OraNoua.ro
Publicat în 19 octombrie 2016, 12:54 / 221 elite & idei

Florian Libocor: Legea dării în plată și cea referitoare la conversia creditelor în franci vor dispărea „cam de Mărțișor”

Florian Libocor: Legea dării în plată și cea referitoare la conversia creditelor în franci vor dispărea „cam de Mărțișor”

Legea privind darea în plată și cea referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni vor dispărea până „la Mărțișor”, susține economistul șef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor.

„Am îndrăzneala să fac o predicție: cred că cele două legi vor dispărea exact cum au apărut, după ce întreaga tevatură politică se va fi încheiat. Mai în glumă, mai în serios, cam de Mărțișor. Rămâne de văzut dacă mă înșel sau nu. Dar dacă mă voi înșela, ceea ce nu cred, nu pot să vă spun decât că trebuie să ne pregătim bine de astfel de ghidușii, pentru că nu le pot spune altfel. Îmi pare rău pentru tehnicienii, avocații care au susținut tehnic aceste inițiative, dar sunt în eroare maximă. Dacă au senzația că societatea a rămas la fel ca în ’91, se înșeală. Avem două opțiuni: fie ne respectăm reciproc, fie ne batem joc unii de alții”, a subliniat Libocor în cadrul unei conferințe referitoare la riscul de țară.

Potrivit acestuia, „populismul este un factor de risc extrem, urmat de inconștiența din punctul de vedere al modului în care este tratat un cadru legal existent, adoptat de curând, echivalent cu ceea ce există acolo unde ne dorim să mergem, și efectele lui”.

Libocor a menționat că se referă la „cele două legi celebre”, însă nu a vrut să insiste prea mult asupra lor. „Nu vreau să insist pentru că, până la urmă, câinii latră ursul merge. Așa e la noi, din păcate”, a mai spus economistul șef al BRD.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu 248 de voturi „pentru”,proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a arătat că proiectul spune de asemenea că, „la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi” iar „sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elvețieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adițional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit”.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe