OraNoua.ro
Publicat în 30 mai 2012, 19:34 / 583 elite & idei

Floriana Jucan, în dialog cu jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi

Floriana Jucan, în dialog cu jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi

Nu s-a mai întâmplat vreodată. Nimeni nu reușise să intre în camerele papale şi să parcurgă corespondenţa privată a Sfântului Părinte. Sute de documente care dezvăluie precaritatea cotidiană a Bisericii, între afaceri ținute în umbră şi conspirații de palat, au văzut lumina tiparului, zguduind Biserica Catolică, dar în mod special Vaticanul.

După succesul înregistrat cu prima sa carte dedicata Sfântului Scaun, „Vatican Spa”, Gianluigi Nuzzi povestește în noul său roman „Sanctitatea Sa”, cu ajutorul unor documente secrete furnizate de o sursă internă din palat, istorii, culise şi personaje care îşi împart astăzi Biserica şi influențează politica Italiei. Inclusiv pe cea a Guvernului Monti, care, pentru prima dată, intenţionează să impună taxe şi impozite Bisericii.

Autorul publică în facsimil scrisorile unor personaje importante precum directori de ziare, jurnaliști, cardinali către Papa Benedict al XVI-lea, care dezvăluie ce şi cine stă în spatele unor acuzații de homosexualitate şi molestare ce au dus la îndepărtarea anumitor feţe bisericești din anturajul Papei, pentru a face loc altora care vor să acapareze finanțele şi afacerile Vaticanului.

Motivația celor care au furnizat documentele pare a fi aceea de a induce curaj de a vorbi celor care nu mai regăsesc în Biserică o instituție menită să facă bine, care-şi trece în subsidiar calitatea ei caritabilă, înlocuită de interesul pentru afaceri şi putere.

De ceva timp, Vaticanul, şi în general, Biserica Catolică, sunt marcate de scandaluri şi de acuzații. În ce să mai credem ?

Iată ce mi-a declarat jurnalistul Gianluigi Nuzzi, în exlcusivitate pentru Q Magazine:


Floriana Jucan: „Întunericul” de pe coridoarele Vaticanului protejează răul?

Gianluigi Nuzzi: Orice articol publicat şi orice știre face bine sistemului şi ajută la adevăr. Dimpotrivă, întunericul, tăcerea, secretul sunt anticamerele bănuielilor şi șantajului. Ca atare, sunt binevenite orice dezvăluiri, chiar şi cele incomode.

F.J.: Credința devine din ce în ce mai slabă în biserică, în preoți şi în Dumnezeu. Este din cauza deselor scandaluri care macină biserica sau din cauza trendului științific tehnologic pe care îl înregistrează societatea?

G.N.: Cred că dezvoltarea tehnologiei şi a științei impune tuturor să fie în pas cu vremurile şi în cartea mea se vede clar cum Biserica Catolică folosește mijloace de evanghelizare. Lumea de astăzi este cea a comunicării globale şi a transparenţei. Cine nu acceptă regulile, rămâne în urmă.

F.J.: Ce credeți că se întâmplă, de fapt, înăuntrul Vaticanului?

G.N.: Cred că au loc schimbări, însă acestea au nevoie de timp. Însă tot ceea ce se întâmplă acum face bine celor care iubesc lumina şi sinceritatea. Papa Benedict al XVI-lea este unul dintre aceștia.

F.J.: De ce ați fost ales dvs. pentru a vi se încredința aceste documente secrete? Datorită prieteniilor pe care le aveți în interiorul Sfântului Scaun sau pentru curajul de-a le publica? Cum v-au parvenit aceste scrisori secrete ale Papei?

G.N.: Prima mea carte despre Vatican, „Vatican Spa” mi-a facilitat o serie de contacte şi relații cu diferite surse de informații care, în ani, au căpătat încredere în mine până la a-mi face cunoscute chestiuni secrete, luptele interne şi sfârșind cu încredințarea unor documente secrete ale Palatului. Jurnalismul trăieşte prin aceste surse confidențiale, altfel, toți ziariștii ar fi la fel.

F.J.: Cum vedeți desfășurarea lucrurilor? Cum vor evolua?

G.N.: Viitorul este imprevizibil, însă dorința de adevăr este evidentă în interiorul Sfântului Scaun. Este dezamăgitor însă faptul că chiar şi azi, justiția vaticaneză se mișcă în secret absolut arestând peroane acuzate în mod ridicol că ajută ziariștii. Asta nu este democrație.

Post scriptum: Una dintre sursele care au ajutat la scurgerea de informaţii şi documente, a dezvăluit pentru cotidianul italian ”La Repubblica”, faptul că lângă Papă sunt două grupuri de interese, unul care îl vrea cât mai slab şi departe de chestiunile politice şi economice ale Bisericii, şi altul care îl vrea întărit şi cât mai aproape de acestea. 

Cei care au făcut dezvăluirile, intitulaţi “corbii”, spun că secretarul de stat al Vaticanului, Tarcisio Bertone controlează banii şi puterea în jurul Papei Benedict al XVI şi că acesta, deşi a fost informat prin memorii şi scrisori (unele deveninte acum publice), primite de la alţi cardinali, nu a luat nicio atitudine întrucât ar fi însemnat o ruptură publică faţă de mâna sa dreaptă oficială. Până unde va merge oare lupta dintre cele două grupuri ?

Articol publicat de Floriana Jucan in Q Magazine.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe