Adriana
Publicat în 5 martie 2013, 17:48 / 116 elite & idei

Floriana Jucan: Cândva „indignată”, astăzi tristă…

Floriana Jucan: Cândva „indignată”, astăzi tristă…
+ Observator

… pentru moartea lui Stephane Hessel. Înainte de toate evreu, apoi supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste, combatant în rezistenţa franceză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, diplomat şi scriitor, l-am evocat des în discuții cu prieteni din Franța, ţara care l-a adoptat şi pe care a înnobilat-o cu spiritul său de umanist şi de apărător al demnităţii şi virtuții umane.
Francois Hollande l-a omagiat pentru „viața sa excepțională” declarându-l simbol național, iar Națiunile Unite l-au sărbătorit pentru ceea ce a fost şi va rămâne, „un monument” în istoria drepturilor omului.

După război, Hessel a fost implicat în redactarea Declarației Universale a Drepturilor Omului adoptată de ONU în 10 decembrie 1948 şi a devenit un campion incontestabil al apărării acestora, al justiției sociale şi al mediului înconjurător.

Discursul său, rostit la o adunare în memoria luptătorilor din Al Doilea Război Mondial, în timpul mandatului Sarkozy, a constituit un fel de manifest ulterior, intitulat „Indignați-vă!”, în care le cerea francezilor să nu uite principiile egalităţii, fraternităţii şi solidarității umane. O carte cu puține pagini, a inspirat milioane de oameni din întreaga lume, fiind fundamentul ideologic al unor mişcări de protest prin care s-a reclamat disproporția tot mai mare între săraci şi bogați.

Marcat profund de experiența lagărelor naziste, din care a evadat de două ori, de ororile războiului, Hessel era nu doar un intelectual de anvergură, ci şi un pacifist, un om care spunea „nu” expulzărilor şi persecuțiilor imigranților ilegali din Franța, într-un sens romantic, un idealist pentru timpurile din urmă pe care le-a trăit.

Diplomat în timpul celui mai longeviv președinte al Franței, Francois Mitterrand, Stephane Hessel a împrumutat în mesajul său public, pe care l-a exprimat ulterior şi în scrieri, o anumită doză de socialism, de antiliberalism, anticapitalism care au generat şi cererile protestatarilor reunite sub celebra mișcare „Ocupay Wall Street”.

„Motivele revoltei de astăzi pot fi mai puțin evidente decât în vremurile naziste, dar uitați-vă în jur şi le veți vedea!”, scria autorul, pe care-l citez din memorie.

Va recomand să recitiți manifestul lui, tocmai pentru a înțelege cât de rari sunt oamenii care mai curajul utopic de-a lupta cu sistemele, indiferent de natura lor.
Articol publicat pe www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe