OraNoua.ro
Publicat în 11 ianuarie 2017, 16:32 / 210 elite & idei

Eugen Tomac, despre sesiunea extraordinară a Camerei: Avem nevoie de un Parlament transparent, cu activitate predictibilă

Eugen Tomac, despre sesiunea extraordinară a Camerei: Avem nevoie de un Parlament transparent, cu activitate predictibilă

Liderul deputaților PMP, Eugen Tomac, consideră că Parlamentul trebuie să aibă un program predictibil, el criticând convocarea luni, în sesiune extraordinară, a Camerei Deputaților pentru perioada 9 – 31 ianuarie.

„Dacă săptămâna trecută am trăit un record în Parlament printr-o ordine de zi propusă de PSD prin care au încercat să acopere incompetența miniștrilor propuși care au fost audiați într-un termen record de 30 minute, (…) astăzi asistăm la o nouă premieră. La orele 16,00, Biroul permanent a decis să convoace pentru ora 17,00 o sesiune extraordinară a plenului Camerei. Cred că domnul Dragnea trebuie să înțeleagă un lucru: că nu ar trebui să aibă o abordare de vătaf aici în Parlament pentru că discutăm de o instituție importantă, esențială a statului român. În primul rând, se îngrădește dreptul parlamentarilor de a participa la aceste ședințe, în condițiile în care știm că suntem în vacanță. Ar trebui să existe un program predictibil, astfel încât parlamentarii să poată să își exercite activitatea pentru care au fost aleși”, a afirmat Tomac, luni, la Parlament.

El susține că „graba” convocării sesiunii extraordinare provine din „realitatea dură” în care este PSD cu „lipsuri mari în buget”.

„Respingem categoric un asemenea comportament pentru că această instituție nu va fi niciodată respectată atât timp cât decidenții care o conduc au un asemenea comportament. Nu putem să improvizăm un asemenea program în condițiile în care noi aflam în urmă cu câteva minute că va fi plenul Camerei Deputaților convocat. Graba provine din faptul că s-au trezit cu o realitate dură în față și anume că există lipsuri mari în buget, și nu numai, și așa cum este obișnuit deja PSD, cel mai probabil, va începe o nouă campanie de propagandă pentru a căuta vinovații pentru greaua moștenire. Cred că România are nevoie de atitudine responsabilă în perioada următoare și avem nevoie de un Parlament transparent, cu activitate predictibilă, astfel încât parlamentarii să își poată desfășura eficient activitatea. Altfel, cetățenii nu vor privi și nu își vor schimba opinia în ceea ce privește activitatea acestei instituții importante”, a adăugat Tomac.

Referindu-se la o eventuală înființare a unei comisii de anchetă referitoare la existența unei lipse de 10 miliarde de lei din bugetul pe 2017, Eugen Tomac a spus că PSD știa de existența unor găuri în buget.

„Toată această campanie pe care o pregătește domnul Dragnea, cu această faimoasă comisie de anchetă, nu face decât să acopere niște găuri care există în buget pe care știau că le vor găsi și știau că nu au soluții. Au venit, au promis multe lucruri și acum încearcă să paseze totul pe greaua moștenire. Așteptăm și noi cu interes să vedem care sunt motivațiile pe care le vor prezenta, dacă se va pune problema să se creeze această comisie până la urmă”, a explicat Tomac.

De asemenea, el a spus că este de acord cu respingerea, în sesiunea extraordinară, a ordonanței prin care au fost mărite salariile demnitarilor.

„Cred că se va schimba această lozincă cu care au speriat populația că Băsescu taie. Uitați-vă că și PSD taie. (…) Să taie de la cei bogați, așa este, dar tot PSD este cel care a mărit aceste salarii. Și știți cum e: ei le măresc, ei le taie. Din punct de vedere politic nu vedem nicio problemă și cred că e o mare nedreptate ce s-a făcut cu acea ordonanță atunci, când și-au mărit între ei salariile, și cred că trebuie aduse la un nivel decent”, a arătat Eugen Tomac.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe