Matei Bogdan
Publicat în 12 februarie 2020, 20:22 / 86 elite & idei

Gabriel Biriș: Când vorbim despre privilegii să nu ne bucurăm că suntem șmecheri, pentru că vor apărea niște șmecheri mai mari. Golanii mari care fac legile, pun capcane golanilor mici care le încalcă

Gabriel Biriș: Când vorbim despre privilegii să nu ne bucurăm că suntem șmecheri, pentru că vor apărea niște șmecheri mai mari. Golanii mari care fac legile, pun capcane golanilor mici care le încalcă

Celebrul avocat scpecializat în taxe și impozite, Gabriel Biriș, a vorbit despre transformarea fiscalității începând cu anul 1995, când și-a început el cariera, până în prezent: „Rolul consultanților, așa cum l-am învățat eu la intrarea în profesie, era să păzim legea… dar să nu plătim impozite, ceea ce , privind în spate, mi se pare un fel de golănie la nivel de politici publice”, sunt cuvintele lui Biriș, referitoare la profesia sa.

Într-un interviu pentru cristinastanciulescu.ro, Gabriel Biriș a vorbit despre cariera sa de avocat specializat în taxe și impozite și despre implicarea sa în fiscalitatea României. De asemenea, avocatul a vorbit și despre momentul în care a fost numit „fascist” de PSD, când a precizat că este împotriva scutirii de taxe și impozite.   

În ceea ce privește schimbarea domeniului său, Biriș a menționat că în 1995 erau doar câțiva oameni în profesie:

„Sunt un avocat cu o specializare un pic mai atipică pentru avocații din România. Când am început eu, nu zic că eram singurul, dar nu eram 10 care făceam asta în România. Fiscalitatea este despre bani, despre cifre, iar eu cu cifrele am fost mereu prieten. Mi s-a oferit un job part time la Coopers&Lybrand pe vremea cand încă nu terminasem Electronica, în martie 1995, mi-a plăcut și am avut șansa să continui full-time. Dreptul l-am facut după, în timp ce lucram.

Caracterizând politica fiscală românească, Gabriel Biriș a subliniat că nu militează pentru creșterea impozitelor, așa cum mulți sunt de părere:

„Să nu uităm că azi avem cota unică și pentru ca eu am pus umărul la asta în 2004… Eu militez pentru plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor și eliminarea scutirilor încă când am vorbit de cota unică! Păi asta înseamnă că mulți ar plăti mai puțin. Cei care plătesc acum prea mult, ca să nu mai plătească prea mult, trebuie ca aceia care plătesc acum prea puțin, să plătească cât cei care plătesc acum prea mult”, a menționat Biriș.

Biriș a adus în discuție exemplul marilor companii din lume care în urmă cu puțin timp nu plăteau taxe și impozite:

„Acum 5 ani de zile nu vorbea nimeni de Amazon, sau Google că nu plătește impozit, dar datorită tehnologiei și a felului în care a ajuns să circule informația, e greu să mai ascunzi lucruri. Și azi cei care fac afaceri mici, plătesc mult mai mult decât cei care fac afaceri mari. Iar cei mici, încep să pună presiune pe politicieni. Fiscalitatea mondială evoluează, dar la noi se pare că involuează.

Peste tot se vorbește de măsuri de combaterea a erodării bazei fiscale. Cum se poate ea eroda? Cum ajunge baza din mare mică: prin scutire sau evaziune. Finalitatea e aceeași. Dacă eu câștig și nu plătesc taxele, merg la închisoare. Dacă tu câștigi la fel, dar ai o scutire, sau un tratament preferențial, atunci nu plătești taxele. Și nu mergi la închisoare, ba mai mult, ești cetățean de rangul întâi, pentru că statul zice, prin privilegiile pe care ți le dă, că ești mai important decât mine. Dar atenție, there is no free lunch! Politicienii dau ce dau, păstrându-și niște instrumente. Că dacă el te scutește de taxe, înseamnă că vrea ceva de la tine”, a declarat Biriș.

Gabriel Biriș a ieșit în evidență în anul 2016 când s-a declarat împotriva scutirilor de taxe și impozite, ceea ce i-a determinat pe membrii PSD să-l numească fascist. Avocatul a povestit ce strategie a abordat la acel moment:

„M-a durut mai mult răzgândirea colegilor mei din guvern, decât acuzațiile care mi s-au adus. Atunci am venit cu ideea mutării contribuțiilor. Ca să putem plafona baza de calcul a contribuțiilor pe suma veniturilor trebuia să le putem aduna, adică să avem aceleași baze, că nu poți aduna mere cu pere. Ori, baza de impunere la salarii nu cuprindea contribuțiile angajatorului, care de fapt sunt costurile muncii angajatului. Pe mine, ca angajator, nu mă interesează brutul, pe mine mă interesează cât mă costă omul care lucrează pentru mine. Ele au fost împărțite dintr-un soi de amestec de populism și ipocrizie, adică să nu vadă omul în realitate cât este sarcina fiscală. Ca să revin, ca să putem aduna venitul din salariul brut, activități independente, venitul din chirii, etc, să le punem pe toate laolaltă și să plafonăm pe suma veniturilor, trebuia să scăpăm de contribuțiile angajatorului. Iar contribuțiile astea se includeau în brut și se recalculau noile procente de contribuții, astfel încât sumele de plată să fie aceleași. Asta ar fi fost bine ca să putem așeza sarcina fiscală într-un mod pe care îl consider moral, adică să fie așezate în funcție de cât și nu de cum câștigăm. Că, dacă eu câștig 50

000 pe lună, și tu câștigi tot 50 000 și tu plătești jumătate la stat și eu 10%, se cheamă că avem de-a face cu o discriminare între noi. De ce trebuie să-l intereseze pe stat că eu obțin venit din colaborare sau din activitate dependentă? Nu trebuie. Pe el trebuie să-l intereseze care e baza de calcul. Și nu se întâmplă așa. Asta am vrut eu să fac și acesta a fost motivul pentru care m-am dus în guvern. Din păcate, proiectul a ieșit pe surse în presă și a ieșit scandal, în plus a apărut la sfârșitul verii, nu la începutul anului, se apropiau alegerile și oamenii nu au vrut complicații”, a declarat Biriș.

Gabriel Biriș a dat un exemplu despre funcționarea fiscalității românești punând în balanță veniturile din activități independente versus veniturile din activități dependente:

„Vine Codul Fiscal și spune sunt activități independente cele care îndeplinesc cel puțin 4 din următoarele 7 condiții… Dar de ce e important să se pună aceste condiții?

E ca și cum pe calea cea dreaptă se pune un „zid” care e sarcina fiscală exagerată. Pe lângă „zidul” acesta apare o potecă alternativă pe care ți se dă voie să mergi, dar pe care însă sunt puse niște capcane, cum e de pildă riscul retratării. Cand e cazul vine autoritatea fiscală și zice că tu nu ești de fapt, independent, ci dependent și că trebuie să plătești totul din urmă. Și când vine? Când spui ceva ce nu trebuie. Se creează, deci, complicități. Și atunci taci, ai grijă ce spui… Ce? Mie nu mi-era bine cu deciziile lui Dragnea? Dar oare e bine pentru țara mea? Nu este. Sarcina mea fiscală efectivă a scăzut pe timpul guvernărilor Dragnea de la 20,6% la 10,1%””, a menționat Biriș.

Cu toate că Biriș a menționat că i-ar fi bine cu „deciziile lui Dragnea”, acesta a subliniat faptul că-și dorește să-i fie bine și țării și copiilor săi: „Vreau să fie bine și pentru copiii mei, și pentru nepoții mei, dacă mă ajută Dumnezeu să trăiesc până atunci. Și în momentul în care vorbim de privilegii, să nu ne bucurăm că suntem șmecheri, pentru că vor apărea niște șmecheri mai mari decât noi. Prin fiscalitate, noi am modelat națiunea înspre golănie. Golanii mari dau golanilor mici niște privilegii, în loc să ne concentrăm pe dezvoltarea prin muncă și investiții. Golanii mari care fac legile, pun capcane golanilor mici care le încalcă”, a menționat Biriș.

Întrebat dacă fiscalitatea poate determina comportamentul unei națiuni, Gabriel Biriș a răspuns: „Singură nu, dar prin fiscalitate poți să împingi o națiune înspre golănie sau înspre seriozitate. Fiindcă dacă, de pildă, plătim toți la fel, începem să avem cerințe, punem presiune pe politicieni! Dar aici este divide et impera, Cristina, din păcate eu nu știu ca în viața mea de până acum să fi apărut lideri autentici care să-și propună să conducă unind, care să creeze încredere. Nu. Divide et impera. Cum? Inclusiv prin facilități fiscale”, a concluzionat Biriș.

https://www.gandul.info/

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru, pe lista reprezentanților României în cadrul Comisiei Economice și Sindicale Europene din partea Sindicatelor, Patronatelor și Societății Civile, pentru perioada 2020-2025

PoliticKlaus Iohannis: Guvernul va veni cu o iniţiativă legislativă pentru a repara Legile Justiţiei

EconomieElena Calistru, pe lista reprezentanților României în cadrul Comisiei Economice și Sindicale Europene din partea Sindicatelor, Patronatelor și Societății Civile, pentru perioada 2020-2025

ExternMircea Geoană: NATO este cu toate radarele sus. Rusia și China încearcă să se folosească de această perioadă dificilă

SocialEmil Constantinescu: FERPAR Corneliu Dinu

EvenimenteAlina Achim – Inayeh: A inceput Brussels Forum in format virtual

CulturaCristina Popescu: ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN

EditorialFlaviu George Predescu: Jurnal politico-literar (III)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe