OraNoua.ro
Publicat în 21 iunie 2017, 17:40 / 266 elite & idei

Florian Libocor: Leul a evoluat firesc și este o monedă stabilă

Florian Libocor: Leul a evoluat firesc și este o monedă stabilă

Leul a evoluat firesc și este o monedă stabilă, ceea ce demonstrează încă o dată maturitatea și eficiența conduitei politicii monetare, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, economistul-șef al BRD, Florian Libocor, pe tema evoluției cursului de schimb leu-euro.

„Evoluția cursului de schimb este firească fără a exista niciun fel de derapaje. Leul a evoluat firesc și este o monedă stabilă, ceea ce demonstrează încă o dată maturitatea și eficiența conduitei politicii monetare. Leul s-a depreciat față de euro cu 0,75% în ultima lună și cu 1,2% față de 30 decembrie 2016. Raportat la dolar leul a pierdut 0,81% în ultima lună, dar a câștigat 4,3% față de 30 decembrie 2016. Citind aceste cifre reiese că moneda națională este matură și stabilă, o monedă în care eu am încredere. Mai mult, chiar dacă tensiuni vor mai exista în sfera economică și/sau politică, nu am niciun fel de motiv să nu am încredere în moneda națională. Ținând seama de regimul cursului de schimb, de flotare controlată, și de strategia de politică monetară, de țintire directă a inflației, am încredere că autoritatea monetară are atât capacitatea cât și instrumentele necesare gestionarii situațiilor sensibile.
Astfel, acum nu am motive pentru a ajusta estimarea de curs de schimb publicată în raportul semestrial REO emis în luna aprilie a acestui an”, a spus Florian Libocor.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că românii nu mai trebuie să creadă că leul se va deprecia continuu, cursul de schimb fiind unde trebuie.

„Nu suntem noi românii un caz unic și nici nu trebuie să mai credem ba că suntem o țară cu inflație care nu se putea rezolva, ba că leul se va deprecia continuu. Uitați că am avut inflație negativă chiar dacă a fost determinată de unele politici fiscale. Inflația este scăzută. Leul nu se depreciază. Este unde trebuie. Cred că am scăpat de foarte multe marote, idei fixe ale trecutului și suntem o țară normală, europeană, să spunem așa. Și în domeniul politic și social nu suntem departe de o anumită frecvență, poate suntem mai emoționali așa”, a declarat Mugur Isărescu.

Moneda națională continuă să se deprecieze, menținându-se la cel mai slab nivel din aproape ultimii cinci ani în raport cu euro, care a fost cotat la 4,5987 lei, în creștere cu 0,3 bani (0,07%) comparativ cu ședința de marți, când s-a cifrat la 4,5957 lei.

Un curs mai slab a fost înregistrat în 3 august 2012 de 4,6481 lei pentru un euro.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar. O justiție independentă reprezintă o adevărată modernizare a statului

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe