OraNoua.ro
Publicat în 15 octombrie 2014, 19:48 / 354 elite & idei

Eugen Simion, Petre Roman și Ionuț Vulpescu la lansarea volumului „Destinul unui om de stânga. Amintiri”, de Ion Iliescu, la BCU

Eugen Simion, Petre Roman și Ionuț Vulpescu la lansarea volumului „Destinul unui om de stânga. Amintiri”, de Ion Iliescu, la BCU

Volumul „Destinul unui om de stânga. Amintiri”, semnat de fostul președinte al României Ion Iliescu și apărut la Editura Litera, a fost lansat luni în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Deputatul PSD Ionuț Vulpescu, moderatorul evenimentului, a declarat că această carte este una „foarte importantă”, exprimând „o identitate politică și culturală de o viață”, care „dă mărturie despre unitatea morală a unei vieți, care a însemnat pentru mulți dintre români un punct de sprijin”.

Directorul editurii Litera, Dan Vidrașcu, a afirmat că volumul, „foarte personal”, era o mărturie foarte necesară, editorul exprimându-și speranța ca fostul președinte să revină cu un al doilea volum care să se refere la perioada de după Decembrie 1989.

Criticul literar Paul Cernat consideră că volumul „este o carte neobișnuită, una de amintiri, nu de memorii, în sens clasic”.

„Este o carte eveniment, scrisă cu un stil al exactității și conciziei, foarte importată pentru istoria politică și culturală a ultimilor decenii”, a spus Cernat.

El a afirmat că volumul este unic în felul său, fiind singura carte de acest gen scrisă de un fost președinte al României. Cernat a menționat o serie de documente care apar în carte, precum „o scrisoare care trebuia să ajungă la Europa Liberă”.

Acad. Ion Ianoși și-a exprimat speranța că va regăsi în paginile cărții multe din lucrurile trăite de generația sa. El a spus că „e bine că apar multe cărți de memorialistică, dar nu e bine că sunt doar ale unor oameni de dreapta”, și că „unii îi excomunică pe alții”.

Ianoși a rememorat momentele petrecute la studii în URSS, când Ion Iliescu era „secretarul nostru, al pământenilor”, și a remarcat că activitatea fostului președinte era una „îndreptată spre știință și cultură”, și nu spre politică.

Scriitoarea Ileana Vulpescu a dezvăluit cum fostul președinte a recitat într-o întâlnire întreg volumul „Plumb” de George Bacovia, în timp ce actorul Dorel Vișan, care s-a declarat „un om de stânga”, a afirmat că volumul lansat are din partea sa „girul înțelepciunii și al iubirii de oameni” care-l caracterizează pe autorul lui.

Academicianul Augustin Buzura a spus că a avut „șansa” să-l însoțească pe Ion Iliescu „prin lume” și a fost „foarte mândru că, în sfârșit, țara asta e bine reprezentată”.

Buzura a amintit și contribuția lui Iliescu la fondarea Institutului Cultural Român și sprijinul acordat în funcție de fostul premier Adrian Năstase.

„Eu fac parte din volumul doi”, a spus Năstase, exprimându-și convingerea că prin acest volum Ion Iliescu va fi acuzat de „intelectualism”.

El a declarat că lucrarea reprezintă „un mod de a fixa istoria personală, care se leagă de o perioadă foarte complexă a istoriei noastre”, „o formă de vitalitate și de înțelepciune”.

„Depinde de fiecare cum va citi această carte”, a spus fostul premier, mărturisind că el învață din fiecare carte citită.

Printre participanți s-au aflat foștii premieri Adrian Năstase și Petre Roman, academicienii Dan Berindei, Răzvan Theodorescu, Eugen Simion, Nicolae Breban, actorii Florina Cercel, Vladimir Găitan, Costel Constantin ș.a.

Apărută la Editura Litera, cartea oferă, potrivit editurii, „pentru prima dată de la Revoluție încoace, povestea fascinantă a carierei și a transformării omului politic și intelectualului Ion Iliescu, dintr-un tânăr sedus de utopia comunistă, posesorul unei istorii familiale de luptă dezinteresată pentru idealurile dreptății sociale, într-un critic al regimului comunist care, în timpul și după Revoluția din 22 Decembrie 1989, va conduce drumul României spre democrație și spre integrarea în structurile euro-atlantice”.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe