OraNoua.ro
Publicat în 19 iunie 2013, 08:38 / 162 elite & idei

George Butunoiu: Nu vă mai schimbaţi imaginea la 40 de ani. Oricum, nu într-o lună…

George Butunoiu: Nu vă mai schimbaţi imaginea la 40 de ani. Oricum, nu într-o lună…

de George Butunoiu

Mi-am făcut mulţi duşmani noi de când am început să fac şi consultanţă în carieră. Şi asta din mai multe pricini; cel mai adesea când părerea mea despre cei « consultaţi» diferă de ceea ce cred despre ei înşişi. Uneori destul de mult. Şi se mai supără şi când le spun că nu mai pot face mare lucru că schimbe ceva în imaginea lor.

–           Cum, dacă mă duc să fac un curs de charismă de trei săptămâni nu o să iau interviul din prima?

–           Nu prea…

–           Şi nici dacă fac un curs de vorbire, de elocinţă, de impresionare, de persuasiune?

–           Nici atunci…

–           Sau unul de comunicare non-verbală?

–           Puţin probabil…

–           Ei, atunci unul de programare neurolingvistică. Am auzit că cu ăsta mergi la sigur!

–           Nu ştiu ce să zic… (n.a.: ba ştiu, dar… )

–           Acum e clar: trebuie să fac un curs de leadership!

–           …

Sigur, orice curs şi orice mână pusă pe o carte, la orice vârstă, îţi aduce cunoştinţe noi şi folositoare în viaţă. Însă, până când aceste cunoştinţe ajung să se vadă şi în imaginea pe care o laşi cuiva după o discuţie de jumătate de ceas, e cale lungă. Cale de vreo şase luni, nouă, un an sau chiar mai mult… Şi asta dacă stai zi de zi cu mâna pe cartea aceea, nu o dată pe săptămâna sau, hai, de două ori.

Că să nu mai spun că un astfel de curs de câteva ore are şanse mult mai mari să te încurce şi să te facă de râs în faţa cuiva obişnuit să facă diferenţa dintre cum eşti în realitate şi cum vrei să pari. În loc să te concentrezi pe fondul discuţiei cu recruiterul sau cu angajatorul, o parte din creier îţi stă la ceea ce spune omu` şi la ce trebuie să-i răspunzi tu, şi cu cealaltă stai să interpretezi «semnalele» şi să îţi aminteşti ce trebuie să zici şi să faci în fiecare situaţie. Nu e nevoie să spun că sunt slabe şanse să-ţi aduci aminte în fracţiunea aceea de secundă exact răspunsul care trebuie şi nu pe cel care provoacă taman efectul invers.

Şi, dacă la 23 de ani astfel de eforturi sunt privite cu îngăduinţă sau chiar cu simpatie, la 40 nu mai sunt. Ba dimpotrivă. Aşadar, nu va amăgiţi că puteţi face în câteva săptămâni şi cu câteva sute de lei «investiţi» ceea ce nu aţi făcut o viaţă întreagă până acum. Nu spun să nu o faceţi, ci vreau doar să aflaţi că e de o sută de ori mai greu decât credeţi şi că va trebui să băgaţi mult mai adânc mâna în buzunar, dacă nu vreţi să faceţi singuri toate aceste eforturi, sau, pur şi simplu, nu ştiţi cum şi aveţi nevoie de cineva care să vă explice şi care să vă mâne de la spate.

O să scriu în zilele următoare un articol mai detaliat despre ce se poate face şi ce nu cu această consultanţă în carieră şi cum se derulează un astfel de proces.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

PoliticVlad Mixich: “Aleșii locali decid câți bani bagă în spital. Pot decide să facă asta în interes public. Sau pot face asta în interes de partid”

EconomieAurelian Dochia: BVB – imună la alegerile locale

ExternCristian Unteanu: Se aprind oare „conflictele îngheţate“ pe linia de fractură proximă României?

SocialMarian Staş: Şcoală şi politică. Profesiune de credinţă

EvenimenteMireille Radoi, Doina Banciu, Victor Vevera, Sorin Cîmpeanu: Educaţia digitală începe tot de la cartea din bibliotecă

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialIulian Chifu: Rol politic întărit al NATO în lumea de mâineClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe