Florin Dănescu: Se cere industriei bancare o taxă triplă faţă de profitabilitatea pe următorii zece ani

Impactul taxei pe activele bancare: dobânzi mai mici la depozite, credite mai scumpe pentru populaţie şi pentru companii, statul se împrumută mai scump, unele bănci se pot retrage din piaţă, iar şomajul ar putea creşte.
Taxa pe activele bancare aplicată de Guvern prin OUG 114 poate răvăşi întreaga economie dacă mai multe bănci aleg să iasă din piaţă, iar cele rămase îşi transpun taxa anuală de 1,2% în preţurile creditelor.
Taxa pe activele bancare poate face ravagii în toată economia în contextul în care industria bancară este unul dintre motoarele economice care susţin creşterea producţiei şi dezvoltarea mediului de business.
Deciziile pe care le pot lua băncile pentru a rămâne în zona de profitabilitate ar putea genera efecte disruptive pentru întreaga economie, începând de la companii, populaţie şi chiar până la stat, care se expune riscului de a se împrumuta mai scump de la bănci.
„Industria bancară este o curea de transmisie şi nu face decât să transmită nişte şocuri pe care le primeşte prin aceste iniţiative legislative. La efectele acestei taxe, care este covârşitor, se adaugă şi alte iniţiative legislative care au trecut de plen şi intră în promulgare către preşedinţie“, a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Taxa pe activele bancare, introdusă prin OUG 114 se aplică din acest an şi se datorează dacă media trimestrială a dobânzii ROBOR depăşeşte pragul de referinţă de 2%.
Având în vedere evoluţia ROBOR, nivelul taxei ar fi de 0,3% din active, adică 1,2% pe an. Guvernul a numit-o taxa „pe lăcomia băncilor“ bazându-se pe profiturile înregistrate de băncile din România anul trecut.
www.zf.ro
Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletului
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe