OraNoua.ro
Publicat în 22 octombrie 2014, 18:00 / 248 elite & idei

Emil Hurezeanu, despre cartea „Corneliu Coposu. File dintr-un jurnal interzis”: O excepțională contribuție la istoria României

Emil Hurezeanu, despre cartea „Corneliu Coposu. File dintr-un jurnal interzis”: O excepțională contribuție la istoria României

Scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu consideră că volumul „Corneliu Coposu. File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983” se înscrie în „seria marilor mărturii cu valoare de adăugare pentru istoria României”.

Ediție îngrijită și prefațată de Doina Alexandru, lucrarea a fost lansată marți la Hanul lui Manuc.

„Această carte este în primul rând o excepțională contribuție la istoria României”, a spus Hurezeanu, caracterizând volumul ca „un document concentrat de participare la istoria” țării noastre, „o carte foarte fierbinte, cu iradieri de omenie, de gravitate, de răspundere”.

El l-a comparat pe Corneliu Coposu, „în anii senectuții sale luminoase și necesare”, cu Charles de Gaulle ori cu Konrad Adenauer, care „li s-au dat” francezilor sau germanilor, așa cum nouă, românilor, ni s-a dat Seniorul.

Pentru directorul Editurii Vremea, Silvia Colfescu, volumul lansat reprezintă „o carte care cinstește memoria uneia din figurile care au contat în istoria noastră modernă”, lucrarea aducând „repere necesare” în societatea românească.

Flavia Bălescu-Coposu, sora marelui om politic țărănist, a evocat istoria jurnalului păstrat pentru a fi publicat între coperțile unei cărți, mărturisind că în timpul comunismului acesta a fost păstrat la Constanța, bine ascuns de un bun prieten al Seniorului, prin „supraetajarea cotețului porcului”.

„Corneliu Coposu a fost un cronicar extraordinar al vremurilor pe care le-a trăit, un martor, un intelectual rafinat, cu o cultură și cu o viziune continentală și internațională excepțională”, a spus jurnalistul Tudor Călin Zarojanu.

Doina Alexandru a afirmat că lucrarea, „frescă a unei epoci”, evidențiază „forța adevărului și libertatea de spirit specifice autorului”.

Evenimentul a fost înscris în seria manifestărilor organizate cu prilejul centenarului Corneliu Coposu.

Apărută la Editura Vremea, „cartea reunește o parte din manuscrisele ascunse într-o valiză dată în păstrare bunului prieten al Seniorului, Ioan Dumitru, spre a fi puse la adăpost de perchezițiile securității, însemnări zilnice, fișe, portrete pe baza cărora dorea să își reconstituie jurnalul și cartea definitivată încă din 1947, dar confiscată — ‘Viața lui Iuliu Maniu'”.

Potrivit editurii, „majoritatea însemnărilor lui Corneliu Coposu din acest jurnal ascuns de securitate timp de peste patru decenii gravitează în jurul unui singur astru: Iuliu Maniu”. Aceasta „consemnează mișcările diurne ale Prezidentelui, întâlnirile sale cu toate personalitățile politice importante, cu diplomații străini acreditați în România, strategia sa de a scoate țara din alianța cu Germania lui Hitler și a o trece de partea aliaților, acțiunile secrete riscante întreprinse în acest scop, actul de la 23 August și, în final, încercările disperate ale bătrânului luptător de a-i convinge pe diplomații englezi și americani și pe guvernele lor să nu abandoneze România în ghearele comunismului sovietic”.

Doina Alexandru (pseudonimul adoptat în 1977 la Radio Europa liberă de Doina Xifta, născută Alexandrescu), n. 1946, a părăsit România în 1975, emigrând în RFG.

Un an mai târziu, se angajează redactor la postul de radio american Europa liberă din Munchen, unde colaborează la diverse emisiuni — „Articolul zilei”, „Programul politic”, „Radio Magazin” — și la secția de știri.

Între 1979 și 1995, a fost titular al emisiunii „Din lumea comunistă”, redenumită după 1990 „Cronica ’90 — de la totalitarism la libertate”, iar între 1994 și 1995, a fost titularul programului „Lumea Creștină”.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe