Adriana
Publicat în 2 octombrie 2017, 16:30 / 164 elite & idei

Florin Jianu: Conjunctural, o creştere nu este de dorit, dar nu ştim dacă este sistemică

Florin Jianu:  Conjunctural, o creştere nu este de dorit, dar nu ştim dacă este sistemică
+ Observator

Creşterea indicelui ROBOR arată, în primul rând, faptul că percepţia economiei şi evoluţia generală a acesteia, în ansamblul ei, se reflectă în aceşti indicatori, pe care îi şi influenţează, ne-a declarat vineri Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
„În acest moment, creşterea indicelui ROBOR afectează în mod direct ratele creditelor atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Conjunctural, o creştere nu este de dorit, având influenţe negative, dar nu ştim dacă e sistemică, dacă se va menţine”, ne-a mai spus domnia sa.
Această evoluţie a indicelui ROBOR apare în conjunctura instabilităţii fiscal bugetare din ţara noastră, în contextul în care unele taxe şi impozite se introduc, iar altele nu, mai consideră domnia sa, menţionând: „Condiţiile stabilităţii şi predictibilităţii unei economii influenţează toţi indicatorii, şi pe cei de încredere, şi pe cei de dobânzi, şi aşa mai departe”.
Politicile fiscale, lipsa lichidităţii, neîncrederea în economie sau alţi factori influenţează, de asemenea, indicele ROBOR, precum şi costurile interbancare, a conchis domnia sa.
Analistul economic Lucian Isar a declarat recent, pentru Ziarul BURSA, că o creştere a indicelui ROBOR va frâna rapid economia reală precum şi optimismul actual al investitorilor şi al populaţiei va fi testat.
În luna iulie a acestui an, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirma că o creştere a inflaţiei şi a dobânzii BNR sunt inevitabile în raport cu ceea ce se întâmplă pe glob.
http://www.bursa.ro/specialistii-bancari-si-intreprinzatorii-avertizeaza-epoca-banilor-ieftini-se-incheie-332194&s=banci_asigurari&articol=332194.html

Ultima ora:

ObservatorTeodor Baconschi: Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe