Adriana
Publicat în 4 octombrie 2017, 10:32 / 183 elite & idei

Florin Georgescu explică de ce vrea BNR să limiteze creditarea IFN-urilor

Florin Georgescu explică de ce vrea BNR să limiteze creditarea IFN-urilor
+ Observator

„Îndatorarea popu­laţi­ei de la bănci şi IFN a intrat într-o fază de creş­­tere accelerată.“

Creditele noi acordate populaţiei de instituţiile financiar nebancare (IFN-uri) au avansat ameţitor cu un ritm de 63% în perioada iunie 2016-iunie 2017, de trei ori peste rit­mul de creştere al împrumuturilor noi acor­date de bănci, potrivit unei prezentări a prim-vi­ceguvernatorului BNR Florin Georgescu.

Creditele acordate de IFN-uri au luat amploare, în pofida faptului că dobânzile percepute de acestea sunt de cel puţin zece ori mai mari decât dobânzile băncilor.

Finanţările noi acordate de IFN-uri a cumulat circa 3,7 miliarde de lei în perioada iunie 2016-iunie 2017. Spre comparaţie, în urmă cu zece ani creditele noi acordate de IFN însumau doar 600 mil. lei.

„Ritmul de creştere al creditului nou în ca­zul IFN-urilor de 63% în perioada iunie 2016 – iunie 2017 a fost semnificativ mai ridicat decât cel înregistrat la nivelul băncilor, respectiv 20%, în aceeaşi perioadă. Îndatorarea totală a popu­laţi­ei de la bănci şi IFN a intrat într-o fază de creş­­tere accelerată“, scrie în prezentarea lui Geor­­gescu susţinută la audierea de miercuri din Senat.

Stocul creditelor acordate de IFN-uri a ajuns la 26,4 mld. lei în luna iunie a aces­tui an, adică 11% din totalul cre­ditelor din eco­nomie (bănci şi IFN-uri). Un sfert din finanţările IFN-urilor, echi­va­lentul a 6,5 mld. lei a mers către populaţie.

Dobânzile anuale efective (DAE) per­cepute de IFN-uri trec cu uşurinţă peste pragul de 100% în cazul împrumu­tu­rilor în lei pe un an. Pe de altă parte, în ca­zul băncilor DAE pentru creditele de con­sum în lei se situează la circa 10% pe an.

Concret, pentru un împrumut Pro­vi­dent de 3.000 lei pe 70 săptămâni, ni­velul DAE este de 138,44%. Suma to­ta­lă pe care clientul trebuie să o plă­tească este 5.124,86 lei, adică de aproa­pe două ori valoarea creditului primit. În si­tuaţia unor credite pe termen mult mai scurt, de câteva săptămâni, dobânzile anualizate ale IFN-urilor ajung şi la 7.000%, po­tri­vit cal­culelor BNR.

Avântul luat de finan­ţarea IFN-urilor la do­bânzi foarte mari a de­terminat BNR să ia mă­suri. BNR a decis astfel să majoreze din octom­brie ce­rinţa de capi­tal, pro­por­ţional cu riscurile. Con­cret, IFN-urile care vor acorda cre­dite pe o pe­rioa­dă de cel mult 15 zile la o do­bândă de peste 200% vor fi nevoite să ma­joreze ca­pi­ta­lul cu o sumă egală cu două treimi din valoarea cre­ditului acordat.

Cu alte cuvinte, la fiecare 100 de lei împru­mutaţi, IFN-ul trebuie să pună deoparte 67 de lei.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/florin-georgescu-explica-vrea-bnr-limiteze-creditarea-ifn-urilor-creditele-acordate-ifn-uri-au-crescut-trei-ori-mult-creditele-date-banci-dobanzi-cel-putin-10-ori-mari-aproape-jumatate-clientii-ifn-16747269

Ultima ora:

ObservatorTeodor Baconschi: Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe