Adriana
Publicat în 24 mai 2017, 14:55 / 314 elite & idei

Gabriel Biris, despre dosarul preturilor de transfer (TP File)

Gabriel Biris, despre dosarul preturilor de transfer (TP File)
+ Observator

Stateam si cugetam la chestia asta cu dosarul preturilor de transfer (TP File)…
Acum sunt obligatorii pentru toti marii contribuabili care au tranzactii cu afiliati – inclusiv afiliati romani.
Scopul il stim: sa impiedice transferul de profit prin preturi mari de achizitie/mici de vanzare. Adica, pe limba noastra a fiscalistilor: sa impiedice erodarea bazei fiscale.
Un TP File nu costa putin, poate incepe de la cateva mii si poate ajunge la cateva zeci de mii de euro, din care o buna parte se duce catre BvD – firma belgiana care are baza de date Amadeus, restul ramane consultantului care face dosarul.
Am mai explicat ca acest instrument (TP File) ajuta la combaterea mutarii profiturilor in afara Romaniei si nu ar trebui folosit la operatiunile intre afiliati din Romania, ca acolo ajustarea trebuie facuta la ambele capete si la buget nu obtinem nimic (ce e in plus la unul e in minus la celalt).
Nu am fost ascultat si nici nu am fost multi consultanti care sa sustinem asta. In fond, de ce nu ne-am bucura ca statul ne genereaza un business cerand firmelor sa plateasca un serviciu de care nici contribuabilul si nici statul nu are nevoie?
Daca cugetam un pic, observam ca masura asta – pe langa faptul ca nu aduce nimic in plus la buget in cazul in care avem tranzactii intre afiliati romani (poate doar ceva dobanzi, ajustarea trebuind facuta la ambele capete), duce si la „erodarea bazei fiscale” in Romania, platile facute catre BvD fiind deductibile in Romania….
Sa traducem: nu numai ca nu castigam nimic la buget, nu numai ca reducem competivitatea firmelor romanesti prin adaugarea unui cost inutil, dar pentru asta mai si obligam firmele romanesti sa faca plati catre o firma straina, plati care evident sunt deductibile la plata impozitului in Romania!
Adica promovam in loc sa combatem „erodarea bazei fiscale”???
Nu mai bine lasam prostiile si introducem consolidarea fiscala la grupurile romanesti de companii? Ca vine CCCTB peste noi…
Zic si eu…
ps. TP Files facem si noi, din ce in ce mai multe. Nu imi place insa deloc sa vand un serviciu care stiu ca nu aduce nici clientului si nici statului meu nici un fel de valoare adaugata.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe