OraNoua.ro
Publicat în 20 septembrie 2017, 16:26 / elite & idei

Floriana Jucan: Patriarhul secret

Floriana Jucan: Patriarhul secret
floriana-jucan-portret

de Floriana Jucan

 La 10 septembrie 2007, Părintele Daniel era ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar la 30 septembrie în același an, era întronizat. Au trecut 10 ani, iar Q Magazine a ales să publice în ultimul număr câteva dezvăluiri despre „Patriarhul secret”, cel pe care majoritatea dintre noi nu îl cunoaștem.

Retras în spatele zidului unei paradoxale timidități și al principiului că nu trebuie să vorbim despre faptele bune pe care le facem, Patriarhul Daniel este adesea victima propriei sale autocenzuri și discreții.

Mulți îl percep doar ca pe un foarte bun și puternic „manager” al Bisericii, transformată într-o instituție profitabilă. Cei care îl cunosc, spun despre el că este „cel mai înțelept și cel mai erudit” conducător pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română.


CITEȘTE AICI SECRETELE CELOR OPT ANI (1980-1988) PETRECUȚI DE PATRIARH ÎN ELVEȚIA. UN APROPIAT DEZVĂLUIE INTIMITĂȚI DIN CASA LUI DANIEL, PE ATUNCI PROFESOR LA BOSSEY


Oamenii nu știu că își donează cea mai mare parte a salariului în varii direcții filantropice, inclusiv unei case de copii, că, prin campania Donează sânge! Salvează o viață!, susținută de Biserică în ultimii doi ani, a dublat cantitatea de sânge recoltat în țară, care a dus la salvarea a mii de vieți, că are o viziune asupra oamenilor și a lumii precum marii lideri care au rămas în istorie și că a influențat luarea unor decizii politice care au orientat și ținut România pe drumul ei euroatlantic. Și asta pentru simplu fapt că Patriarhului NU îi place să vorbească despre sine, ci să înfăptuiască.


TEODOR BACONSCHI POVESTEȘTE AICI CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN INTERIORUL GRUPULUI ALES DUPĂ REVOLUȚIE PENTRU REÎNNOIREA BISERICII ȘI CE SE SPUNEA DESPRE DANIEL PE DEALUL PATRIARHIEI.


La fel cum puțini dintre noi, care tindem să îl judecăm pentru opulența unor înalți ierarhi sau pentru alte excese ale acestora, înțelegem că Patriarhul însuși este un „prizonier” al Sinodului format din episcopi și mitropoliți aleși pe viață, a căror irevocabilitate influențează unele dintre deciziile Bisericii, care, neînțelese sau răstălmăcite, nemulțumesc acea parte a populației care a uitat alfabetul încrederii și al credinței.


 PREOTUL CONSTANTIN NECULA DESPRE SECRETUL PREAFERICITULUI DANIEL DIN CIMITIRUL CERNICA. CITEȘTE AICI


Q Magazine a invitat câțiva oameni care îl cunosc bine pe Preafericitul Daniel să ni-l dezvăluie așa cum marea noastră majoritate nu îl știe, deși se grăbește uneori să-l judece. Personal, după câteva luni de documentare pentru acest număr dedicat Patriarhului, nu mai am nicio îndoială că cel despre care credem că este unul dintre cei mai puternici români, este condamnat la Singurătatea alergătorului de cursă Veșnică.


CUM APARE PATRIARHUL DANIEL ÎN DOCUMENTELE SECRETE ALE AMBASADEI SUA LA BUCUREȘTI AICI

qmagazine.ro

Ultima ora:

marius dunca

ObservatorMarius Dunca, la deschiderea Sports Business Academy

radu-magdin

PoliticRadu Magdin: PSD creează antipatie. La următoarele alegeri lumea va vota împotriva lor

noua-republica-gabriel-biris-3858

EconomieGabriel Biriș: Mutarea contribuțiilor – Calcule, probleme și posibile soluții

radu-carp-fcd-3028_n

ExternRadu Carp: Alegerile parlamentare din Austria – populismul ca parte a sistemului politic

Mihai-Daraban

EvenimenteMihai Daraban: OTP, LSRS și CCIR lansează proiectul FIA – Fii antreprenor acasă!

ionut-vulpescu-bw

CulturaIonuț Vulpescu: Fără Olga Tudorache suntem mai săraci cu o lumină

George-Butunoiu

SocialGeorge Butunoiu: Ierarhia preferinţelor pentru angajatorii străini

radu-carp-fcd-3028_n

MoldovaRadu Carp: Există un sistem electoral care poate produce un plus de democraţie în Republica Moldova?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe