OraNoua.ro
Publicat în 20 mai 2015, 16:58 / 135 elite & idei

Eugen Tomac: PMP se va adresa Comisiei Europene în problema votului românilor din diaspora

Eugen Tomac: PMP se va adresa Comisiei Europene în problema votului românilor din diaspora
+ Extern • + Politic

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat duminică, la Deva, că formațiunea politică pe care o conduce se va adresa Comisiei Europene în cursul săptămânii viitoare, PMP fiind nemulțumit de cadrul juridic ce reglementează exercitarea votului de către românii din diaspora.

Tomac a menționat că 4 milioane de români muncesc în țări ale Uniunii Europene, apreciind că Guvernul și Parlamentul nu au întreprins măsuri concrete, astfel încât să fie evitate incidentele care au avut loc în străinătate la alegerile din 2014 pentru desemnarea Președintelui.

‘Cadrul juridic (…) în ceea ce-i privește pe românii din afară este depășit și ultimele alegeri demonstrează acest lucru cât se poate de clar, pentru că au putut vota doar 400.000 de cetățeni români din patru milioane, deci doar 10%. Credem că este timpul ca și Comisia să intervină în această chestiune pentru ca Guvernul, iar dacă nu dorește Guvernul, cel puțin Parlamentul să analizeze cu seriozitate legea votului prin corespondență pe care noi am depus-o’, a declarat președintele PMP.

El a arătat că Mișcarea Populară a depus în Parlament un proiect de lege referitor la votul prin corespondență. Inițial, proiectul a fost respins în decembrie 2014, dar o variantă îmbunătățită a acestuia a fost depusă, din nou, la Parlament, în februarie anul acesta.

‘Mi-aș dori ca clasa politică, Guvernul și Parlamentul să nu mai trateze superficial această problematică pentru că cei patru milioane de români care muncesc în UE nu sunt cu nimic mai diferiți decât, de exemplu, europarlamentarii pe care-i avem la Bruxelles. Ei beneficiază de aceste avantaje pentru că România este membru al UE: libertatea de mișcare, libertatea de a-și alege locul de muncă, libertatea de a-și alege locul de trai’, a spus Tomac.

În opinia acestuia, românii care muncesc în străinătate reprezintă ‘cel mai mare investitor în economia României’, liderul PMP afirmând că prin aportul acestora în țară au intrat, până acum, peste 40 de miliarde de euro.

Alături de secretarul general adjunct Gelu Vișan și secretarul executiv Roxana Iliescu, președintele PMP a participat duminică la conferința județeană de alegeri a filialei PMP Hunedoara.

În funcția de președinte al organizației județene PMP Hunedoara a fost aleasă Mihaela Brate, iar secretar general a fost desemnat prin vot Emil Lasconi.

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru: Despre ritmul de vaccinare pentru toate țările europene

PoliticSebastian Burduja: Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marchează sfârşitul Holocaustului

EconomieDaniela Nemoianu: Contextul actual, complex şi fără precedent creează premise unice pentru lansarea unei strategii de ţară pentru investiţii publice şi private în domenii cheie

ExternCristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Israelul reprezintă un exemplu de succes pentru campania de imunizare împotriva COVID-19, de la care avem multe de învățat și în Europa

SocialElena Calistru: Despre ritmul de vaccinare pentru toate țările europene

EvenimenteThoader Paleologu: Duminica viitoare începem un curs de două întîlniri despre globul ceresc și globul pămîntesc

CulturaGeorge Brailoiu restaurează casa lui Aron Pumnul din Cernauti

EditorialPentru Cristian Tudor, Microgreens era până anul acesta o afacere cu venituri mari, obținute din plante foarte mici. Pandemia a schimbat însă dimensiunile realitățiiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe