OraNoua.ro
Publicat în 7 aprilie 2017, 20:12 / 478 elite & idei

Florina Vevera: Intre veto și acțiune

Florina Vevera: Intre veto și acțiune

de Florina Vevera

„Statele Unite condamnă cu fermitate atacul cu arme chimice din provincia Idlib, o a treia alegație referitoare la utilizarea unor astfel de arme doar în ultima lună. Sunt zeci de morți, printre care mulți copii. Chiar dacă vom continua să monitorizăm această situație teribilă, este clar că acesta este modul în care operează Bashar al-Assad: cu o barbarie brutală și rece. Cei care-l apără și-l sprijină, inclusiv Rusia și Iran, n-ar trebui să aibă îndoieli despre Assad sau intențiile sale. Oricine utilizează arme chimice împotriva propriului popor … trebuie să fie tras la răspundere ”,  afirma  Secretarul de Stat, american, domnul Tillerson, cu privire la atacul cu arme chimice din Siria de pe data de 4 aprilie 2017.

Acestea trebuiau să fie spuse. Rezoluția francezilor privind atacul trebuia să fie co-susținută de SUA. Rusia își va folosi întotdeauna dreptul de veto, (fără îndoială), așadar o trecere în revista a faptelor, pe care să o audă întreaga lume, era necesară.

Să ne amintim că luna trecută, administrația Trump a autorizat CIA să-și reia suportul logistic pentru FSA /coaliția siriană. Există trupe americane care operează în Siria – forțe speciale – dar ele sunt acolo pentru a sprijini SDF (în esență, YPG) împotriva Statului Islamic. Obama a fost mai mult decât reticent în a implica trupele americane, dar a sprijinit și înarmat (modest) coaliția de opoziție siriană și FSA. Declarațiile lui Tillerson și a lui Haley reflectă altceva decât teama de victime a SUA: a fost o evaluare eronată a administrației Trump cum că prioritatea fiind de a învinge Statul Islamic, Assad ar trebui să fie lăsat în pace pentru moment. A fost eronată, pentru că războiul este purtat de regimul Assad împotriva (majorității) populației, lucru ce a permis Statului Islamic și Al-Nusrah să ocupe vidul creat de acțiunile lui Assad. Bombardamentele de la Khan Sheikhoun au dus la o reevaluare. În ceea ce privește statele din Golf, acestea au fost, alături de Turcia, principalii furnizori de armament și de sprijin financiar pentru opoziția siriană.

O înarmare serioasă a coaliției de opoziție siriene și a FSA, la un moment în care controla arii mari de teritoriu și atunci când nu exista nicio intervenție rusă directă, ar fi fost suficientă pentru a inversa echilibrul militar și a forța regimului sirian să accepte pe deplin termenii Comunicatului Geneva. Din păcate acest lucru nu a fost făcut. Si dacă s-ar dori acest lucru, inversarea echilibrul militar ar fi mult mai dificilă astăzi. Cred că e un moment zero pentru administrația Trump înspre a face ceva împotriva regimului Assad, altceva decât impunerea unor sancțiuni.

Președintele SUA i-a acuzat pe Assad, dar și pe Obama. In timp ce reacția lui Obama după atacul chimic din estul Ghoutaei a fost dezamăgitoare, el a determinat totuși Siria să semneze CWP. Dar rezoluția CSONU, care a aprobat-o, nu oferea posibilitatea aplicării unor represalii imediate, în cazul vreunei încălcări: sunt necesare două rezoluții, iar Rusia nu va vota niciodată o astfel de rezoluție. Plasarea lui Obama pe același plan cu Assad nu ajută. Nu e momentul pentru decontări și re-decontări, stoparea acțiunilor criminale ale regimului Assad este prioritară.

Noile lovituri aeriene ale lui Assad peste Khan Sheikhoun au crescut numărul victimelor la 72, potrivit Observatorului sirian. Acest lucru arată că, condamnările verbale nu sunt suficiente atâta timp cât Rusia nu face nimic pentru a-l constrânge pe aliatul ei, Assad, să renunțe la acest comportament.

Poate-i va surprinde pe unii, dar cred că reacțiile președintelui Trump au fost reale – nu lucrează probabil bine cu lucrurile abstracte, dar reacționează în fața dovezilor palpabile, cum au fost în cazul ăsta fotografiile cu copii morți sau suferinzi. Am văzut cum atacul cu arme chimice a schimbat părerea președintelui american cu privire la modul de abordare a conflictului.

La Consiliul de Securitate, de pe data de 5 aprilie, ambasadorul SUA, Nikki Haley a lăsat să se înțeleagă că Statele Unite ar putea acționa în mod unilateral, dacă Rusia și-ar folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea unei rezoluții. „Fiindcă Organizația Națiunilor Unite eșuează în mod constant în obligația sa de a acționa în mod colectiv, sunt situații în viața statelor când suntem obligați să acționăm singuri“, a spus ea. (vezi, Foreign Policy) Este puțin probabil că Rusia va cădea de acord cu privire la o rezoluție care ar desemna vinovații.

Administrația Trump s-a consultat cu Marea Britanie și Franța cu privire la o posibilă acțiune comună în Siria și, în final, au acționat. După cum se știe, Statele Unite au bombardat Siria cu 59 rachete Tomahawk, ca răspuns militar la acțiunile regimului lui Bashar Assad împotriva propriul popor. Președintele Trump a ordonat atacul asupra bazei aeriene Al-Shayrat, baza de la care a fost lansat atacul chimic asupra provinciei Idlib. Rachetele au fost lansate de pe navele marinei SUA, din estul Mării Mediteraneene. Tomahawkurile au fost lansate de pe distrugătoarele USS Porter și USS Ross.

Intervenția SUA ca răspuns la atacul cu arme chimice, interzise, de pe 4 aprilie 2017, a fost semnificativă, dar ce s-a întâmplat anterior în Ghouta de Est a provocat între 1.000 și 1.400 de decese. Baza aeriană al-Shayrat a fost ținta lui Obama atunci, dar atacul a fost anulat brusc. În schimb, administrația Obama și Rusia au convenit să determine Siria să se alăture Convenției privind interzicerea armelor chimice, ceea ce s-a și întâmplat. Cea mai mare parte a arsenalului Siriei a fost distrusă sau dezafectată, dar după cum putem observa, unele arme sau cel puțin ingrediente au fost ascunse de inspectorii ONU-OPCW.

„Bashar al-Assad a lansat un atac oribil cu arme chimice asupra civililor nevinovați“, a declarat Trump. Voi comenta că acesta nu a fost nici primul, nici cel mai groaznic atac chimic și că, până la acest atac administrația Trump spunea că înlăturarea lui Assad nu este o prioritate a politicii Statelor Unite.

La scurt timp după declarația președintelui, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis a făcut și dânsul o declarație în care a oferit detalii despre atacul SUA asupra bazei aeriene siriene: acesta a avut loc la aproximativ 08:40 p.m. EDT – 04:40, pe 07 aprilie, în Siria, a spus el. „Ca întotdeauna“, a spus Davis, „SUA și-au luat toate măsurile pentru a evita victimele civile și a fi în conformitate cu reglementările legale cu privire la conflictele armate. Toate măsurile de precauție a fost luate, cu un risc minim pentru personalul din baza aeriană.“ Intervenția a fost „un răspuns proporțional la atacul atroce a lui Assad“, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, menționând că baza aeriană Shayrat era utilizată pentru a stoca arme chimice și avioane siriene. SUA a vrut să descurajeze regimul Assad de la a mai utiliza arme chimice. Forțele ruse au fost notificate înaintea atacului, a mai spus Davis.

„Evaluăm rezultatele atacului“, a spus Davis. „Indiciile inițiale sunt că atacul a deteriorat sau distrus aeronave siriene, infrastructura de sprijin și echipamentele aflate în baza Shayrat, reducând capacitatea guvernului sirian de a folosi armament chimic. Utilizarea armelor chimice împotriva unor oameni nevinovați nu va fi tolerată.“

Rusia a condamnat atacul SUA împotriva forțelor guvernamentale siriene și a afirmat că se retrage din acordul de minimizare a riscul incidentelor între aeronavele SUA și ale Federației Ruse, care operează în Siria. Ministerul de externe rus, de asemenea, a solicitat o reuniune imediată a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, după ce președintele Vladimir Putin a catalogat atacul drept o gravă încălcare a dreptului internațional.

Suspendarea acordului de „deconfliction” crește în mod serios riscul pentru avioanele militare rusești și ale SUA. Dar, Rusia a fost cea care a blocat în Consiliul de Securitate rezoluția americano-franceză-britanică ce condamnă atacul chimic al lui Assad, și care cerea o investigație imediată și pedepsirea vinovaților. Veto-ul rușilor a făcut intervenția militară a SUA inevitabilă.

Utilizarea gazului sarin de către forțele lui Assad a fost o încălcare flagrantă a dreptului internațional, pe care Rusia a refuzat să o condamne. Cum Siria nu este un stat parte a Statutului de la Roma – Assad nu poate fi referit la CPI fără acordul CSONU, unde Rusia își folosește dreptul de veto.  Nu va urma cu siguranță o împărțire a puterii cu Assad – asta nu a fost nici politica lui Obama, care era pentru punerea în aplicare integrală a Comunicatului Geneva I, dar nu și pentru, contrar sfatului lui Kerry, forță.

Surse multiple, printre care: „Russia condemns U.S. missile strike on Syria, suspends key air agreement”, de David Filipov în The Washington Post și „Trump Orders Missile Attack in Retaliation for Syrian Chemical Strikes”, de Jim Garamone, DoD News, Defense Media Activity.

Ultima ora:

ObservatorTeodor Baconschi: Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe