Ana Iosif
Publicat în 13 martie 2012, 13:01 / 219 elite & idei

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, reţinută de KGB

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, reţinută de KGB

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, a fost reţinută de KGB-ul transnistrean (serviciile de informaţii din regiunea separatistă – n.r.).

Potrivit şefului KGB de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, „Ionova a fost reţinută pentru 72 de ore şi aşteaptă decizia instanţei de judecată”.

Finaghin a explicat că Ionova este acuzată de „deturnare de fonduri în proporţii deosebit de mari, crearea şi utilizarea schemelor corupte pentru transferul banilor bugetari în străinătate prin intermediul companiilor off-shore, precum şi deturnarea ajutorului umanitar alocat Transnistriei de către Federaţia Rusă”.
Potrivit unei anchete desfăşurate de Rusia, din noiembrie 2008 până în noiembrie 2009, vicepreşedintele băncii centrale transnistrene, Oleg Brizitkii, în complicitate cu Oleg Smirnov, fiul fostului lider Igor Smirnov, şi alte persoane, au deturnat fonduri alocate de Moscova sub forma de ajutor umanitar.
În urma acestor acţiuni, Rusia a fost prejudiciată cu circa 160 milioane de ruble (5,39 de milioane de dolari).

Ulterior, Comisia rusă de Anchetă a declarat că în dosarul menţionat figurează în calitate de inculpat şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova.

Totodată, liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a anunţat că verificarea activităţii financiare a managementului Băncii Republicane Transnistrene, care îndeplineşte funcţia de bancă centrală în teritoriul separatist , s-a încheiat, iar informaţiile obţinute au fost transmise către anchetatori.
De asemenea, Şevciuk a spus că fosta administraţie a băncii a transferat 90% din rezervele valutare ale teritoriului în băncile din străinătate.

 

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe