga germană, care oricum aveau rezerve foarte mari legate de politica Berlinului” în privința imigranților și a refugiaților, a declarat marți, pentru AGERPRES, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, care a mai spus că „era o chestiune de timp un astfel de atentat de proporții” în această țară, după cele din Belgia, Franța și în alte state.

„Suntem într-o perioadă globală de amenințare teroristă. Germania face parte din lumea occidentală. Și era o chestiune de timp un astfel de atentat de proporții și în Germania, după ce s-a întâmplat anul acesta în Belgia și în Franța și mai demult în alte țări occidentale”, a afirmat Emil Hurezeanu, care a atras atenția că „nu există un coeficient absolut de siguranță” și „o capacitate absolută de prevenire a unor astfel de atentate”.

„E adevărat, Berlinul e o scenă deschisă, liberă. A fost destul o scenă divizată și supravegheată”, a adăugat ambasadorul, după atacul de luni seară în care un bărbat, despre care presa germană a scris că cel mai probabil este un imigrant pakistanez, a intrat intenționat cu un camion în mulțimea de la un târg de Crăciun din Berlin, 12 persoane pierzându-și viața și cel puțin 48 fiind rănite.

El a mai afirmat că orice astfel de atentat terorist, „cu un impact emoțional, comunitar, atât de important” și „într-un moment atât de important cum este Adventul, Ajunul Crăciunului, în inima Germaniei, chiar în centrul Berlinului, în imediata apropiere a unei biserici a memoriei”, „găsește o proiecție, în mod aproape obligatoriu, în viața politică”.

„În alegerile din septembrie (2017 — n.r.), oricum problema imigranților și a refugiaților era un obiect de dispută, pentru că Germania a primit cei mai mulți refugiați din Orientul Apropiat, 850.000-900.000, încă din septembrie 2015, și are o politică de stat tolerantă, umanistă, generoasă, cu care nu toată lumea este de acord nici în Germania și nici în alte țări europene”, a declarat Emil Hurezeanu.

El a mai spus că un astfel de atentat va fi cu siguranță „instrumentalizat politic”. „Bineînțeles că un astfel de atentat va fi instrumentalizat politic, în primul rând de partidele politice mai noi, cum este Alternativa pentru Germania sau Stânga germană, care oricum aveau rezerve foarte mari legate de politica Berlinului și făceau politică pe teme de refugiați, de imigrație. E posibil ca aceste forțe în ascensiune în landuri în ultimele alegeri, mai ales în landurile din estul Germaniei, să primească vânt în pânze după un astfel de atentat. E posibil de asemenea ca partenerul de coaliție al dreptei creștin-democrate, care este dreapta creștin-socială de la München și care avea rezerve — cerea, de exemplu, o limită superioară a numărului de imigranți—, să-și exprime punctele de vedere cu mai multă convingere și cu mai mult impact, inclusiv electoral, în așteptarea alegerilor”, a mai afirmat ambasadorul României în Germania.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe