OraNoua.ro
Publicat în 5 aprilie 2012, 14:04 / 231 elite & idei

Francezii sărbătoresc Ziua Internaţională a Romilor

Francezii sărbătoresc Ziua Internaţională a Romilor

Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună şi Institutul Francez din Bucureşti, în parteneriat cu UNICEF şi asociaţiile Amphitheatrrom şi Romano ButiQ organizează în perioada 04 – 07 aprilie a.c. la Institutul Francez din Bucureşti o serie de evenimente cu titlul ‘Zilele Romilor’.

În fiecare an, pe 8 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Romilor. Aceasta dată este legată de primul congres mondial al romilor, care a avut loc pe 8 aprilie 1971 la Londra.

Suntem în plină criză economică, discursul public pare a se radicaliza, iar romii sunt din ce în ce mai des ţinta manifestărilor de extremism şi excluziune. Evident, acest lucru nu ajută ca societatea să-i privească aşa cum sunt, dincolo de stereotipuri şi prejudecăţi. Ne dorim ca evenimentele pe care le organizăm să răspundă nevoii publicului de a-i cunoaşte mai bine pe romi, precum şi valoarea pe care aceştia o aduc în societate, de la cultură la produse meşteşugăreşti şi tradiţii culinare. Astfel, organizatorii vă propun următorul program:

Miercuri, 4 aprilie, ora 18, Vom lansa cartea ‘Priveşte-mă aşa cum sunt. Poveşti de viaţă’ – carte ce adună experienţa povestită de o serie de romi ‘invizibili’ – aceia care au o diplomă de studii superioare, o profesie valorizată în societate, care îşi plătesc taxele şi impozitele, pe scurt, aceia care contrazic stereotipurile despre romi. Vom vizualiza apoi filmul documentar ‘Ce vrei să te faci când vei fi mare?’ realizat de Agenţia Împreună cu sprijinul UNICEF, film ce reia fragmente din experienţa povestită de către personajele reale ale cărţii, completat de decorul înconjurător al portretelor alb-negru fotografiate de Géraldine Aresteanu. Seara va culmina cu o dezbatere pe tema mizelor vizibilităţii romilor în presă, moderată de Tudor Muşat şi cu participarea lui Vintilă Mihăilescu (SNSPA, antropolog), Mircea Toma (Active Watch – Agenţia pentru Monitorizarea Presei), Mehdi Chebana (jurnalist – RFI), Antoaneta Etves (jurnalist, Evenimentul Zilei), Ana Chiri?oiu (jurnalist cultural).

Joi, 5 aprilie, de la ora 19 la Sala Elvira Popesco va fi jucată în limba romani piesa O noapte furtunoasă, de I.L.Caragiale. Piesa va fi jucată de prima trupă de teatru compusă din actori profesionişti romi, Amphitheatrrom. Spectacolul va fi supratitrat în română şi franceză (traducerea în limba franceză: Monica Lovinescu şi Eugen Ionesco).

Vineri, 6 aprilie, de la ora 15 la Librăria Cafe Cărtureşti, Institutul Francez, va avea loc o Masă rotundă pe tema politicilor de incluziune socială a romilor. Printre invitaţi se regăsesc: Excelenţa Sa dl. Philippe Gustin – Ambasadorul Franţei, Ilie Dincă, Preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi, Valentin Mocanu, Secretar de Stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Jérôme Richard, Consilier la Ambasada Franţei, Csaba Asztalos, Preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Nicoleta Biţu, Preşedinta Asociaţiei Romano ButiQ, Gelu Duminică, Director Executiv al Agenţiei Împreună. Tot de vineri vom avea şi un Târg de produse meşteşugăreşti tradiţionale rome, însoţit de ateliere de ucenicie, care se va desfăşura pe durata a două zile.

Sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 16 vom continua cu târgul de produse meşteşugăreşti iar la ora 18 vă invităm la masă: se va servi tradiţionala varză cu pui preparată de meşteşugari. Pentru iubitorii de muzică, evenimentul care va închide seria zilelor consacrate unei cunoaşteri mai bune a romilor şi a culturii lor este un concert de jazz manouche al lui Marian Mexicanu şi al trupei sale. Astfel, cercul se va închide: de la Django Reinhardt la muzica tradiţională a romilor din România, legătura franco-română trece şi prin manouches şi romi, prin care culturile noastre devin mai bogate.

Intrarea la toate evenimentele este gratuită. Iniţiativa este susţinută de către Ambasada Franţei în România, Serviciul de Cooperare, reprezentanţa UNICEF România şi de Institutul Francez din Bucureşti.

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa: Fără schimbarea comportamentelor individuale nu ne vom putea schimba ca societate

PoliticAnca Dragu: „Vă îndemn să vă programaţi pentru vaccinare”

EconomieSergiu Manea: Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată

ExternSilviu Nate: De ce Marea Neagră a devenit o variabilă indispensabilă în calculul geopolitic global?

SocialCorina Murafa: Fără schimbarea comportamentelor individuale nu ne vom putea schimba ca societate

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, Ionuț Stanimir, Ciprian Stănescu: Future Youth Summit

CulturaVasile Pușcaș: ”Onestitatea istoricului”. Înainte de a scrie istoria românilor, a învățat limba lor

EditorialFlorin Luca: Despre competenţele viitoruluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe