OraNoua.ro
Publicat în 2 martie 2016, 18:47 / 186 elite & idei

Emil Hurezeanu şi-a lansat cel mai recent volum la Cluj. Turneul de promovare al cărţii se încheie pe 3 martie, în capitală

Emil Hurezeanu şi-a lansat cel mai recent volum la Cluj. Turneul de promovare al cărţii se încheie pe 3 martie, în capitală

Cunoscutul scriitor Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania, a continuat vineri, la Cluj, turneul de promovare al celui mai recent volum, „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015”. Apreciatul analist a susţinut şi o conferinţă, „Linii de fractură în Europa de astăzi”.

Evenimentul, care a inclus lansarea şi conferinţa, s-a bucurat de o audienţă numeroasă, invitatul fiind prezentat de rectorul UBB, Ioan Aurel Pop şi de profesorul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef pentru aderarea României la UE. În sală au fost prezente numeroase persoane cunoscute din mediul politic, cultural, universitar şi de afaceri local, între care primarul Emil Boc, fostul ministru Ioan Rus, fostul preşedinte al Academiei Române Ionel Haiduc, pictorul Ioan Sbârciu, compozitorul Adrian Pop, oamenii de afaceri Horia Ciorcilă şi Vasile Turcu.
Emil Hurezeanu este un cunoscut al mediului universitar clujean, fiind absolvent al Facultăţii de Drept din Cluj şi fost membru al mişcării culturale din jurul revistei Echinox. După lansarea de la Cluj, scriitorul s-a îndreptat spre Blaj, unde de la ora 17 a fost programată o întâlnire cu publicul din judeţul Alba.
„În 1996 publicam la editura Apostrof o carte care avea de a face cu perioada până în 1996, se numea ‘Între câine şi luop’. Acum mă interesează câteva direcţii de înaintare, de înţelegere. Noi şi America, noi şi Occidentul, noi şi Rusia, destinul unei ţări ca România în Uniunea Europeană şi NATO (…)”, a declarat analistul politic în cadrul evenimentului. Avem o problemă de fond. Comparaţia pe verticală, dinspre trecut în prezent şi în cele din urmă spre viitor şi pe coordonata orizontală-spaţială, nu există. Noi avem fenomene, personaje, partituri, scandaluri, de cele mai multe ori ‘suspendate’. Cartea aceasta are o dorinţă tot timpul exprimată, de a fixa ca în sistemul de coordonări din matematică fenomenele, evenimentele, întâmplările, mici mari, ale omului, ale publicului, ale comunităţii, în acest sistem de coordonate. Aspiraţia a fost să transform exerciţiul jurnalistic; din păcate îmi lipseşte această flamă a expunerii opiniilor, îi admir pe cei care o fac, mulţi dintre colegii noştri o fac atât de bine”, adăugat el.
Emil Hurezeanu a centrat o bună parte a discursului său pe aspecte din istoria României şi pe poziţionarea ţării pe probleme de actualitate externă, dar a abordat şi problema crizei siriene şi a migranţilor, respectiv poziţionarea geo-strategică a unor puteri precum SUA şi Germania.
La finalul întâlnirii Emil Hurezeanu a acceptat o scurtă sesiune de autografe, cadorisindu-i pe doritori cu câte o dedicaţie pe volumul lansat vineri.

Turneu de promovare

Lansarea cărţii „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015”, cel mai recent volum al lui Emil Hurezeanu, apărut în 2015 la editura Curtea Veche Publishing, face parte dintr-un mini-turneu de promovare şi întâlniri cu cititorii care mai include oraşele Blaj (26 februarie), Târgu-Mureş (27 februarie), Craiova (28 februarie), Constanţa (2 martie). Periplul se va încheia pe 3 marrtie, la Bucureşti.
FOTO Curtea Veche Publishing
Potrivit reprezentanţilor editurii, întâlnirile au loc la cererea publicului. Cartea, care a fost cel mai râvnit volum la standul Curtea Veche Publishing la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus din 2015, a fost lansată deja la Sibiu, Timişoara, Râmnicu Vâlcea.
„Dacă nu mă-nşel, Emil Hurezeanu n-a ieşit niciodată pe primul loc în vreun top al jurnaliştilor autohtoni. Din punctul meu de vedere e singurul care ar fi meritat-o”, afirmă Andrei Pleşu într-o scurtă descriere pe care i-o face analistului politic.
adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe