George Cristian Maior: Depinde de noi să valorificăm potențialul geografic și strategic pe care România îl are
România este un stat coeziv din punct de vedere intern și cu o linie strategică externă clară, iar aceste lucruri trebuie în continuare folosite în realizarea intereselor noastre diplomatice, politice, economice și militare, a declarat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un interviu acordat luni AGERPRES.
Diplomatul român a subliniat, cu același prilej, că includerea României în programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar al țării noastre în relația cu Washingtonul și există numeroși membri ai Congresului american favorabili acestei idei. El a apreciat că parteneriatul dintre România și SUA funcționează extrem de bine în avantajul celor două țări, în plan politic, economic și de securitate și că, indiferent de cine va deține în viitor puterea în SUA — republicani sau democrați — există toate premisele ca acest parteneriat să funcționeze la fel de bine și să răspundă provocărilor secolului al XXI-lea.
George Cristian Maior a vorbit și despre scutul antirachetă de la Deveselu, ca proiect strategic foarte important pentru România, dar și despre creșterea investițiilor americane în România, în paralel cu un dialog foarte bun la nivel politic între București și Washington.
AGERPRES: Zilele acestea au existat mai multe luări de poziție, atât la nivel politic, cât și judiciar, după publicarea motivării Curții Constituționale pe tema interceptărilor. În calitate de fost director al SRI, cum comentați temerile potrivit cărora decizia are impact asupra securității naționale și că există riscul de a fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiției?
George Cristian Maior: Mulțumesc pentru întrebare. Acum, în calitate de ambasador al României la Washington, nu aș dori să comentez această chestiune pe care odată am comentat-o mai pe larg, dar ce pot să vă spun este faptul că, până la urmă, și asta din perspectiva calității pe care v-am expus-o, și cooperarea în zona strategică a informațiilor constituie un element extrem de important al Parteneriatului Strategic, care are în vedere până la urmă protejarea securității naționale a României și a Statelor Unite. Ea este excepțională, cu toate instituțiile de informații din România și bineînțeles instituțiile americane și aduce o plusvaloare strategică semnificativă la calitatea relațiilor bilaterale româno-americane și, așa cum am spus, slujește interesele strategice ale ambelor state de a-și proteja cetățenii în fața amenințărilor complexe din lumea de astăzi.
AGERPRES: România dorește să fie inclusă în programul Visa Waiver, acesta fiind un obiectiv major al țării noastre în relația bilaterală cu SUA. Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a declarat recent că nu este foarte optimist cu privire la șansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016, având în vedere ca participanții români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%. Ce măsuri ar trebui să ia autoritățile de la București pentru a obține pe viitor accesul pentru cetățenii români în programul Visa Waiver?
George Cristian Maior: Acesta este un obiectiv prioritar al nostru în relația cu Statele Unite, pe care cel puțin eu îl expun permanent la nivelul discuțiilor pe care le am în cadrul Congresului și am văzut extrem de mulți membri ai Congresului favorabili acestei idei, deși acest an este mai special și în SUA prin prisma faptului că au loc alegeri, după cum bine știți, și în general problema imigrației este o chestiune sensibilă pe agenda publică de aici. Din punct de vedere tehnic, am făcut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterală pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar în acest sens cu procurorul general al SUA datorită demersurilor noastre și ce pot să vă spun este că voi continua în a susține acest demers extrem de intens în lunile care urmează.
AGERPRES: Cum este percepută România în prezent la Washington, din perspectiva relațiilor de cooperare politică, economică și militară dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii și cum este văzută relația dintre SUA și România pentru viitor?
George Cristian Maior: Este o întrebare bună. Sunt deja peste șase luni de când exercit această misiune în numele statului român și am fost primit excepțional de bine în întregul ansamblu de arhitectură al instituțiilor americane — mă refer la Departamentul de Stat, Pentagon, Departamentul Comerțului și Congresul SUA. Mesajul nostru este bine înțeles aici și apreciat. Consider deci că parteneriatul funcționează extrem de bine în beneficiul ambelor state, în plan politic, economic și de securitate. Au loc permanent schimburi de analize pe situații de interes național, mă refer la vecinătatea estică și sudică, care vedeți câte provocări generează pentru interesele strategice ale României și securitatea națională. Pe de altă parte, nivelul de comunicare între oficialitățile române și cele americane este foarte bun. Aș aprecia că ceea ce trebuie să facem în continuare este adâncirea acestui parteneriat, care are multe componente — economice, culturale, dincolo de cele de securitate, educaționale — și să reușim să aducem cele două societăți mai aproape în comunicare și relaționare și astfel să avem pivoți serioși pentru viitor într-o lume incertă și extrem de complexă în care trebuie să ne exprimăm ca stat.
AGERPRES: Dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA este o prioritate pentru România. Considerați că este posibilă o creștere sau o extindere a investițiilor americane în România în perioada imediat următoare?
George Cristian Maior: Da, absolut. Am mai menționat o dată că vor urma anunțuri de extindere a unor investiții sau de noi investiții americane în România în diverse sectoare. Veți vedea în cursul lunilor următoare acest lucru, foarte multe companii abordează ambasada în legătură cu posibilități de investiții, se interesează de cadrul legislativ, de facilitățile fiscale, în general de regimul fiscal care este foarte important, aș spune că este zona cu cel mai mare potențial de creștere în lunile și în anii următori. Am reușit să structurăm un dialog foarte bun cu Departamentul Comerțului (Ministerul american al comerțului — n.r.), astfel încât să avem și comunicarea interguvernamentală care să stimuleze până la urmă zona privată în dialog și în accesarea de oportunități pentru investiții. S-au desfășurat și mai multe misiuni economice americane în România, care au avut succes atât prin dialogul cu autoritățile, cât și cu zona privată, vor mai urma asemenea acțiuni și aici, în tot teritoriul american, deci sunt extrem de încrezător că această dimensiune va dobândi un profil mult mai accentuat pe termen scurt și mediu.
AGERPRES: Statele Unite au pledat în mod constant pentru independența și securitatea energetică a țărilor din Europa Centrală și de Est, și implicit a României. În contextul în care numeroși analiști atrag atenția asupra consecințelor în plan regional și european ale dependenței energetice de Rusia, cum vedeți situația României în această privință?
George Cristian Maior: Este adevărat, chestiunea legată de energie are o componentă strategică pe lângă cea tradițională economică. Și aici sunt mulțumit de felul în care evoluează dialogul cu autoritățile americane, astfel încât de exemplu s-a creat grupul de lucru româno-american pe energie în cadrul Parteneriatului strategic, deja a avut loc o discuție substanțială la București la sfârșitul lunii februarie, permanent comunicăm pe aceste chestiuni.
Într-adevăr, securitatea energetică este legată de interesul național prioritar al României și aceasta înseamnă, pe de o parte un program național de asigurare a independenței energetice, care se conturează și care văd că merge bine din perspectiva politicilor interne — România este al treilea stat din UE care își asigură aproape din resurse proprii energia—, pe de altă parte diversificarea coridoarelor de transport de gaze și de petrol este importantă pentru România. În acest sens au avut loc progrese importante, aș spune, în realizarea interconectării din zona noastră cu Austria, Ungaria, Bulgaria, ceea ce va genera în viitor o posibilitate de extindere către zona complexă a Mării Negre.
De asemenea, susținem împreună cu partenerii americani realizarea coridorului sudic de gaze care va accentua această dimensiune de diversificare. Avem poziții clare în consonanță cu interesele noastre față de acest proiect destul de controversat, Nord Stream 2, care ridică anumite semne de întrebare din punctul de vedere al intereselor noastre și ale altor state din Europa Centrală, dar și în legătură cu interesele Statelor Unite legate de diversificarea rutelor de transport. Nu în ultimul rând, mă bucură faptul că Exxon își continuă activitățile la Marea Neagră ca investitor strategic al României. Aici este un potențial bun pentru noi, aceste rezerve din Marea Neagră, și sper ca în viitorul apropiat, pe termen scurt, Exxon să înceapă activitățile de explorare. Toate aceste chestiuni, la care aș adăuga și preocuparea noastră strategică care este bine înțeleasă de americani în legătură cu realizarea unei conectivități sporite cu Moldova, toate aceste chestiuni cred că ne plasează pe un curs strategic eficient în legătură cu interesele noastre.
AGERPRES: Analistul american Robert D. Kaplan afirma, într-un interviu acordat recent AGERPRES, că România are un avantaj competitiv din punctul de vedere al amplasării geografice prin deschiderea la Marea Neagră, ceea ce reprezintă un punct de lansare pentru comerț, sau pentru a trimite trupe spre zonele de conflict din Orientul Mijlociu. Astfel, cum vedeți poziționarea României în actualul context politic și de securitate regional?
George Cristian Maior: A fost un interviu interesant, preluat de multe agenții străine și inclusiv aici. Robert Kaplan este un intelectual de mare reputație și credibilitate aici, care a scris o carte despre România care va tradusă și la noi, cu un mesaj foarte puternic legat de valoarea strategică și politică a României în regiune și în ansamblul relațiilor internaționale până la urmă. România este un stat-pivot, la frontiera unor lumi, de partea cea bună a frontierei, un stat coeziv din punct de vedere intern și cu o linie strategică externă clară. Aceste lucruri trebuie în continuare folosite în realizarea intereselor noastre diplomatice, politice, economice și militare. Geografia, de data aceasta, în istorie este un avantaj după părerea mea și sunt de aceeași părere cu Kaplan după ce, știți bine, istoria noastră a marcat și momente în care geografia nu ne-a fost favorabilă. Depinde de noi în schimb, de evoluțiile interne, să valorificăm acest potențial.
AGERPRES: Președintele Barack Obama are în plan o creștere substanțială a prezenței militare americane în statele membre ale NATO din centrul și estul Europei, iar oficiali ai Administrației americane afirmă că este o măsură ce are ca scop să descurajeze Rusia de la eventuale alte agresiuni în regiune. Este vorba de o creștere de patru ori a bugetului Pentagonului destinat Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul fiscal 2017. Care vor fi beneficiile României ca urmare a întăririi capabilităților Statelor Unite din zona central și est-europeană?
George Cristian Maior: Dacă acest buget va fi aprobat de Congres, și cred că va fi, așa cum reiese din discuțiile pe care le-am avut cu mulți membri ai Congresului, în mod cert va marca trecerea de la o etapă de reasigurare la o etapă de descurajare inteligentă în raport de evoluțiile din zona estică. Acest lucru înseamnă modernizarea infrastructurii strategice legată de dimensiunea de apărare, înseamnă o operaționalizare mai accentuată a forțelor care pot asigura această descurajare în teritoriul central-european. Deci este o chestiune de planificare bună în cooperare cu SUA a folosirii acestor bani pentru întărirea capacității armatei și a zonei în general pentru a trece la această fază de descurajare inteligentă cum îi spun eu.
AGERPRES: De asemenea, Alianța Nord-Atlantică a decis în urmă cu o lună să-și consolideze prezența pe flancul estic, iar această măsură este, după cum a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, o încercare de a descuraja o posibilă agresiune din partea Rusiei. În condițiile în care, după cum afirmă analiștii, relațiile dintre NATO și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, în urma acțiunilor Rusiei din Ucraina (sprijinirea separatiștilor proruși în estul țării, anexarea peninsulei Crimeea), cum vedeți dvs. rolul și poziționarea României pe flancul estic al NATO?
George Cristian Maior: Aceste lucruri sunt consonante și complementare până la urmă cu deciziile strategice ale SUA. Urmează summitul important de la Varșovia care va ratifica practic aceste concepte printr-o evoluție a centrilor de gravitație militară, strategică către zona central-europeană din punct de vedere al sistemelor de comandă și control, din punct de vedere al prezenței NATO în general în zona central și est-europeană. Și secretarul general folosește același concept de descurajare, la care achiesez pentru că, într-adevăr, există încă mari semne de întrebare în legătură cu acțiunile unor forțe din zona estică a NATO în ceea ce privește stabilitatea în Ucraina, Moldova, Georgia, arealul mai mare al Mării Negre. Și, normal, trebuie să fim pregătiți strategic pentru a asigura descurajare, în primul rând, și apoi pentru a proiecta la rându-ne stabilitate în aceste zone.
AGERPRES: În acest an au loc în SUA alegeri prezidențiale. Cum ați descrie cooperarea și relațiile dintre România și SUA pe durata Administrației conduse de președintele Barack Obama? Și, totodată, cum apreciați că se vor desfășura în continuare relațiile bilaterale româno-americane de după alegerile din noiembrie, dat fiind că, la ora actuală, potrivit sondajelor, candidații favoriți sunt, din partea democraților, fostul secretar de stat Hillary Clinton, iar din partea republicanilor, miliardarul Donald Trump?
George Cristian Maior: Aș aprecia, la prima parte a întrebării dvs., că a fost și este o relație foarte bună, strategică, politică și economică cu administrația Obama. S-au realizat lucruri semnificative pe toate palierele. Să ne amintim de acest proiect foarte important pentru România din punct de vedere strategic, scutul antirachetă de la Deveselu, operaționalizarea sa va fi marcată în curând la sfârșitul acestei primăveri printr-o ceremonie chiar la Deveselu cu prezență aliată și americană. Au crescut investițiile americane în România, iar dialogul politic a fost foarte bun.
Acum, în perspectivă, aș vrea să subliniez că sunt convins că va exista continuitate calitativă în legătură cu dimensiunea politică, militară și economică a parteneriatului cu SUA. Sunt încurajat și de faptul că anul trecut am marcat 135 de ani de relații diplomatice și cele două camere ale Congresului au adoptat rezoluții extrem de apreciative la adresa acestui parteneriat, cu participarea democraților și a republicanilor în formularea acestor rezoluții, elaborarea lor și votarea lor în Congres. Deci sunt toate datele că, indiferent de cine va deține în viitor puterea în America, republicani sau democrați — este prematur să ne pronunțăm sau să spunem ceva, bineînțeles, campania aici este extrem de dinamică — parteneriatul va funcționa la fel de bine calitativ și se va îmbunătăți în concordanță cu evoluțiile secolului XXI.
AGERPRES/(A-autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Ultima ora:
ObservatorMihai Toader-Pasti: La ÎntreVecini creștem calitatea vieții la bloc așa că finanțăm cu până la 21.500 euro proiecte la bloc și în cartiere din toată țara
PoliticMarcel Ciolacu – întâlnire cu premierul britanic Keir Starmer, la Londra
EconomieRemus Pricopie: Universitățile din România și SUA vor colabora prin programele Erasmus și Fulbright Research Grant
ExternAndrei Stoian: Navigating #Trump’s America – #FamilyBusiness in a New Global Order
SocialMihai Toader-Pasti: La ÎntreVecini creștem calitatea vieții la bloc așa că finanțăm cu până la 21.500 euro proiecte la bloc și în cartiere din toată țara
EvenimenteCiprian Stănescu: Cine și de ce ar trebui să susțină financiar jurnalismul de interes public?
EditorialRadu Puchiu: 𝗘𝗹𝗼𝗻 𝗠𝘂𝘀𝗸 𝘀̦𝗶 𝗳𝘂𝗻𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗶𝗶
CulturaFlaviu Predescu: Despre posteritatea lui Adrian Păunescu
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe