Bogdan Daradan
Publicat în 20 septembrie 2012, 21:58 / 218 elite & idei

Erwan Fouere: Este nevoie de timp pentru reglementarea conflictului transnistrean

Erwan Fouere: Este nevoie de timp pentru reglementarea conflictului transnistrean

După a patra rundă de negocieri, ambasadorul Erwan Fouéré, reprezentantul special al preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că nivelul discuţiilor din cadrul ultimei runde de negocieri în formatul “5 + 2” a ajuns la cel mai înalt nivel ajuns vreodată.

“Acesta este într-adevar un proces care cere timp, dar trebuie sa spun că dacă privim la ultimii 20 de ani, nivelul de interacţiune la care am ajuns acum, anul acesta între ambele părţi, este cel mai înalt s-a atins vreodată. Cred că asta este o evoluţie importantă şi care demonstrează buna credinţa, şi dorinţa de a face progrese şi mai arată ceva : odată ce se stabileşte o relaţie de încredere între şefii negociatori, între cele două părţi, asta joacă un rol extrem de important în a se face paşi concreţi în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Aşa că, scopul nostru este să continuăm, să încurajam acest moment favorabil negocierilor. Să întărim încrederea şi nivelul de încredere între cele două părţi şi să îi ajutăm, să ajungă la decizii concrete”, a declarat oficialul.

Fouere a subliniat că este nevoie de timp, perseverenţă şi multă răbdare pentru reglementarea conflictului transnistrean.Totodată, acesta susţine că la următoarea rundă negocieri ar putea fi soluţionată problema deschiderii podului de la Gura Bâcului, care a fost aruncat în aer, în perioada acţiunilor militare de pe Nistru, din 1992. Deşi a fost reparat la începutul anilor 2000, traficul rutier nu a mai putut fi reluat.

“Sper, sper asta cu tărie. Pentru ca liderii înşişi au spus în iunie că vor asta. Cred ca şefii negociatori trebuie sa raspundă acestei dorințe, care este şi a tuturor cetaţenilor: să fie liberi, să circule înainte şi înapoi, să stabilească contacte între ei, familiile să fie reunite şi asa mai departe. Aşa că trebuie să fie posibil. Nu am nicio îndoială în legătura cu asta. Este provocarea pentru ambii negociatori.Am văzut în discuţiile de miercuri mai ales că mai multe probleme au fost rezolvate, aşa ca divergenţele s-au micşorat şi obstacolele care au mai rămas sunt sigur că pot fi lichidate. Şi ar trimite un mesaj atât de important şi as vrea sa merg acolo înainte de finalul mandatului de preşedinte al OSCE şi să fiu acolo la ceremonia de deschidere a acestui pod”, a spus Erwan Fouere .

Următoare întrevedere se va desfăşura la sfârşitul lunii noiebrie, la Dublin. Într-un comunicat al misiunii OSCE în Moldova se arată că până atunci mediatorii şi observatorii vor efectua vizite de lucru la Chişinău şi la Tiraspol.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe