OraNoua.ro
Publicat în 22 ianuarie 2014, 20:56 / 469 elite & idei

George Grigoriţă: Protocol de cooperare între Patriarhia Română şi Departamentul Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

George Grigoriţă: Protocol de cooperare între Patriarhia Română şi Departamentul Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

Protocol de cooperare între Patriarhia Română şi Departamentul Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

La Palatul Patriarhiei s-a semnat, astăzi, 16 ianuarie 2014, un Protocol de cooperare între Patriarhia Română şi Departamentul Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Din partea Patriarhiei Române a semnat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod, iar din partea Departamentului Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a semnat Domnul Stejărel Olaru, Secretar de Stat.

„Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni este o sctructură în Ministerul Afacerilor Externe care potrivit legii este autoritatea care se ocupă de comunităţile de români din afara graniţelor din punct de vedere cultural şi spiritual şi finanţând proiecte în acest sens. Protocolul în sine vine în întampinarea obstacolelor pe care de-a lungul timpului le-am întâlnit şi tocmai pentru ca aceste obstacole să fie înlăturate evident că Departamentul nostru are o linie de finanţare pe Palierul Spiritualitate. Acest lucru înseamnă că putem susţine în sfârşit comunităţile româneşti din punct de vedere religios pentru că Biserica reprezintă pilon de bază în rândul comunităţii din punct de vedere comunitar. Şi e firesc ca o comunitate de români să aibă un loc spiritual unde să se adune şi noi să-l susţinem din punct de vedere financiar, deci, să construim biserici, să susţinem bisericile, mai ales că în vecinătate lucrurile nu sunt întotdeauna simple şi sunt zone chiar ostile din acest punct de vedere românilor sau mai puţin ostile în funcţie de ţară. Ori tocmai această colaborare strânsă între Ministerul de Externe şi Patriarhia Română urmăreşte implementarea cu succes a proiectelor noastre în aceste comunităţi ale românilor”, a explicat Domnul Stejărel Olaru, Secretar de Stat.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a declarat: „Protocolul stabileşte cadrul colaborării dintre Patriarhia Română şi Stat, reprezentat prin Guvernul României, în sprijinirea comună a comunităţilor care au şi multe nevoi financiare pe care Biserica sau comunitatea respectivă nu le poate suporta. Există foarte comunităţi care au început construcţia propriilor lăcaşuri de cult, iar posibilităţile financiare ale acestora nu sunt suficiente pentru a duce astfel de proiecte la bun sfârşit. De asemenea, Mitropoliile, Arhiepiscopiile şi Episcopiile care au fost organizate în diaspora românească au necesitat şi ele sprijin din partea Statului pentru că ele devin centre de coordonare ale activităţilor din ţările în care românii ortodocşi trăiesc. Totodată, avem în vedere consolidarea Şcolii de Duminică pentru promovarea copiilor care se nasc în diaspora, pentru pregătirea lor în spiritul tradiţiei, culturii româneşti pentru posibilitatea de a oferi informaţii suplimentare despre istoria neamului lor, georgrafia ţării din care provin şi alte lucruri care sunt foarte importante pentru păstrarea identităţii atât naţionale cât şi confesionale. Avem în vedere şi organizarea unor biblioteci pe lângă parohiile noastre din diaspora unde tinerii români plecaţi de aici să poată găsi literatura de care au nevoie, înfiinţarea unor case memoriale, dar şi a unor locuri de întrunire pentru românii”.

La eveniment au mai participat Doamna Alina Hagima, Directorul Departamentului amintit, Pr. Michael Tita, Consilier Patriarhal şi Domnul George Grigoriţă, Consilier Patriarhal.

Prin prezentul protocol cele două instituţii doresc intensificarea demersurilor comune pentru sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe