Matei Bogdan
Publicat în 5 mai 2021, 14:15 / 132 elite & idei

Floriana Jucan, despre Napoleon

Floriana Jucan, despre Napoleon

În fiecare dimineață, Napoleon se trezea la 7. Imediat bea o infuzie din flori de portocal și citea corespondența zilnică împreună cu secretarul său. Era foarte sensibil la frig și de aceea se așeza mereu lângă șemineu în care focul era deja aprins.
După parcurgerea corespondenței, le cerea servitorilor să îi pregătească baia și să îl ajute să se îmbrace.
Această operațiune dura cca două ore, Napoleon fiind foarte concentrat pe igiena personală.
În timp ce valetul său personal, Constant, îi ținea oglinda, împăratul se bărbierea singur. În campaniile militare, chiar și pe câmpul de luptă, se asigura că are permanent cu el cutia sa de igienă în care erau pieptene, aparat de ras, o forfecuță și o pilă de unghii, periuța de dinți și o sticlă cu apă de colonie.
Napoleon iubea să facă baie și apa trebuia să fie tot timpul foarte fierbinte. În timp ce stătea în cadă și citea ziarele, un servitor venea din când în când și adăuga apă fierbinte pentru a menține baia la temperatura potrivită.
După baie și ras, Napoleon se parfuma și valetul îl ajuta să se îmbrace. Purta cămașă, o vestă, pantaloni strâmți și ciorapi. Apoi își punea uniforma de colonel de grenadier (albastră) și încălțările din uniforma de gardă (verzi). Termina întotdeauna cu celebra sa pălărie în două colțuri. În fiecare lună primea una nouă. În timpul campaniilor de iarnă, își punea și un celebru palton gri care îi ținea cald.
Dimineața, Napoleon îi primea pe frații săi și pe colaboratorii militari apropiați prin intermediul cărora transmitea ordinele de luptă, precum și pe ambasadorii și reprezentanții străini.
De la 11 până după amiaza lua prânzul, așezat la o masă mică, în compania secretarului său și a unuia sau a doi alți apropiați.
Câteodată mânca împreună cu soția sa. Prânzul era întotdeauna rapid, câteodată durând chiar și maxim 15 minute.
Napoleon prefera mâncarea simplă precum pui fript, paste (pe care le descoperise în timpul primei sale campanii în Italia) și vin pe care îl amesteca cu apă. După masă, bea o ceașcă de cafea.
La finalul unui prânz frugal, Napoleon se retrăgea în cabinetul său împreună cu secretarii săi și lucra până seara.
Acorda o mare atenție scrisorilor: scria miniștrilor, generalilor, prefecților și oricui care trebuia să execute ordinele sale. Scria, de asemenea, ambasadorilor, reprezentanților străini și regilor. Nu în ultimul rând, Napoleon scria constant familiei sale, mai ales când era plecat în campanii militare în afara Parisului.
Sunt documentate 36.000 de scrisori, însă probabil că a scris mult mai multe. Dicta scrisorile mai multor secretari în același timp, întrucât scrisul său nu era prea lizibil, pe diferite subiecte, astfel încât cei care scriau trebuia să aibă multă răbdare.
După amiaza, Napoleon îi primea pe miniștrii săi care îi prezentau diferite proiecte ale guvernării. Foarte rar scăpa ceva atenției sale și de obicei știa tot ce se întâmplă în cele mai mici detalii.
Era preocupat în mod special de bugetul statului și de organizarea Marii Armate.
De trei sau patru ori pe săptămână, avea reuniuni cu Consiliul de miniștri. După amiaza era dedicată, de asemenea, unor vizite de lucru, pe teren, cum erau cele de la Muzeul Louvre sau la alte clădiri care se construiau în Paris.
Peste toate astea, Napoleon îşi făcea timp să viziteze diferite regiuni ale imperiului.
Cina era în jurul orei 18, însă Napoleon uita deseori, cufundat în munca din biroul său. Servitorii trebuiau să țină mâncarea fierbinte deși împăratul nu zăbovea mai mult la această masă decât o făcea la prânz.
După cină, se întorcea în birou unde continua să lucreze până târziu în noapte.
Avea rareori momente de recreere în care prefera să citească sau să meargă la teatru. Când petrecea timp la una din reședințele sale din țară, precum Malmaison sau Fontainebleau, era fericit să stea seara cu familia sa și cu prieteni.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe