Adriana
Publicat în 2 octombrie 2017, 16:30 / 151 elite & idei

Florin Jianu: Conjunctural, o creştere nu este de dorit, dar nu ştim dacă este sistemică

Florin Jianu:  Conjunctural, o creştere nu este de dorit, dar nu ştim dacă este sistemică
+ Observator

Creşterea indicelui ROBOR arată, în primul rând, faptul că percepţia economiei şi evoluţia generală a acesteia, în ansamblul ei, se reflectă în aceşti indicatori, pe care îi şi influenţează, ne-a declarat vineri Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
„În acest moment, creşterea indicelui ROBOR afectează în mod direct ratele creditelor atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Conjunctural, o creştere nu este de dorit, având influenţe negative, dar nu ştim dacă e sistemică, dacă se va menţine”, ne-a mai spus domnia sa.
Această evoluţie a indicelui ROBOR apare în conjunctura instabilităţii fiscal bugetare din ţara noastră, în contextul în care unele taxe şi impozite se introduc, iar altele nu, mai consideră domnia sa, menţionând: „Condiţiile stabilităţii şi predictibilităţii unei economii influenţează toţi indicatorii, şi pe cei de încredere, şi pe cei de dobânzi, şi aşa mai departe”.
Politicile fiscale, lipsa lichidităţii, neîncrederea în economie sau alţi factori influenţează, de asemenea, indicele ROBOR, precum şi costurile interbancare, a conchis domnia sa.
Analistul economic Lucian Isar a declarat recent, pentru Ziarul BURSA, că o creştere a indicelui ROBOR va frâna rapid economia reală precum şi optimismul actual al investitorilor şi al populaţiei va fi testat.
În luna iulie a acestui an, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirma că o creştere a inflaţiei şi a dobânzii BNR sunt inevitabile în raport cu ceea ce se întâmplă pe glob.
http://www.bursa.ro/specialistii-bancari-si-intreprinzatorii-avertizeaza-epoca-banilor-ieftini-se-incheie-332194&s=banci_asigurari&articol=332194.html

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe