FOTO: Un Pact Fiscal pentru o Nouă Republică cu Gabriel Biriș si Mihnea Vasilache


Noua Republică şi-a lansat oferta fiscală cu prilejul celei de-a IV-a Adunări Naţionale a membrilor şi simpatizanţilor, desfăşurată pe 3 martie 2012 la Hotelul Athenee Palace Hilton din Bucureşti.
Intitulat “Un Pact Fiscal pentru o Nouă Republică”, documentul elaborat de avocatul Gabriel Biriş şi economistul Mihnea Vasilache se bazează pe cinci principii esenţiale care trebuie să stea la temelia Reformei Statului: responsabilitate, echitate, claritate, stabilitate şi intoleranţă faţă de evaziune.
Pornind de la aceste principii, Noua Republică susţine adoptarea unor măsuri concrete care vizează principalele taxe şi impozite din România, încurajând creşterea economică a sectorului privat prin scăderea sustenabilă a nivelului împovărător al fiscalităţii, precum şi prin clarificarea şi simplificarea legislaţiei aferente.
Vă invităm să parcurgeţi varianta integrală a documentului aici.
La eveniment au participat membri ai mișcării Noua Republică, simpatizanți, jurnaliști, membri ai societății civile și a mediului de afaceri printre care Mihail Neamțu, Mihnea Vasilache, Gabriel Biriș, Monica Mocovei, Adrian Papahagi și Sandra Pralong.
GALERIE FOTO: Un Pact Fiscal pentru o Nouă Republică
O NOUĂ PARADIGMĂ FISCALĂ: LEGEA FĂRĂ EXCEPŢII
Noua Republică susţine o nouă paradigmă fiscală bazată pe cinci piloni:
- Echitate
- Claritate
- Responsabilitate
- Stabilitate
- Intoleranţă faţă de evaziune
Echitate – toţi consumăm bunuri şi servicii publice, deci toţi, fără excepţie, trebuie să plătim taxe şi impozite pentru a asigura finanţarea lor. Noua Republică consideră că excepţiile din legislaţia fiscală nu numai că subminează stabilitatea necesară, dar creeză inechitate socială între diverse categorii sociale şi profesionale. Prin eliminarea excepţiilor şi lărgirea bazei impozabile, Noua Republică va crea premisele pentru reduceri de impozite şi taxe şi pentru servicii publice suplimentare şi de calitate.
Claritate – legile şi normele de aplicare trebuie să fie clare, atât pentru contribuabili cât şi pentru autorităţile fiscale. Necunoaşterea legii nu este o scuză, dar claritatea ei este responsabilitatea legiuitorului. Pentru a îmbunătăţi colectarea, dar şi pentru a elimina abuzurile din partea statului, Noua Republică va statua în legislaţia fiscală principiul „in dubio contra fiscum”, prin care prevederile neclare din legislaţie vor fi interpretate în favoarea contribuabilului.
Responsabilitate – disciplina fiscală este crucială. Păstrarea deficitului bugetar în limite rezonabile, în conformitate cu acordurile internaţionale asumate de România, este esenţială pentru stabilitatea financiară a ţării.
Stabilitate – Noua Republică consideră că impozitul pe profit şi impozitul pe venit de 16% se află la un nivel rezonabil. Cota unică va fi întărită prin eliminarea excepţiilor, dar şi a dublei impuneri. Taxa pe valoarea adaugată şi contribuţiile sociale sunt însă împovărătoare şi la limita de sus în cadrul UE. Ele vor fi reduse. Există metode pentru a face acest lucru şi ele sunt explicate în Pactul Fiscal pentru o Nouă Republică.
Intoleranţă faţă de evaziune – evaziunea fiscală este o infracţiune cu grave consecinţe sociale. Noua Republică susţine înăsprirea sancţiunilor şi a pedepselor pentru evaziune fiscală. Noua Republică va îmbunătăţi legislaţia fiscală şi va întări rolul activ al organelor de control, pentru prevenirea faptelor de evaziune sau greșita interpretare și aplicare a legislaţiei. Noua Republică va introduce măsuri de confiscare extinsă în cazul persoanelor care se fac vinovate de evaziune.
Ultima ora:

ObservatorCristian Păun: Cele mai importante erori în agricultura românească

PoliticKlaus Iohannis salută anunțul lui Biden de la summitul G7 privind sprijinul SUA, Japoniei, Coreei de Sud și EAU pentru reactoarele modulare mici din România

EconomieCristian Păun: Cele mai importante erori în agricultura românească

ExternMarco Badea: Câteva noi informații despre invazia pe scară largă începută de Vladimir Putin în Ucraina

SocialGrațian Mihăilescu: Sunt tare bucuros că am realizat acest proiect pentru Reșița și că abia aștept să-l văd pus în aplicare

EvenimenteAndreea Negru: Financial education at entrepreneurial level – the key to business success

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Ion Moraru

EditorialRadu Magdin: A Case for Big Time, Really Global, Internationalisation
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe