Adriana
Publicat în 12 februarie 2017, 18:25 / 207 elite & idei

Floriana Jucan: Să privim pe fereastră!

Floriana Jucan: Să privim pe fereastră!
+ Observator

Terapie prin artă. Aceasta a fost geneza unui proiect cultural în care criticul Adrian Buga i-a propus artistei de origine evreiască Jana Ghertler să transforme ferestrele Teatrului Evreiesc de Stat de la Piața Unirii în obiectiv turistic al orașului.

„Jana căzuse, avea o fractură de șold destul de gravă. Eu și domnul profesor Chiricuță ne-am gândit să îi propunem un proiect de artă în această perioadă de convalescență pentru a o ajuta să se recupereze în primul rând psihic!”, îmi povestește Adrian Buga.
Apoi a urmat o convorbire telefonică între critic și artist, care avea să fie redat pe prima din cele douăsprezece ferestre ale teatrului, ca o mărturie peste timp a începutului:

„Jana Ghertler: Alo!

Adrian Buga: Alo, Jana!?

JG: Da, cine e?

AB: Sunt eu, Adrian. Ce faci? Te caut de 5 zile și nu răspunzi!

JG: Adrian, am căzut și sunt la spital cu dublă fractură de șold. La vârsta mea asemenea accidente sunt fatale.

AB: Nimic nu e fatal. Vin la tine la spital. Am un proiect nou și vreau să vorbim!

JG: Un proiect? Ce proiect!?

AB: Jana, întâi promite-mi că te vei face bine, da!? Îți spun și despre ce e vorba. O să vin la tine la atelier și o să începem să facem desene pentru geamurile Teatrului Evreiesc de Stat. O să expunem imagini din toată viața ta: cu familia ta, copilăria, poveștile și sărbătorile fiecărui an, o să arătăm totul, Jana! Ce zici?
JG: Abia aștept, hai! Alo, da’ cine ești tu!?

AB: Jana, doar fă-te bine și hai să lucrăm!

JG: Promit! La revedere!”
DUPĂ O LUNĂ, ÎN ATELIER
„AB: Sărut-mâna, Jana! Am adus de toate, culori pentru geam, pensule, șevalet, entuziasm… Hai să muncim! Uite, eu pregătesc materialele, aranjez totul și tu desenezi și pictezi, e bine?

Fereastra 2

JG: Bună, Adrian! Hai că sunt nerăbdătoare. M-am gândit mult la desenele pentru teatru. O să ne vedem zilnic, nu-i așa?

Fereastra 6

AB: Da, Jana, nu o să mai scapi de mine. O să treacă și domnul profesor Chiricuță în fiecare zi să vadă cum te simți.

Fereastra 3

JG: Îl aștept. Pregătește culorile, geamul și să începem! Auzi, îți mărturisesc că mă leagă amintiri puternice de Teatrul Evreiesc, pe lângă Maia, eu l-am iubit mult pe primul director al teatrului, cel care a reușit să-l pună pe picioare. Poate lui, celui pe care l-am iubit, o să-i închin toate desenele. Îl chema Franz Auerbach și nu-ți poți imagina cât de mult a muncit pentru teatru!”

DUPĂ DOUĂ LUNI
„AB: Jana, hai să facem și panoul cu tânărul evreu, hai, te rog!

Fereastra 4

JG: Adrian, am obosit și mă dor picioarele, dar uite, uite cum îmi vine să cânt și să fluier! Să nu te superi că fluier. Îmi face bine, așa mai uit că mă doare piciorul și ideile îmi vin mai repede pentru a fi transformate în desen. Vezi tu, Adrian! Poate că în viața mea e nevoie de o operă finală, cine știe…? Poate că acum e timpul să dau chipul exterior şi să exprim ceea ce este interior. Să știi că tot ce am lucrat pentru Teatru stă sub semnul evocării și vreau ca opera să fie privită ca o placă memorială pusă la sinagogă de un copil care și-a adorat familia.

JG: Auzi, dar până la urmă tu cine ești și de ce facem lucrările acestea pentru Teatrul Evreiesc?”

Jana 4

Sfârșit de ianuarie. Jana Gertler este recuperată complet și devine ghidul meu prin lumea magică a culorilor vii zugrăvite pe ferestrele luminate de soare.

Scenele, indiferent dacă prezintă copii, femei, cuplu înflorit printr-un arbore, spectacol, maternitate sau pietre funerare evreiești, sunt patronate de soare, lună și cer, tema recurentă pe toate ferestrele.

Scena cuplului îndrăgostit, din îmbrățișarea căruia se naște coroana înfrunzită a unui copac, este o reproducere a unei lucrări pe care Jana Gertler o are în atelier și care este inspirată de bărbatul pe care l-a iubit în tinerețe și care a sunat-o după 40 de ani, din America.

De altfel, totul este despre dragoste. Întregul ansamblu artistic este dedicat tacit primului director al Teatrului Evreiesc, pe care artista l-a purtat în suflet și amintiri până astăzi.

Dacă privești ferestrele închise, vezi natura pictată, dacă le deschizi, o respiri.

Dinamică, privindu-și cu mirarea celui care acum descoperă propriile creații, Jana Ghertler este, la aproape 90 de ani, o explozie de viață și de bucurie pe care am întâlnit-o numai la evrei. Probabil că este triumful lor asupra suferințelor milenare.

Terapia prin artă a fost posibilă pentru Jana Gertler. Dar poate să ne vindece și pe noi, robii citadini ai stresului cotidian, dacă ne oprim câteva minute să privim în noi prin ferestrele unui teatru.
http://www.qmagazine.ro/sa-privim-pe-fereastra_339259.html

Ultima ora:

ObservatorTeodor Baconschi: Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe