OraNoua.ro
Publicat în 27 martie 2014, 20:57 / 195 elite & idei

George Maior: Bilanț SRI – Starea de securitate a României a fost bună datorită activității Serviciului Român de Informații

George Maior: Bilanț SRI – Starea de securitate a României a fost bună datorită activității Serviciului Român de Informații

Starea de securitate națională a României a fost bună și datorită sau tocmai datorită activității SRI, a afirmat directorul instituției, George Cristian Maior, ca o concluzie a bilanțului Serviciului Român de Informații pe 2013 prezentat miercuri.

El a precizat că SRI nu a fost surprins de evenimente majore cu efect negativ privind securitatea națională a României, iar interesele strategice ale statului în domeniul securității naționale au fost conservate bine.

„Am transmis în 2013 peste 9.000 de informări autorităților abilitate, Președinției, Guvernului, autorităților locale, care au vizat diverse paliere ale securității naționale: mă refer la corupția în administrație și justiție, o vulnerabilitate care încă afectează serios buna funcționare a statului (…), informări legate de evaziunea fiscală, un flagel negativ care poate prejudicia bugetul de stat cu efecte directe asupra condiției sociale și economice a cetățeanului, am abordat frontal și în forță multe aspecte legate de crima organizată transfrontalieră, acțiuni de contraspionaj, mai ales în contextul regional actual, am dezvoltat noi capacități cu privire la securitatea cibernetică, cu securitatea economică și energetică a statului”, a declarat George Maior.

Șeful SRI a afirmat că în ceea ce privește dimensiunea contrateroristă, instituția pe care o conduce a încercat să evite evenimente catastrofale, recurgând inclusiv la interdicția intrării în țară a unor persoane suspecte de terorism.

„Am abordat fenomene legate de extremism, fie că vorbim de un anumit activism social, legitim de altfel, dar și extremismul de factură etnică. Pentru 2014 aminteam de evoluțiile regionale complexe, vom încerca să ne concentrăm mai mult pe o cunoaștere strategică în profunzime a acestor evoluții. Ne vom focaliza pe construcția unui baraj informatic bun, pentru a proteja interesele strategice ale României, geopolitice și economice, în principal securitatea energetică”, a spus Maior.

El s-a arătat mulțumit din punctul de vedere legislativ și a apreciat că prin adoptarea noilor Coduri legislația în domeniul securității naționale s-a îmbunătățit.

„Cred că avem capacități adecvate pentru a răspunde prompt în fața acestor amenințări. Anul 2014 va fi un an complex din punct de vedere al unor evoluții politice și sociale exterioare Serviciului. Ținând cont că e ultimul bilanț la care participă Traian Băsescu, îi mulțumesc pentru colaborarea foarte bună, pentru sprijinul acordat în modernizarea SRI, cu un trecut atât de complicat. SRI a evoluat până la punctul în care reprezintă o instituție credibilă, apreciată de populație”, a susținut George Maior.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe