Matei Bogdan
Publicat în 18 martie 2020, 13:19 / 53 elite & idei

Eugen Tomac cere autorităților române să ia măsuri mai ferme pentru stoparea pandemiei: ”Viața și sănătatea au prioritate”

Eugen Tomac cere autorităților române să ia măsuri mai ferme pentru stoparea pandemiei: ”Viața și sănătatea au prioritate”

Membru în cel mai mare Grup politic din Parlamentul European, eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) cere autorităților române să nu mai ezite și să ia măsuri mai ferme pentru stoparea pandemiei.

Președintele Partidului Mișcării Populare a mai făcut un apel în acest sens în ziua în care președintele Klaus Iohannis a prezentat decretul privind activarea stării de urgență în România.

Ce măsuri consideră Eugen Tomac că ar trebui luate de autorități la nivel național în această criză:

1. Persoanelor de peste 65 de ani să nu le fie permisă părăsirea domiciliului decât în situații excepționale, însoțite de poliție.

2. Să fie închise toate spațiile comerciale, restaurante și cafenele.

3. Restricționarea transportului în comun la nivel național. Să se circule cu autoturismul, dar nu mai mult de 3 persoane.

4. Cetățenilor să le fie recomandat să nu se întâlnească în grupuri mai mari de 3 persoane.

5. Farmaciile să funcționeze în regim non-stop (24/24)

6. Magazinele alimentare să funcționeze conform unui program prelungit pentru a le oferi cetățenilor confortul psihologic că au acces la produse pe perioada crizei. În comune și orașe, program 7.00- 22.00, în municipii cu peste 50 mii de locuitori în regim non-stop (24/24)

7. Pentru situațiile în care telemunca nu se poate aplica, să se respecte distanța de minimum 2 metri între persoanele aflate în același spațiu.

8. Toate birourile și spațiile unde se desfășoară activitate lucrativă sa fie dezinfectate riguros, iar angajații să folosească dezinfectant la cel mult 30 de minute.

9. Guvernul să achiziționeze din fondul de rezervă substanțe dezinfectante pe care să le ofere tuturor cetățenilor pentru a igieniza fiecare apartament și gospodărie. Primăriile să asigure distribuirea în cel mai scurt timp.

10. Poliția, jandarmeria și armata să supravegheze domiciliul celor aflați în carantină sau izolare.

”Oricât de dure ar părea aceste măsuri, acestea trebuie luate acum, spre a opri răspândirea coronavirusului nimicitor”, explică Eugen Tomac în mesajul său postat pe pagina de Facebook.

Potrivit europarlamentarului, ”nimic nu este prea mult atunci când punem în balanță viața a mii de oameni nevinovați.”

De asemenea, Eugen Tomac critică atitudinea iresponsabilă a cetățenilor români care nu respectă măsurile impuse până acum: ”Toată societatea este, pe bună dreptate, profund îngrijorată și speriată de situația în care ne aflăm, dar mulți români tratează cu superficialitate această amenințare reală și refuză să accepte că avem în față cel mai mare inamic al sănătății noastre.”

Eurodeputatul menționează că Italia deși este o țară puternică, este afectată de la o oră la alta din cauza acestei pandemii.

”Viața și sănătatea au prioritate. Democrația o apărăm doar fiind sănătoși și in siguranța. În această perioadă, diavolul se ascunde în detalii și nu avem mult timp la dispoziție pentru a-l nimici”, a conchis Eugen Tomac.

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru, pe lista reprezentanților României în cadrul Comisiei Economice și Sindicale Europene din partea Sindicatelor, Patronatelor și Societății Civile, pentru perioada 2020-2025

PoliticKlaus Iohannis: Guvernul va veni cu o iniţiativă legislativă pentru a repara Legile Justiţiei

EconomieElena Calistru, pe lista reprezentanților României în cadrul Comisiei Economice și Sindicale Europene din partea Sindicatelor, Patronatelor și Societății Civile, pentru perioada 2020-2025

ExternMircea Geoană: NATO este cu toate radarele sus. Rusia și China încearcă să se folosească de această perioadă dificilă

SocialEmil Constantinescu: FERPAR Corneliu Dinu

EvenimenteAlina Achim – Inayeh: A inceput Brussels Forum in format virtual

CulturaCristina Popescu: ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN

EditorialFlaviu George Predescu: Jurnal politico-literar (III)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe