Ana Iosif
Publicat în 8 februarie 2012, 15:06 / 335 elite & idei

Eugen Tomac: „Guvernul României va oferi acelaşi număr de locuri pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să studieze în sistemul de învăţământ românesc”

Eugen Tomac: „Guvernul României va oferi acelaşi număr de locuri pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să studieze în sistemul de învăţământ românesc”

Aflat într-o vizită oficială de două zile la Chişinău în perioada 6 – 7 februarie, Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a dat asigurări că, şi în acest an, statul român îşi va menţine oferta de locuri pentru tinerii din Republica Moldova care vor să-şi facă studiile la instituţiile de învăţământ din România.

Declaraţia a fost făcută în cadrul întrevederii secretarului de stat Eugen Tomac cu ministrul Educaţiei din Republica Moldova, Mihail Şleahtiţchi, viceministrul Tatiana Potâng, şi alţi oficiali ai Guvernului Republicii Moldova. Discuţiile au vizat subiecte privind intensificarea colaborării bilaterale în domeniul educaţiei, precum şi iniţierea unor noi programe de susţinerea a sistemului de învăţământ din R. Moldova.

Oficialul român a avut, de asemenea, o întrevedere cu consilierul pentru relaţii internaţionale şi diaspora al Primului Ministru, Vlad Filat. Victor Chirilă.  Părţile şi-au exprimat deschiderea în vederea identificării unei platforme comune de cooperare dintre Chişinău şi Bucureşti pentru susţinerea comunităţilor vorbitoare de limba română din statele limitrofe.

Vizita a continuat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, unde secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a avut o întrevedere cu viceministrul Andrei Popov. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte de interes comun privind sprijinirea comunităţilor noastre de peste hotare.

În cadrul vizitei la Chişinău, Tomac a participat la Masa rotundă pe tema perspectivelor colaborării dintre România şi Republica Moldova în vederea susţinerii diasporei româneşti, eveniment organizat de Asociaţia pentru Politică Externă. Demnitarul a exprimat nevoia identificării unor repere concrete pentru consolidarea relaţiei Bucureşti – Chişinău, prezentând, în context, proiectul strategiei naţionale pentru românii de pretutindeni, lansat în marja Forumului Românilor de Pretutindeni din 31 septembrie – 1 octombrie 2011.

Eugen Tomac a participat şi la o masă rotundă pe tema istoriografiei din Republica Moldova.

 

 

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe