Matei Bogdan
Publicat în 23 septembrie 2020, 11:40 / 57 elite & idei

George Butunoiu: Am lansat Politoscop, sistemul de evaluare a politicienilor

George Butunoiu: Am lansat Politoscop, sistemul de evaluare a politicienilor

George Butunoiu a lansat proiectul “Politoscop” (www.politoscop.ro), care este un sistem de analiza a profilurilor individuale ale politicienilor romani, de analiza sociologica a grupurilor de politicieni in institutiile in care acestia activeaza, de sintetizare a informatiilor si de prezentare a lor catre public, toate acestea intr-un sistem unitar.

Ne-am grabit ca sa-l lansam inaintea alegerilor locale pentru ca cetatenii sa aiba la indemana o sursa competenta in plus de evaluare a profilurile celor care le cer voturile.

Data de inceput a analizei este luna august 2020, si se va intinde pe toata durata de viata a proiectului Politoscop (ab initio, termen nedefinit). Analiza se deruleaza secvential, in sensul ca la un moment dat analizam componentii unei singure entitati politice si ai unei singure legislaturi/ ciclu electoral, si trecem la urmatoarea doar dupa ce epuizam subiectii respectivi si publicam rezultatele. Prin urmare, vom studia doar profilurile politicienilor care sunt activi in pozitiile respective la momentul analizei.

Dupa ce vom acumula mai multe astfel de studii unitare (pe grupuri omogene), vom putea face si studii comparative si transversale, urmarind evolutia in timp a indicatorilor de la un ciclu politic la altul, pentru a decoperi tipologii, tendinte, corelatii etc.

Analiza CV-urilor este facuta exclusiv de catre George Butunoiu, la fel ca si comentariile asupra acestor CV-uri, pentru a mentine un standard unitar de evaluare si de comunicare a rezultatelor. O scurta prezentare a lui George Butunoiu si a celorlalti membri ai echipei Politoscop este de gasit in sectiunea (articolul) Cine suntem.

Pentru evaluarea profilurilor politicienilor exclusiv pe baza CV-urilor, folosim exact aceleasi metode si instrumente de analiza pe care fondatorul Politoscop, George Butunoiu, le foloseste de 30 de ani in firma sa de “executive search” in evaluarea angajatilor pe pozitii de management din marile companii. Mai precis spus, sunt aceleasi metode de analiza si instrumente folosite la nivel international de toate marile companii de executive search si de catre angajatorii de top.

TOTI politicienii, indiferent de afilierea politica, de pozitia si functia de la momentul analizei sau de alt context, sunt evaluati exact la fel si rezultatele sunt stocate si prelucrate intr-un mod si cu un sistem unic, unitar, care este de asteptat sa ramana neschimbat pe termen lung in cadrul proiectului Politoscop.

Pentru inceput am analizat profilurile tuturor  deputatilor din legislatura curanta, urmand ca in urmatoarele doua luni sa analizam si toti senatorii, apoi pe cei din Parlamentul European, primarii marilor orase si consilierii judeteni etc.

Dintre analizele care sunt deja pe site:

Data fiind experienta evaluatorului George Butunoiu in recrutarea pozitiilor de senior management pentru companiile de top, sistemul de referinta folosit in evaluarea profilelor politicienilor este cel al companiilor internationale si al celor locale cu cele mai inalte standarde profesionale si pentru pozitii de la “middle management” in sus. Cu alte cuvinte, scorurile reprezinta “angajabilitatea politicianului respectiv in companii cu standarde inalte la nivel international, pe pozitii de senior management

O sectiune importanta este si aceea in care comentam CV-urile si profilurile parlamentarilor: Politcieni.

Criteriile de evaluare

Analizele si statisticile Politoscop sunt facute cu doua grupuri de criterii/ indicatori:

 • Indicatori primari, adica informatii extrase din CV-uri, indicatori care pot fi directi sau indirecti/ estimati
 • Indicatori globali (cumulativi/ calculati), pe care ii calculam noi din mai multi indicatori primari pe baza unor formule mai mult sau mai putin complexe.

Indicatorii primari folositi in analizele Politoscop:

 1. Sexul
 2. Anul nasterii/ Varsta
 3. Varsta la intrarea in instititia (Parlament, guvern, consilii etc.) si in perioada studiate (legislatura, data fixa etc.)
 4. Varsta la inceperea si la terminarea primei facultati
 5. Numarul de facultati facute (cu licenta), numarul de mastere si de doctorate
 6. Tipul primei facultati (stat/ privat/ strainatate/ fara facultate)
 7. Domeniul studiilor la prima facultate cu licenta
 8. Calitatea educatiei formale (prestigiul universitatilor si al celorlalte institutii de invatamant)
 9. Cantitatea educatiei formale
 10. Calitatea educatiei aditionale
 11. Cantitatea educatiei aditionale
 12. Profesia
 13. Calitatea angajatorilor
 14. Tipul preponderent al angajatorilor (de stat/ privat / mixt)
 15. Calitatea joburilor
 16. Nivelul de senioritate manageriala
 17. Alte activitati
 18. Volumul total al experientei
 19. Nivelul de specializare profesionala in domeniul principal de activitate
 20. Limba engleza
 21. Alte limbi straine
 22. Partidul de care apartine sau statutul politic la momentul analizei

Sursele de informatii, metodele si instrumentele folosite pentru culegerea si prelucrarea datelor sunt descrise in detaliu in sectiunea (articolul) Metodologia Politoscop. Tipurile de studii, de informatii si comentarii prezentate de catre Politoscop sunt detaliate in sectiunea (articolul) Structura Politoscop (structura site-ului).

Precizari despre exactitatea rezultatelor, despre modul in care trebuie citite si interpretate rezultatele analizelor Politoscop sunt detaliate in sectiunea (articolul) Metodologia Politoscop.

Studiile, articolele, rezultatele si graficele Politoscop pot sa fie preluate de catre oricine, cu obligatia de a mentiona clar Politoscop ca autor al acestora si de a face trimitere cu linkul www.politoscop.ro catre site-ul nostru in caz de republicare.

Va multumim pentru distribuirea acestei informatii!

Ultima ora:

ObservatorMarian Murguleț: SMART-Edu – apel la acțiune pentru a pregăti copiii de astăzi pentru meseriile care nu s-au inventat încă

PoliticRadu Carp: Alegeri în pandemie – exemplul Lituaniei

EconomieIonuţ Stanimir: 10 companii au fost selectate pentru a treia grupă a programului de start-up-uri a Acceleratorului BCR-InnovX

ExternAlexandru Grumaz: Ce urmează pentru Erdogan după estul Mediteranei şi Caucaz?

SocialMarian Murguleț: SMART-Edu – apel la acțiune pentru a pregăti copiii de astăzi pentru meseriile care nu s-au inventat încă

EvenimenteGratian Mihailescu, despre proiectul @ROeVOLUTION

CulturaCristina Popescu: „Tratatele de Pace de la Paris, 1919–1920”

EditorialAlexandru Lăzescu: Propaganda „verde”, de la scenarii idilice la impactul cu lumeaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe