Adriana
Publicat în 20 iunie 2018, 06:34 / 662 elite & idei

Floriana Jucan: Cartea Anului 2018

Floriana Jucan: Cartea Anului 2018
+ Observator

100 de personalități ale României, din țară sau din diaspora, au acceptat invitația Q Magazine de a rezuma în câteva rânduri ce înseamnă 100 de ani de unitate. Așa s-a născut Cartea anului 2018. De la speranțe la decepții, de la realism la idealism, toți redau, într-un fel, portretul României plin de paradoxuri în anul Centenarului. Am selectat aleatoriu, în paginile care urmează, câteva dintre aceste mesaje, în timp ce toate celelalte pot fi citite pe site-ul albumului  www.romanidecentenar.ro.

Naţiunea română a parcurs, în acest secol tumultuos, o cale sinuoasă, marcată de cele două conflagraţii mondiale, de confluenţa intereselor marilor puteri şi de succesiunea orânduirilor sociale în România, reuşind, totuşi, să atingă profilul identitar al unui actor relevant pe scena apărării şi securităţii naţionale şi internaţionale. Asemenea poporului din care face parte, armata a avut momente luminoase sau de penumbră, dar şi-a făcut şi îşi face datoria în mod constant, reprezentând un pilon de stabilitate, încredere şi speranţă pentru poporul român. Sunt adânc aşezate în memoria colectivă fapte şi locuri precum: Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, Oarba de Mureş, Carei, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Transfăgărăşanul, Angola, Afganistan, Bosnia-Herţegovina, Irak, Kosovo. Participarea Armatei României la consolidarea drumului ţării noastre către NATO şi UE a reprezentat un proces extrem de dificil, într-un mediu complex, marcat de transformări continue şi impredictibilitate. Cu toate acestea, Forţele Armate Române au reuşit să-şi îndeplinească cu succes misiunile, atât în teatrele de operaţii, cât şi în ţară, alături de aliaţi şi parteneri, contribuind, astfel, la transformarea României din beneficiar în furnizor de securitate.

Un secol care ne-a demonstrat că suntem o mare națiune

Nadia Comăneci
campioană mondială şi olimpică la gimnastică

nadia-comaneci_04

M-am întrebat mereu de unde vine acea emoție puternică, profundă, acel fior care te străbate în toată ființa ta când auzi sau vezi anumite simboluri naționale. Am nutrit acest sentiment când concuram și îl trăiesc și astăzi, când sunt prezentă la competiții în care sportivii români cuceresc trofee. Imnul, steagul României, un costum tradițional dintr-o anumită parte a țării, dulcele grai moldovenesc, molcomul cuvânt ardelenesc, vorba apăsată din sud, momentele din istoria țării mele mă fac să fiu parte a acestei națiuni. Întoarcerea la istorie, la valorile neamului nostru, omagiul adus străbunilor și faptelor lor care au dus la crearea acestei națiuni ne fac să fim un popor mai puternic, un popor care a reușit să străbată secole, să-și creeze propria identitate. 1918–2018, un secol de la Marea Unire, un secol de istorie, cu multe lucruri bune, cu lucruri mai puțin bune, însă un secol care ne-a demonstrat că suntem o mare națiune. O națiune care, în anul 2018, trebuie să-și recapete dorința de unitate, prin participarea la un mare proiect de țară, printr-o celebrare a trecutului și o investiție în viitor.

Am fost purtător de cuvânt al țării mele, însă nu știu dacă am fost înţeles corect de poporul meu

Gheorghe Zamfir
Muzician

gheorghe zamfir, romani de centenar

Le-am pus românilor inima în palmă, inima mea împărţită în cele 22 de tuburi ale naiului, prin care curg lacrimi de disperare, în doine, sau voioșie, în jocurile populare românești. Am fost purtător de cuvânt al țării mele, prin sunet, și m-am bucurat de aprecierea întregii planete, însă nu știu dacă am fost înţeles corect de poporul meu. Ceea ce știu cu certitudine este că România ultimilor 100 de ani rămâne vibrația inspirației mele creatoare.

Îmi doresc nu o Românie mare,
ci o Românie întreagă!

Grigore Leșe
Artist

grigore-lese

După atâtea suferinţe şi neîmpliniri, îmi doresc nu o Românie mare, ci o Românie întreagă!

Atunci am realizat cât de profund îmi este dor de România…

Cristina Tarcea
JUDECĂTOR, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție

cristina tarcea

A fost o perioadă în care am călătorit prin lume în căutarea identității spirituale. Aveam să aflu că uimitorul ansamblu megalitic de la Stonehenge mi-a readus în memorie misterul dealurilor copilăriei petrecute la bunici, undeva lângă Cucuteni, iar Columna lui Traian nu ar fi fost aceeaşi fără imaginea lui Decebal. Am stat la taifas cu regina Elisabeta I a Angliei în faţa pietrei sale tombale şi am întrebat-o dacă solii săi îi trimiseseră veşti despre faptele de vitejie ale voievodului Mihai. Mai aveam să aflu că peisajul selenar din Valea Morții îşi are pereche în inima mea în Vulcanii Noroioşi şi că măreţia stâncilor din Marele Canion îmi este atât de cunoscută de pe vremea când cutreieram potecile masivului Piatra Craiului. Atunci am realizat cât de profund îmi este dor de România… Şi tot atunci am realizat că identitatea mea spirituală regăsită îşi are izvorul aici, în România.

Cu toate că au existat granițe fizice, am simțit întotdeauna că aparțin României

Alexandra Nechita
Artist plastic

alexandra-nechita

Realitatea este că nu se poate măsura iubirea pentru un pământ pe degete, prin cărți citite sau prin ani trăiți într-o țară… Este o emoție, o stare și un sentiment care în mod nemărginit şi necondiționat se imprimă în suflet. Cu toate că au existat granițe fizice, am simțit întotdeauna că aparțin României în aceeași măsură în momentele grele, cât şi în momentele victorioase. 100 de ani mai târziu, lecțiile învățate și lecțiile împărtășite trebuie să ne responsabilizeze să purtăm mai departe spiritul, energia și demnitatea acestui distins moment istoric.

Conjunctura mondială se umple
de primejdii și provocări.
Doamne, ocrotește-i pe români!

Ștefan Cazimir
Scriitor

stefan cazimir

Un secol agitat, un viitor confuz. Secolul care s-a scurs de la Marea Unire este cel mai agitat din istoria României și a lumii întregi. Un orizont însorit părea să se deschidă românilor la 1 Decembrie 1918, dar n-a fost decât în parte. Peste 22 de ani, tăvălugul istoriei a ciuntit din nou hotarele țării. 1989, anul prăbușirii dictaturii comuniste, a trezit iarăși mari speranțe. Împlinirile, deocamdată, sunt palide, speranțele – diminuate. Conjunctura mondială se umple de primejdii și provocări. Doamne, ocrotește-i pe români!

Cartea Anului 2018

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe