Adriana
Publicat în 13 iunie 2017, 20:18 / 202 elite & idei

Florin Jianu: „Este necesar să existe agenţii regionale pentru IMM-uri”

Florin Jianu: „Este necesar să existe agenţii regionale pentru IMM-uri”
+ Observator

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că nu este suficientă existenţa unui departament sau a unei singure agenţii guvernamentale care să se ocupe de organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), fiind necesar ca astfel de entităţii să existe şi la nivel regional, „pentru eficienţă”.
Florin Jianu, reprezentant al CNIPMMR, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă: „Nu este îndeajuns să existe un departament sau o singură agenţie în interiorul Guvernului, ci este necesar ca aceste agenţii sau departamente să existe şi la nivel regional, pentru eficienţă”.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului. Acest proiect propune înfiinţarea a nouă agenţii pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului prin preluarea personalului celor opt oficii teritoriale pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie, şi înfiinţarea unei noi agenţii pentru zona Bucureşti-Ilfov.
CNIPMMR a constatat că există unele neconcordanţe între textul ordonanţei de urgenţă şi prevederile din nota de fundamentare.
Conform observaţiilor propuse de CNIPMMR, proiectul de OUG nu a fost discutat cu mediul de afaceri şi nici nu specifică modul în care aceste agenţii se vor implica în atragerea de investiţii şi promovarea exporturilor.
De asemenea, reprezentanţii CNIPMMR susţin că este nevoie de implicarea partenerilor sociali, de dezvoltarea parteneriatelor public-private, precum şi de stabilirea unor obiective clare, concrete.
* Ovidiu Nicolescu: „Garanţiile personale sunt foarte ridicate, reprezentând o problemă pentru micul întreprinzător”
Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al CNIPMMR, a declarat, ieri, că, potrivit datelor BNR, 80% din IMM-urile din ţara noastră nu au recurs la serviciile băncilor, iar rata celor care au obţinut finanţări, de 15,3%, este în scădere.
Domnia sa a menţionat că CNIPMMR susţine programul IMM INVEST ROMÂNIA – un proiect de ordonanţă de urgenţă de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, care are ca scop sprijinirea accesului la finanţare a IMM-urilor, prin acordarea de garanţii de stat parţiale (50% din creditele pentru investiţii şi/sau a liniilor de creditare pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 80% pentru centrele de agrement).
Potrivit domnului Nicolescu, acesta va fi un program multianual, cu alocări anuale ale plafonului de garantare, iar beneficiarii eligibili sunt întreprinderile mici şi mijlocii, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale şi familiale, cu excepţia celor care au ca sector de activitate: asigurări, tranzacţii imobiliare, comercializare de armament, muniţii, tutun, alcool etc.
Domnul Nicolescu a menţionat: „Destinaţia capitalului oferit de program, a garanţiilor de stat, este reprezentată de credite pentru investiţii, linii de creditare pentru finanţarea capitalului de lucru şi centrele de agrement”.
Totodată, Ovidiu Nicolescu s-a arătat surprins de faptul că garanţiile pot ajunge şi la 80%, nu doar la 50%, adăugând: „Nu avem nicio problemă cu centrele de agrement, dar nu le considerăm o prioritate pentru România. Nu credem că România se va dezvolta prin ele”.
Preşedintele de onoare al CNIPMMR susţine că garanţiile personale sunt foarte ridicate, ceea ce reprezintă o problemă pentru micul întreprinzător, întrucât sunt însoţite şi de o birocraţie foarte mare, menţionând: „Mă şochează faptul că se cere o garanţie personală. În Germania, spre exemplu, acest lucru a fost interzis cu mulţi ani în urmă”.
Domnul Nicolescu este de părere şi că lipsa absorbţiei fondurilor europene reprezintă o altă problemă majoră a ţării noastre, în contextul în care, de trei ani, România nu a mai absorbit fonduri europene.
CNIPMMR propune să existe prevederi speciale pentru creditarea şi garantarea accesului la fonduri europene şi consideră că ţara noastră ar trebui să acceseze programele Juncker şi BERD, precum şi fondurile europene.
Domnul Nicolescu opinează că trebuie majorat fondul garanţiilor: 100% la fondurile europene şi 75-80% la restul fondurilor, şi consideră că este foarte important să existe criterii speciale în ceea ce priveşte creditele pentru investiţii.
Domnia sa consideră că programul IMM INVEST ROMÂNIA este o iniţiativă bună, dar care trebuie îmbunătăţită pentru a putea fi eficientă.
* CNIPMMR solicită abrogarea normelor de aplicare a Legii privind analiza de risc la securitate fizică
CNIPMMR solicită abrogarea hotărârii de guvern care aprobă normele de aplicare a Legii privind analiza de risc la securitate fizică, a declarat, Florin Jianu, reprezentantul CNIPMMR, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.
Domnia sa a precizat, ieri: „Legea spune, foarte clar, că normele trebuie aplicate pentru formalistică, pentru serviciul de pază etc., nu pentru efectuarea analizei de risc la securitate fizică. Trebuie stabilite domeniile clare pentru care se impune efectuarea analizei la risc”.
Florin Jianu a adăugat: „CNIPMMR solicită abrogarea HG nr. 301/2012 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată şi, implicit, a Instrucţiunii nr. 9/2013 a Ministrului Afacerilor Interne privind elaborarea analizei de risc, având ca efect eliminarea obligativităţii realizării analizei de risc la securitate fizică, de către toţi agenţii economici, aceştia fiind în continuare obligaţi să asigure paza bunurilor şi valorilor deţinute, conform Legii nr. 333/2004”.
Potrivit domniei sale, realizarea acestei analize de risc la securitate fizică reprezintă o birocraţie suplimentară pentru IMM-uri, iar Guvernul ar trebui să ia o decizie în acest sens.
http://www.bursa.ro/jianu-cnipmmr-este-necesar-sa-existe-agentii-regionale-pentru-imm-uri-324457&s=companii_afaceri&articol=324457.html

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe