Ana Iosif
Publicat în 13 martie 2012, 13:01 / 271 elite & idei

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, reţinută de KGB

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, reţinută de KGB

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, a fost reţinută de KGB-ul transnistrean (serviciile de informaţii din regiunea separatistă – n.r.).

Potrivit şefului KGB de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, „Ionova a fost reţinută pentru 72 de ore şi aşteaptă decizia instanţei de judecată”.

Finaghin a explicat că Ionova este acuzată de „deturnare de fonduri în proporţii deosebit de mari, crearea şi utilizarea schemelor corupte pentru transferul banilor bugetari în străinătate prin intermediul companiilor off-shore, precum şi deturnarea ajutorului umanitar alocat Transnistriei de către Federaţia Rusă”.
Potrivit unei anchete desfăşurate de Rusia, din noiembrie 2008 până în noiembrie 2009, vicepreşedintele băncii centrale transnistrene, Oleg Brizitkii, în complicitate cu Oleg Smirnov, fiul fostului lider Igor Smirnov, şi alte persoane, au deturnat fonduri alocate de Moscova sub forma de ajutor umanitar.
În urma acestor acţiuni, Rusia a fost prejudiciată cu circa 160 milioane de ruble (5,39 de milioane de dolari).

Ulterior, Comisia rusă de Anchetă a declarat că în dosarul menţionat figurează în calitate de inculpat şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova.

Totodată, liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a anunţat că verificarea activităţii financiare a managementului Băncii Republicane Transnistrene, care îndeplineşte funcţia de bancă centrală în teritoriul separatist , s-a încheiat, iar informaţiile obţinute au fost transmise către anchetatori.
De asemenea, Şevciuk a spus că fosta administraţie a băncii a transferat 90% din rezervele valutare ale teritoriului în băncile din străinătate.

 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe