Adriana
Publicat în 16 noiembrie 2016, 14:57 / 234 elite & idei

Floriana Jucan, interviu cu Sergiu Manea: România are nevoie de un pact pentru prosperitate

Floriana Jucan, interviu cu Sergiu Manea: România are nevoie de un pact pentru prosperitate
+ Observator

Ce facem? Cum facem? De ce facem ceea ce facem? Sunt întrebările-cheie pe care Q Magazine le-a adresat lui Sergiu Manea, preşedintele BCR.

„Bilanţul fortăreaţă” al BCR
Pentru Sergiu Manea lucrurile sunt clare și pornesc de la ceea ce el numește simplu „bilanţul fortăreaţă” al BCR. „Ne bazăm pe un bilanț solid care ne permite să ne concentrăm pe dezvoltarea afacerilor cu clienții. În primele nouă luni ale anului 2016, am acordat clienților retail și corporate 6,0 miliarde de lei credite noi. Rata creditelor neperformante a scăzut la 13,3% faţă de 22,2% în septembrie 2015.

BCR a realizat un profit net de 1,1 miliarde de lei în primele nouă luni din 2016, dar aspectul care mă bucură cel mai mult este legat de faptul că reușim să realizăm intermediere reală în economie. Ancorăm modul de a oferi valoare adăugată clienților în accesibilitatea serviciilor, protecție și educație financiară. Acestea sunt prioritățile noastre.

Dincolo de cifre, cea mai importantă întrebare căreia ne străduim să îi dăm răspunsul corect este: «DE CE facem ceea ce facem?» Când privesc decalajul de dezvoltare între România și restul țărilor din UE și chiar din regiune, am un răspuns concret: misiunea noastră este aceea de a ne utiliza toate resursele și toată priceperea pentru a crea prosperitate și siguranță financiară în România.”

Provocarea cea mai mare: transformarea economiei sub-antreprenoriale
„România este bancarizată numai în proporție de 60%. Din punctul meu de vedere, este nevoie de creșterea capitalizării atât a gospodăriilor, cât și a firmelor din România. Dacă privesc spre sectorul bancar, acesta are resursele să sprijine crearea de valoare în țara noastră și capitalizarea acesteia spre sustenabilitate pe termen mediu și lung. Însă contează imens stabilitatea și predictibilitatea mediului. Într-un mediu în continuă schimbare, încrederea acționarilor este cheie, mai ales când țara noastră se află într-o competiție globală pentru resurse de dezvoltare.”

Manea a declarat pentru Q Magazine că transformarea modelului de economie sub-antreprenorială este cea mai mare provocare aflată în fața noastră.

„România a căpătat reputația de a lucra preponderent cu o tehnologie medie la un preț competitiv, economie de tip sub-antreprenorial faţă de firme și companii străine – componenta manufacturieră și de asamblare este mult mai importantă decât cea de cercetare-inovare. Repercusiunile sunt serioase pe termen mediu: miza pe salariile mici și pe România ca locație manufacturieră ieftină pentru exporturi nu ne va duce nicăieri. Marele pariu este ca desenul după care se face asamblarea să se realizeze în România.

integral pe http://www.qmagazine.ro/sergiu-manea-bcr-romania-are-nevoie-de-un-pact-pentru-prosperitate_331557.html

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe