Adriana
Publicat în 20 septembrie 2016, 10:08 / 77 elite & idei

Fostului ministru de Externe,Teodor Baconschi, i se face dreptate, după ani de minciuni absurd mediatizate

Fostului ministru de Externe,Teodor Baconschi, i se face dreptate, după ani de minciuni absurd mediatizate
+ Observator

La capătul unui proces întins pe câţiva ani, instanţa i-a dat câştig de cauză fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi, în procesul de defăimare pe care acesta i l-a intentat lui Bogdan Diaconu, actual preşedinte al Partidului România Unită. Acesta, spune fostul ministru şi diplomat, colportase pe blogul personal calomnia conform căreia Teodor Baconschi ar fi fraudat votul de la Paris, în 2009.

În iulie 2011, Bogdan Diaconu, actual preşedinte al Partidului România Unită, scria pe blogul său, sub forma unei scrisori deschise adresate lui Teodor Baconschi, pe atunci, ministru de Externe: „Aţi ajuns ministru de Externe pentru că aţi tutelat furtul de voturi pe vremea când eraţi ambasador la Paris. Furtul voinţei libere a românilor nu este un motiv de promovare, ci unul de închisoare”. În plus, Bogdan Diaconu îl acuza că nu are noţiuni elementare de democraţie parlamentară, „lucru care nu mă miră de la un om care îşi datorează cariera de ministru faptului că a tutelat furtul de voturi în cel mai stalinist mod cu putinţă, la alegerile prezidenţiale din 2009”. Pentru a da „culoare” celor scrise, Bogdan Diaconu mai scria că, sub patronajul lui Teodor Baconschi, „de mare intelectual, la Expoziţia românească de la Shanghai am fost reprezentaţi cultural de manele pornografice, pe care le ascultaţi, probabil, cu mentorul dumneavoastră de suflet, Traian Băsescu”. Pentru ca apoi să-l mai acuze că, în timpul ministeriatului său, „a înflorit nepotismul şi favoritismul în minister”. Textul era încheiat în aceeaşi notă: „Acestea sunt numai câteva motive pentru care ar trebui să aveţi minima decenţă de a vă lua catrafusele ruşinoase de la Ministerul de Externe şi de a vă retrage eventual la o mănăstire, unde să vă plângeţi păcatul de a vă fi furat şi trădat ţara”.
Declaraţii pe care Teodor Baconschi le-a apreciat ca fiind acte de discreditare a propriei persoane, prin care i-a fost adusă o gravă atingere dreptului la onoare şi reputaţie, şi, ca atare, l-a acţionat în judecată pe Bogdan Diaconu.
Anterior acestor declaraţii, Bogdan Diaconu lansase altă tiradă împotriva lui Teodor Baconschi. Încadrabilă în acelaşi registru. „Lui Baconschi nu-i pasă de condiţiile în care muncesc români şi din diaspora, ci numai cum poate să le fure voturile la alegeri. (…) Acest lucru nu-l va împiedica pe Baconschi să organizeze cel mai mare furt de voturi din istoria modernă a României. (…) Îl anunţăm doar pe trădătorul Baconschi că istoria i-a rezervat un loc de cinste alături de toţi vânzătorii de neam şi de limbă, de toţi apostaţii şi laşii care au bântuit destinul acestui popor, în loc să fie un apostol al Domnului, în calitate de teolog, Baconschi a devenit o Iudă a neamului românesc. (…) România nu are însă un ministru de Externe, ci un slujbaş slugarnic care se ascunde după uşă atunci când românii sunt jigniţi.”
După un proces de mai bine de trei ani – timp în care nici Judecătoria Sector 6 Bucureşti, nici Tribunalul Bucureşti nu i-au dat câştig de cauză lui Teodor Baconschi, deşi Bogdan Diaconu nu prezentase, nici în faţa primei instanţe, nici în faţa instanţei de apel, vreo probă pentru a-şi susţine acuzaţia potrivit căreia ministrul Baconschi ar fi comis infracţiunea de fraudă electorală – Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul formulat de fostul ministru. Dându-i câştig de cauză şi obligându-l pe Bogdan Diaconu la plata sumei de 100 de lei, cu titlu de despăgubiri civile pentru prejudiciul moral creat, şi la publicarea sentinţei definitive într-un ziar de largă circulaţie. Motivarea Hotărârii Curții de Apel București a fost publicată zilele trecute.
„E prima sentinţă care, după ani de minciuni absurd mediatizate, îmi face în sfârșit dreptate”, spune Teodor Baconschi.

http://timpolis.ro/fostului-ministru-de-externeteodor-baconschi-i-se-face-dreptate-dupa-ani-de-minciuni-absurd-mediatizate/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe