Matei Bogdan
Publicat în 6 februarie 2019, 16:14 / 248 elite & idei

Flaviu Predescu: Un an de la dispariția lui Bogdan Gavrilă – ce rămâne în urmă?

Flaviu Predescu: Un an de la dispariția lui Bogdan Gavrilă – ce rămâne în urmă?

de Flaviu Predescu

Se împlinește un an de la dramatica dispariție a voluntarului Bogdan Gavrilă, secretarul Club România. 

S-a stins la numai 35 de ani răpus de un infarct, lăsând în urmă o familie și prieteni răvășiți de durere. Bogdan avea vocația prieteniei și era un neobosit luptător pentru modernizarea țării. Proiectul România Noului Val voia să aducă în societate dezbaterea pe principii și idei dar și proiecte concrete care să ajute la dezvoltarea României. De altfel, DC News a și relatat încă de la vremea respectivă despre un proiect girat printre mulți alții și de către academicianul Solomon Marcus (1925-2016) nelipsit de la întâlnirile Clubului.

În lipsa lui Bogdan, Club România, spațiu de dezbatere care are la bază principul  „Charlton House”, a pierdut vigoarea unui mare facilitator de comunicare. Bogdan le-a rămas multora în minte ca un tip flexibil, extrem de angajat în idei, animat de dorința de-ai pune pe oameni la aceeași masă. Astăzi, prietenii îl vor comemora la mănăstirea Țigănești, din Ciolpani, acolo unde își doarme somnul de veci.

Iată au spus doi dintre cei mai apropiați prieteni și colaboratori ai lui Bogdan:

 

„L-am întâlnit pe Bogdan în studenție, perioada în care eram Președintele Asociației Studenților din Universitatea București. Bogdan era activ, de asemenea, în cadrul mișcării studențești. M-a invitat să mă alătur Grupului de Inițiativă pentru Promovarea Imaginii României, o inițiativă care avea menirea de a promova conceptul de branding de țară și de a creiona un proiect coerent de promovare a României în lume. Din primul moment în care l-am întâlnit, am observat că Bogdan avea o minte strălucită. Idei noi, te îndemna să gândești ALTFEL, să spargi tiparele rigide și să privești dincolo de granițe. Credea foarte mult în forța tinerilor, în capacitatea lor de a schimba România.

Am colaborat cu el în numeroase proiecte, atât în societatea civilă cât și în business. În timp am devenit prieteni, era un model pentru mine și am învățat foarte multe de la el. Inspira mulți tineri iar training-urile lui erau fascinante. A fost un lider transformațional, avea capacitatea să strângă în jurul lui oameni de bună credință, cu spirit creativ, inovativ și cu dorința de a însănătoși România. Gândea într-o paradigmă curată și era un arhitect al proiectelor transformaționale. Căuta, neîncetat, ce este mai bun în tineri, acel “element” despre care vorbește și Sir Ken Robinson.

Bogdan este o mare pierdere pentru România!

Îi sunt recunoscător pentru tot ce m-a învățat și pentru prietenia care ne-a legat.” Andrei Stoian, Realizator & Moderator CANAL 33 la Sfere de Interes, fondatorul și proprietarul Intervio.ro.

De asemenea, Marius Stoian, unul din fondatorii Club România scrie despre Bogdan pe pagina sa de Facebook: „Va mai trece probabil mult timp, până să scriu fără îndur supliciul, fără ca groaza să-mi strivească mâna și securea de cuvinte să nu mi se întoarcă împotrivă. Am hohotit și am scuipat pe statui de lemn, tot întrebând de ce. Și prieten și frate și fiu atât cât înțelegerea cuprinde, straniu reflex al luminii celeste în tonuri metalic-inflexibile. Trecea și decorurile se animau în raza sa. Nu vreau și nu vreau și nu vreau, să-i alerg cu ochii minții secundele, minutele și orele, dinapoi și dinainte, într-o cascadă sonoră cu imagini ce curg printre pietre fără contur, de parcă ar fi existat înainte și înapoi (…).

Poate din superstiția că s-a topit în pixeli, în megabiți, în giga, în terra, în spori sau polen sau în dracu’ știe în ce chestie fusion digital-organică, și leagă intre ele obiecte fără speranță. Sau suflete triste, așa cum avea obiceiul ca în viața noastră de mai jos puțin. Poate de asta nu scriu recviemul. În gândul meu, undeva, suspendat între o plecare de care nu e nimeni sigur că n-a fost și o întoarcere de care nu e nimeni sigur că nu, nu va fi să fie, zâmbind enigmatic și calm peste zațul amintirilor, el s-a așezat imperturbabil, pentru un ceas lung de tăcere.”

dcnews.ro

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe