Adriana
Publicat în 11 iunie 2013, 00:09 / 176 elite & idei

George Maior si Ionel Nitu – Ars Analityca

George Maior si Ionel Nitu – Ars Analityca
+ Carti • + Observator

„Ars Analitica” reprezinta una dintre cele mai recente lansari ale editurii RAO, coordonate de George Maior si Ionel Nitu. Lucrarea ce a fost lansata la Targul international de carte Bookfest 2013 este, conform lui Ionel Niţu, primul volum colaborativ din zona studiilor de intelligence din România care încearcă să surprindă analiza de informaţii atât din perspectivă teoretică cât şi practică. Reunind contribuţiile a peste 40 de autori, cartea introduce cititorul în tainele unei componente extrem de importante a muncii de informaţii, analiza, evidenţiindu-i particularităţile, metodele specifice, virtuţile dar şi limitările. Potrivit lui Nitu, cartea nu oferă modele, reţete şi nici soluţii, ci mai degrabă problematizează şi ridică semne de întrebare.
Seful Serviciului Român de Informaţii, George maior, a subliniat importanţa independenţei în procesul de analiză şi a înţelegerii graniţei dintre zona de intelligence şi zona decizională. “Rolul nostru este de a sta departe de decizie, de politici, şi de a transmite cât se poate clar, de lipsit de prejudecăţi, informaţia care poate, adesea, să doară decidentul, dar care este necesară pentru ca el să ia decizia în cunoştinţă de cauză,” a declarat George Maior. Dar intelligence-ul nu poate să ofere soluţii şi să propună căi de urmat, acestea fiind prerogativa exclusivă a decidentului, aşa cum nici decidentul nu trebuie să intervină în procesul de analiză.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

PoliticLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

EconomieCozmin Gușă, despre bugetul MTS: Guvernul sacrifică sportul pentru nişte interese electorale

ExternAndrei Stoian, de vorbă cu H D Hartmann şi Răzvan Munteanu

EvenimenteVictor Vevera și Marian Murguleț au participat la prima ședință de operaționalizare a CYBER INFLUENCE ASSESSMENT AND STRATEGIES CENTER (”CIASC”)

CulturaTeodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Preda, Mihail Neamţu și alți intelectuali au contribuit la primul număr al Revistei Horeb, editată de Episcopia Hușilor

SocialAdrian Hatos, despre cercetare si mediul digital

MoldovaAndrei Vlasceanu: Tragedie antică şi teatru rusesc la ChişinăuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe