Matei Bogdan
Publicat în 31 martie 2021, 12:41 / 100 elite & idei

Fostul ministru de externe Lazăr Comănescu, numit secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră

Fostul ministru de externe Lazăr Comănescu, numit secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră

Fostul ministru de externe Lazăr Comănescu a fost numit marți secretar general al Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, a anunțat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu.

Salut cu satisfacție obținerea azi de către România a poziției de Secretar General al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, în persoana ambasadorului Lazăr Comănescu, pe care îl felicit!“, a scris ministrul de externe, pe Twitter.

Aurescu a subliniat că obținerea de către România a acestei poziții reprezintă “un succes al diplomației române și o dovadă a angajamentului continuu al României pentru coop la Marea Neagră”.

Ministrul a mai precizat că reprezentarea României în plan european și regional este tot mai extinsă, făcând trimitere la faptul că România va găzdui Centrul European pentru securitate cibernetică, o premieră, și că poziția de director general al Autorității Europene a Muncii a fost obținută tot de un român, diplomatul Cosmin Boiangiu.

Numirea lui Lazăr Comănescu în funcția de secretar general al OCEMN este o premieră pentru România.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FRobertLupitu&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1376849444667285509&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.caleaeuropeana.ro%2Ffostul-ministru-de-externe-lazar-comanescu-numit-secretar-general-al-organizatiei-de-cooperare-economica-la-marea-neagra%2F&siteScreenName=caleaeuropeana&theme=light&widgetsVersion=e1ffbdb%3A1614796141937&width=550px

În calitate de secretar general al OCEMN, Comănescu va conduce Secretariatul Permanent Internaţional (PERMIS), cu sediul la Istanbul, care funcționează sub coordonarea președinției în exercițiu, asigurată de un stat membru al OCEMN.

Lazăr Comănescu, în prezent consilier pe probleme de afaceri externe al președintelui Camerei de Comerț, a fost ministru de externe al României în două rânduri, în perioada aprilie-decembrie 2008 și noiembrie 2015 – ianuarie 2017, și deține Deține gradul diplomatic de ambasador din 1998.

În perioada februarie-noiembrie 2015 a ocupat funcția de  Consilier prezidenţial pentru politică externă.

Timp de 6 ani, între 2009 și 2015, a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania. În perioada 2001-2008 a fost șeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (până la sfârşitul anului 2006), respectiv  Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană (după aderarea la UE în 1 ianuarie 2007). Între 1998-2001 a ocupat funcția de șef al  Misiunii României pe lângă NATO şi UE.

România este stat fondator al OCEMN și a preluat mandatul de Președinție-în-Exercițiu la data de 1 ianuarie 2020, pentru a șasea oară de la instituționalizarea Organizației, în anul 1992. Mandatul a fost prelungit, în condiții excepționale, până la 31 decembrie 2020, în scopul asigurării continuității președințiilor-în-exercițiu ale organizației.

Sub motto-ul ,,Bridging Shores Enhancing Cohesion”, Președinția-în-Exercițiu a României a acționat în cursul anului 2020 în vederea impulsionării cooperării orientate spre rezultate tangibile pentru regiune, mai ales în contextul confruntării acesteia cu provocările fără precedent legate de pandemia de COVID-19.

Astfel, România s-a implicat activ, în colaborare cu Secretariatul Organizației și cu statele membre, pentru stimularea încrederii reciproce și încurajarea unui dialog autentic și constructiv, creșterea profilului și relevanței Organizației, dezvoltarea unei cooperări flexibile și pragmatice între OCEMN și UE, acordând o atenție deosebită domeniilor cheie pentru dezvoltarea economică sustenabilă a regiunii: transporturi și conectivitate; protecția mediului înconjurător; schimbări climatice și energie verde; competitivitate.

Procesul de Cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin semnarea Declarației de la Istanbul, la 25 iunie 1992, cu obiectivul de a accelera dezvoltarea economică și socială a statelor membre, cu scopul realizării unui grad superior de integrare în economia europeană și mondială, prin intensificarea cooperării multilaterale și folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică și complementaritatea economiilor naționale.

La 5 iunie 1998, statele participante au semnat Carta OCEMN, marcând transformarea inițiativei politice într-o Organizație internațională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Ucraina și Serbia.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe