Matei Bogdan
Publicat în 11 decembrie 2019, 07:15 / 150 elite & idei

Floriana Jucan: România va câștiga peste 5 miliarde de euro

Floriana Jucan: România va câștiga peste 5 miliarde de euro

De la telefoanele mobile până la mașinile industriale, de la roboții din casă până la interceptarea teroriștilor, toate se „mută” la nivelul 5G. Ce înseamnă asta? Răspunsurile președintelui ANCOM, SORIN GRINDEANU, pentru Q Magazine.

O NOUĂ REVOLUȚIE INDUSTRIALĂ

Ce este tehnologia 5G, prin ce se diferenţiază aceasta de precedentele tehnologii și care sunt avantajele utilizării ei?

Atunci când discutăm despre această nouă generație de tehnologii mobile numită generic 5G, vorbim, de fapt, despre acel salt care va determina o nouă revoluție industrială, la fel cum au făcut-o la vremea lor motorul cu abur, tiparul sau calculatorul personal. Noua tehnologie promite capacități și viteze de transfer de cel puțin 10 ori mai mari decât rețelele din generația a patra, dar cu astfel de salturi de viteză și de volum ne-au obișnuit deja precedentele. Mai importanți sunt ceilalți parametri, care fac tehnologia 5G cu adevărat revoluționară.

Latența sau întârzierea pachetelor va fi de cel puțin 10 ori mai mică și acest fapt deschide posibilitatea de a controla – în timp real și cu mare precizie – mașini și utilaje aflate la distanță. Densitatea unităților conectate simultan crește exponențial, noile rețele vor putea primi și interconecta miliarde de obiecte. Stabilitatea și eficiența energetică vor fi mult mai mari.

Noile reţele vor fi și ele inteligente.

Exact. 5G vine cu posibilități inovatoare de administrare care ar putea permite ca pe o singură rețea fizică să funcționeze mai multe rețele virtuale având caracteristici diferite. Virtualizarea și segmentarea rețelei aduc, în premieră, posibilitatea de a personaliza serviciile de date mobile în funcție de caracteristicile utilizatorilor individuali, ceea ce promite o eficiență fără precedent și deschide calea pentru aplicații de domeniul care azi par desprinse din serialele SF.

Multe sectoare ale economiei vor fi definitiv schimbate de aplicațiile noi ce vor fi dezvoltate.

Tehnologia 5G este catalogată drept o una de ruptură, care va schimba complet ecosistemul, în toate aspectele sale: mediul de muncă, procedurile de producție și de circulație a bunurilor, modelele de business, sursele de venit și chiar actorii din piețele respective. Integrarea tehnologiilor digitale în producția bunurilor și serviciilor din toate domeniile va genera valoare adăugată semnificativă și, concurând la creșterea în celelalte sectoare, la crearea de locuri de muncă și bunăstare.

CUM ȘI DE CE EXCLUDEM CHINA? N-AVEM ÎNCĂ UN RĂSPUNS

De ce nu este dorită China în competiţie cu alte companii europene și americane care implementează această tehnologie? Cum putem bloca eventualele companii chineze care ar vrea să participe la licitaţii? În baza cărui text legal?

Ca orice salt în evoluția omenirii, și introducerea acestei tehnologii a generat nu doar entuziasm, ci și îngrijorări.

Una dintre principalele temeri legate de tehnologia 5G este cea referitoare la securitatea cibernetică și la expunerea personală a fiecărui utilizator. S-a discutat mult în ultima vreme de producătorii de echipamente pentru rețelele 5G, mai ales că, de curând, Guvernul României a semnat un memorandum pe această temă cu Statele Unite ale Americii. Transpunerea acestuia în legislația românească înainte de a lansa licitația de spectru destinată implementării 5G este absolut imperioasă, pentru ca piața să poată evalua exact impactul acestor prevederi asupra planurilor de afaceri.

Până la sfârșitul acestui an, Comisia Europeană, în colaborare cu ENISA (n.red. Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), va publica un set de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, de care ANCOM îşi doreşte să ţină cont în cadrul elaborării caietului de sarcini pentru licitaţia 5G.

Deci cum blocăm China nu știm deocamdată!

STAREA RADIAȚIILOR PRODUSE DE TEHNOLOGII ESTE PERMANENT MONITORIZATĂ

Există voci care atrag atenţia privind efectele negative asupra sănătăţii consumatorilor în cazul acestei tehnologii. Sunt reale aceste semnale de alarmă sau sunt false?

Este important ca cetățenilor să le fie oferite informații corecte, obiective, care să îi ajute să ia decizii informate, bazate pe date științifice, și nu pe dezinformări propagate prin diverse mijloace media.

În România, evaluarea nivelului intensității câmpului electromagnetic cu efect asupra sănătății populației se face în conformitate cu practicile adoptate şi în Uniunea Europeană.

Există un Ordin al ministrului Sănătăţii nr.1193 din 2006 care aprobă Normele privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz, preluând din restricțiile prevăzute în Recomandarea Comisiei Europene 519/1999 privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz la 300 GHz). Comisia Internaţională de Protecţie la Radiaţii Neionizante (ICNIRP) a avizat această recomandare care a devenit document de referinţă pentru toate Statele Membre ale Uniunii Europene.

Activitatea noastră se limitează la analiza și expertizarea tehnică a utilizării frecvențelor radio pentru asigurarea compatibilității radioelectrice dintre stațiile și rețelele de radiocomunicații autorizate, pentru prevenirea apariției interferențelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentală.

Totuşi, monitorizaţi şi intensitatea câmpului electromagnetic?

Aşa este. Supraveghem în permanenţă intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă, amplasați în București și alte 62 de orașe din țară, care sunt plasați în exterior, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio. Senzorii funcționează permanent, transmițând măsurătorile către platforma www.monitor-emf.ro, o dată la 24 de ore. Rezultatele acestor măsurători sunt puse la dispoziția tuturor cetățenilor pe platforma electronică, sub formă de hartă care oferă și detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate maxim permise. Realizăm și măsurători prin intermediul unui sistem mobil, rezultatele acestora fiind disponibile pe site-ul ANCOM.

Aceste tipuri de monitorizări se fac după un plan anual în care se introduc și locații care au făcut subiectul petițiilor unor persoane care fac solicitări de măsurare a intensității câmpului electromagnetic, în locurile publice. Anual, ANCOM face astfel de măsurători în peste 2400 de puncte de măsură.

Toate valorile obținute de ANCOM în urma măsurătorilor efectuate cu cele două tipuri de echipamente menționate anterior se situează cu mult sub limitele maxime stabilite prin prevederile Ordinului ministrului sănătății publice nr.1193/2006.

Cum se va implementa noua tehnologie în ţara noastră? Știu că sunt deja 5 orașe care au 5G!

În România, operatorii au lansat deja servicii 5G, utilizând spectrul pe care îl au acum la dispoziție, în funcție de strategia comercială a fiecăruia. În procesul de alocare a spectrului, ANCOM ține cont de un principiu de bază la nivel european: neutralitatea tehnologică. Spectrul nu este alocat ca fiind destinat unei anumite tehnologii, evoluția fiind foarte rapidă.

Operatorii oferă în acest moment servicii 5G în marile orașe, utilizând benzile de frecvențe pe care le au în portofoliu, dar creșterea acoperirii cu acest tip de servicii se va face doar odată cu alocarea spectrului în cadrul licitației pe care ANCOM o va derula în prima parte a anului viitor.

Cam la cât estimăm beneficiile noilor tehnologii 5G?

Conform datelor din Strategia 5G pentru România, document elaborat de un grup de lucru interinstituțional care a făcut parte din ANCOM, se evaluează că implementarea 5G va avea un impact asupra întregii economii românești, estimat la generarea de venituri în valoare de 4,7 miliarde euro și crearea a peste 252.000 locuri de muncă.

Într-o primă fază de implementare, tehnologiile 5G vor însemna internet mobil, semnificativ mai bun, internet fix de foarte mare viteză, comparabil cu fibra optică. Pe măsura dezvoltării ecosistemelor digitale integrate și a adoptării pe scară largă a altor inovații tehnologice precum internetul obiectelor, tehnicile avansate de analiză și prelucrare a datelor etc., tehnologiile 5G vor duce la apariția orașelor inteligente, a automobilelor complet autonome, a echipamentelor conectate din locuințele utilizatorilor. 

Context.

Memorandumul semnat de SUA și România prevede criterii de evaluare a furnizorilor tehnologiei 5G.

„ Dacă furnizorul este, în lipsa unei analize judiciare, sub controlul Guvernului unui alt stat; dacă structura acționariatului este transparentă și dacă a avut de-a lungul timpului un compprtament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente”, sunt câteva din obligațiile asumate de România.

Într-o vizită la București la 5 septembrie, Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, afirma că scopul memorandumului este să facă România să devină „o ţară liberă de Huawei”.

Compania chineză a răspuns printr-un comunicat notând că declaraţiile lui Sondland trădează o acţiune motivată politic împotriva Huawei şi o interferare în zona mediului de afaceri din ţara noastră.

Sondland adăuga: „Vrem ca prietenii şi aliaţii noştri să folosească orice fel de echipament doresc pentru 5G, atât timp cât respectă standardele de guvernare, ceea ce nu include împărtăşirea de informaţii cu guvernele-gazdă, nu include activităţi maligne şi o serie de multe alte lucruri faţă de care, evident, ne opunem. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor şi a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziţie”.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe