OraNoua.ro
Publicat în 14 octombrie 2016, 19:12 / 355 elite & idei

Florina Vevera: Noi sancțiuni împotriva Rusiei?

Florina Vevera: Noi sancțiuni împotriva Rusiei?

de Florina Vevera

Guvernul german are în vedere impulsionarea sancțiunilor europene împotriva Rusiei ca răspuns la comportamentul acesteia în Siria, relata The Wall Street Journal pe data de 5 octombrie, semnalând faptul că Europa caută noi modalități de a face presiuni asupra Moscovei înspre încetarea violențelor acolo.

Sancțiunile nu au un efect imediat. Până în momentul în care sancțiunile vor începe să-și facă efectul, Alepul s-ar putea să fie pierdut. Singura mutare care cred că ar putea opri bombardamentele ar fi un anunț din partea americană și, dacă este posibil, a unei alianțe, cum că vor patrula cerul peste Alep pentru a interzice bombardamentele. Acest lucru nu este lipsit de riscuri, dar nu cred că Rusia va risca să tragă în avioanele SUA. Alepul nu merită începerea celui de-al III-lea război mondial.

Prea puțin, prea târziu, ar spune unii. Nu este prea târziu pentru a salva Alepul. Sancțiunile nu vor avea efect la timp, dar asta nu înseamnă că este o acțiune ce nu contează. Cu ocazia Summit-ului cu privire la refugiați, din septembrie, liderii mondiali au decis sprijin umanitar suplimentar, îmbunătățirea accesului la educație și de a munci legal pentru refugiați și extinderea posibilităților de relocare a acestora.

In aceeași ordine de idei, nu sunt sigură că retragerea SUA din acordul cu privire la Siria afectează Rusia, dacă nu este urmată de o acțiune. Cei care sunt cu adevărat răniți sunt sirienii, în special cei din estul Alepului.

Dar, SUA și Rusia au convenit să coopereze împotriva lui al Nusrah și a Statului Islamic, inclusiv în schimbul de informații?! Sigur, de lupta împotriva celor două grupări teroriste, SUA și partenerii săi se puteau ocupa și fără concursul Rusiei, fiindcă este posibil ca schimbul de informații secrete să-i devoaleze mai degrabă pe opozanți, decât pe jihadiști.

Dacă Rusia și Assad scot SUA din joc, atunci își vor putea atinge scopul: acela de a captura Alepul. Alte aspecte ale acordului SUA – Rusia sunt mai pozitive, cum ar fi încetarea ostilităților și aspectele umanitare – deși tocmai asta încalcă Rusia și Assad. Totuși, dreptul internațional umanitar și Rezoluția CSONU nr.2254 nu sunt suspendate, așadar orice încălcare ar trebui să conducă la consecințe grave.

SUA ar putea patrula aerian peste Alep și ar putea interzice alte avioane de război ostile în zonă, astfel încât să se impună respectarea încetării ostilităților și, în special, să se prevină atentatele cu bombă. Cu toate acestea, John Kerry a declarat că a pierdut lupta pentru susținerea diplomației cu amenințarea cu forța.

Se pare că Rusia și-a pierdut interesul în Statul Islamic. Motivul este destul de simplu: prezența grupului în zona nu-l împiedică pe Assad sa recâștige controlul total asupra Alepului. Faptul ca Rusia nu dorește sistarea bombardamentelor, care nu sunt îndreptate către al-Nusrah, poate sugera că scopul real al Rusiei este de a asigura victoria militară a regimului Assad, prin recucerirea Alepului? Schimbul de informații și Al-Nusrah sunt doar scuză pentru a paraliza SUA și acțiunile lor, astfel încât între timp să se distrugă forțele de opoziție din oraș. SUA ar fi perfect capabilă să-l oprească pe al-Nusrah în estul Alepului, fără ajutorul Rusiei. John Kerry a arătat însă o lipsă de direcție. El nu a dat niciun indiciu despre cum vor stopa atacurile cu bombă, doar a afirmat că: „este unul dintre acele momente în care trebuie să căutăm alte alternative”. Este urgent ca aceste alternative să fie precizate și puse în aplicare, pentru că bombardamentele continuă.

Ce e cu Geneva I? Rusia a repetat în nenumărate rânduri că nu este „căsătorită” cu Assad, dar nu au o altă variantă. Comunicatul Geneva I prevede un organism de tranziție ce să aibă la baza acordul tuturor părților, căruia să-i fie transferate toate prerogativele executive. In Siria, președenția deține controlul asupra forțelor armate și a serviciilor secrete – un locus de putere. Acest lucru nu lasă loc de niciun rol pentru Assad în noul organism, care va trebui să organizeze noi alegeri libere și să scrie/adopte o nouă constituție.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei ar putea fi luate în considerare, dar membrii europeni ai P5 se poate să nu aibă suficientă putere din cauza opoziției în UE cu privire la extinderea sancțiunilor existente. Respectarea dreptului internațional este un instrument important, în special, așa cum s-a dezvoltat încă de la sfârșitul celui al II-lea război mondial. Cu toate acestea, încercările de aplicare a dreptului internațional, de exemplu, de către Consiliul de Securitate al ONU, sunt adesea contracarate de abuzul dreptului de veto, așa cum se poate vedea în cazurile Siriei și Ucrainei. Tot ceea ce rămâne sunt rezoluțiile Adunării Generale, care nu dispune de instrumentele necesare pentru punerea în aplicare a acestora.

Sunt unii în Occident care doresc să se alieze cu Assad și Rusia, pentru a învinge Statul Islamic. In același timp procurorul (ICC) Fatou Bensouda a cerut CSONU aprobarea începerii urmăririi penale a lui Bashar al-Assad și a unora dintre acoliții săi în baza acuzațiilor de crime de război și crime împotriva umanității. Astfel de sesizări au mai fost formulate și de către Înaltul comisar pentru drepturile omului al ONU și de către șeful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. Măsura a fost blocată bineînțeles de Rusia.

SUA a suspendat acordul cu Moscova, despre care mulți au avertizat să nu va funcționa. „Din păcate”, a declarat secretarul Kerry, „Rusia nu și-a respectat propriile sale angajamente” – inclusiv obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar și Rezoluția UNSCR 2254 – și nu a fost în măsură sau nu a dorit să asigure aderarea regimului sirian la aranjamentele convenite cu Moscova. Mai degrabă, Rusia și regimul sirian au ales să urmeze un curs militar, în contradicție cu încetarea ostilităților, așa cum s-a demonstrat prin atacurile lor intense împotriva zonelor civile, atacuri care vizează infrastructura critică, cum ar fi spitalele, și a prevenit ajungerea ajutoarelor umanitare în posesia civililor aflați în nevoie – vezi atacul asupra unui convoi de ajutor umanitar, de pe 19 septembrie. SUA își va retrage, de asemenea, personalul care a fost trimis în teritoriu, aferent funcționarii fost-potențialului Centru Comun de Implementare. Si, cum s-a „pierdut bătălia susținerii diplomației cu amenințarea cu forța”, bombardamentele continuă.

În ceea ce privește art. 5 din Tratatul de la Washington, angajamentul NATO este de fier. Rusia a obținut două reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia, Rusia cerând măsuri tehnice suplimentare pentru a se evita un război accidental. Dar riscul de război accidental a crescut tocmai din cauza politicii pe marginea prăpastiei dusă de Rusia. În Siria, acordul dintre Rusia și SUA a încetat ca urmare a bombardărilor din estul Alepului de către Rusia și Assad. Veto-ul Rusiei din CSONU împotriva obținerii unei rezoluții ce să oprească atentatele cu bombă, nu este de bun augur pentru viitorul imediat. Acesta este doar un eveniment, care s-ar putea transforma într-o scânteie. Pentru a înțelege mai bine răspunsul exagerat al Rusiei și obiectivele ei strategice, trebuie să se ia în considerare dinamica care există între SUA și Rusia.
Suveranitatea Siriei este un concept lipsit de sens atunci când lupta este condusă de Rusia, Iran și Hezbollah.

Ultima ora:

ObservatorMagor Csibi: Capcana perfecționismului la job

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe