OraNoua.ro
Publicat în 15 august 2012, 19:37 / 288 elite & idei

Florin Georgescu: Negocierile cu partenerii internaţionali s-au încheiat cu succes

Florin Georgescu: Negocierile cu partenerii internaţionali s-au încheiat cu succes

Negocierile cu partenerii internaţionali – Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială – privind angajamentele asumate de România pentru a şasea evaluare a acordului preventiv s-au încheiat cu succes, a anunţat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

Negocierile au vizat modul de îndeplinire a performanţelor economice şi financiare până la data de 30 iunie 2012, iar Scrisoarea de intenţie cuprinde obiectivele pentru următoarele trei luni, a precizat oficialul MFP.

„Putem spune că s-au încheiat cu succes negocierile cu partenerii noştri internaţionali, Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, privind angajamentele avute de România pentru cea de-a şasea evaluare a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, respectiv modul în care ne-am îndeplinit performanţele economice şi financiare la finele lunii iunie. Scrisoarea de intenţie, documentele negociate, prevăd obiectivele pentru următoarea perioadă de timp de trei luni, până în septembrie. S-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale funcţionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010, cele pentru plata sumelor reţinute necuvenit pensionarilor, pentru şapte luni din acest an şi nouă luni din anul care urmează „, a spus Florin Georgescu.

Ministrul Finanţelor a vorbit şi despre formele de sprijin agreate cu misiunea FMI, de la măsurile pentru stimularea mediului de afaceri la crearea de locuri de muncă. De asemenea, cele două părţi au agreat aplicarea TVA la încasare.

„În plan fiscal, s-au agreat măsuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, crearea de locuri de muncă, dezvoltare şi inovare tehnologică. Plata TVA la încasare a fost agreată. Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesităţii unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. Pe partea de cheltuieli bugetare, s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datoriilor restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori „, a explicat ministrul Finanţelor

Oficialul MFP a anunţat, de asemenea, că s-au constatat progrese în planul reformelor structurale şi a anunţat că Oltchim va fi privatizată cu un investitor strategic, iar 15 procente din capitalul Transgaz va fi listat la Bursă.

„În planul reformelor structurale s-au constatat progrese şi ne-am angajat ca efect al îndeplinirii procedurilor necesare ca până la mijlocul lunii septembrie să se privatizeze cu un investitor strategic Oltchim, apoi vom privatiza 15 la sută din capitalul social al Transgaz. De asemenea, se vor introduce conduceri profesioniste, cum sunt şi cele de azi, dar bazate pe o selecţie competitivă, la nivelul societăţilor comerciale cu capital de stat, la un pachet de zece societăţi comerciale şi autonome. Ele vor beneficia la început de management profesionist selectat pe criterii clare. Aceste negocieri, prin finalizarea lor, creează stabilitate financiară, creează predictibilitate şi transparenţă mediului de afaceri, ceea ce atrage mai mulţi investitori autohtoni şi străini, având această umbrelă a instituţiilor financiare internaţionale care certifică rezultatele bune, macrostabilitatea economico-financiară a României „, a explicat Florin Georgescu.

Ministrul Finanţelor a precizat că nu vor fi reduceri de personal în sectorul public, cifra de personal bugetar urmând să fie menţinută la nivelul actual, creşterea economică pentru 2012 va fi în jurul a 1,2%, inflaţia decembrie-decembrie va fi de 3,5%, iar deficitul bugetar se deplasează de la 1,85% la 2,2% din PIB, aşa cum s-a convenit deja la runda precedentă de negocieri.

Sâmbătă au avut loc la sediul MFP discuţii între reprezentanţii ministerelor şi experţii instituţiilor financiare internaţionale pentru definitivarea capitolelor din Scrisoarea de intenţie aferente domeniilor specifice de responsabilitate.

Misiunea comună a Comisiei Europene, FMI şi Băncii Mondiale, aflată în această perioadă la Bucureşti, are ca obiectiv evaluarea modului de respectare a angajamentelor din acordul cu aceste trei instituţii la data de 30 iunie 2012. Pentru 30 septembrie va fi o nouă misiune, undeva în jurul sfârşitului lunii noiembrie – începutului lunii decembrie, când se vor discuta în detaliu structura şi politicile aplicabile în bugetul pe 2013.AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru: We’re looking for Ukrainians who want to learn the essentials about life and work in Romania

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Biriș: Din nou despre energie – Ordonanța românească vs. Regulamentul Consiliului

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialSilviu Cerna: Metamorfozele banilor, cauze şi efecte-Banii electroniciClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe