OraNoua.ro
Publicat în 12 iunie 2013, 14:12 / 346 elite & idei

George Pufan: Parlamentul European a dat undă verde pentru candidatura la Curtea Europeană de Conturi

George Pufan: Parlamentul European a dat undă verde pentru candidatura la Curtea Europeană de Conturi

Plenul Parlamentului European a aprobat miercuri candidatura lui George Pufan (foto) pentru Curtea Europeană de Conturi, ultima etapă înaintea deciziei finale a Consiliului UE, relateaza cursdeguvernare.ro.

Nominalizarea lui George Pufan a fost aprobată în plenul PE cu 334  voturi ”pentru”, 290 de voturi ”împotrivă” și 48 de abțineri.

Decizia PE are loc după ce Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European a avizat pozitiv, la 27 mai, candidatura lui George Pufan, cu 14 voturi pentru și 13 împotrivă.

După votul în plenul Parlamentului European, numirea candidatului României pentru Curtea Europeană de Conturi va fi supusă deciziei în Consiliul UE.

George Pufan îl va înlocui la Curtea Europeană de Conturi pe Ovidiu Ispir, al cărui mandat a expirat la 1 ianuarie, însă a fost prelungit după ce fostul comisar european Leonard Orban și-a retras candidatura în urma avizului negativ primit atât în Comisia CONT, cât și în plenul PE.

Înainte de nominalizarea lui Leonard Orban, vicepreședintele Curții de Conturi a fost, de asemenea, propus pentru a reprezenta România la instituția de la Bruxelles, însă candidatura sa a fost retrasă de autoritățile de la București.

George Pufan deţine, din iulie 2002, funcţia de secretar general al Curţii de Conturi a României. Potrivit CV-ului său postat pe site-ul Curții de Conturi, el a lucrat în perioada august 2001 – iunie 2002 la Primăria Sectorului 1 în calitate de consilier al primarului, iar între mai 1994 – decembrie 2000 a fost director în cadrul Curţii de Conturi a României. În perioada ianuarie 1993 – aprilie 1994, George Pufan a fost şef de şantier la Trustul de Construcţii Carpaţi, iar între septembrie 1992 – decembrie 1992 a deținut funcția de şef serviciu cazarmare – Ministerul de Interne, liceul de Poliţie Ploieşti, iar între iulie 1984 – septembrie 1992 a fost inginer la Centrala Industriei Sticlei şi Ceramicii Fine, Antrepriza Construcţii Prahova.

De asemenea, Pufan a absolvit în 1984 Institutul de Construcţii Bucureşti, obţinând diploma de licenţă în specialitatea Construcţii Civile, Industriale şi Agricole. În 1999, el a absolvit Colegiului Naţional de Apărare, în 2005 a obţinut la SNSPA diploma de masterat în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, iar în 2006, la Institutul Naţional de Administraţie, diploma de formare specializată în administraţia publică, program destinat înalţilor funcţionari publici.

Pufan menţionează, de asemenea, un curs postuniversitar de specializare în practica relaţiilor internaţionale şi a studiilor euro-atlantice, în 2007, la Institutul Diplomatic Roman.

El notează, totodată, în CV faptul că a obţinut în 2011, la Universitatea Danubius din Galați, diploma de licenţă în specialitatea contabilitate.

Curtea Europeană de Conturi are câte un membru din cele 27 de state UE, rolul instituţiei fiind să controleze pe teren modul în care sunt administrate fondurile europene, să elaboreze rapoarte cu privire la verificările efectuate, precum şi să înainteze PE şi Consiliului UE un raport anual de descărcare de gestiune pentru modul în care Comisia Europeană a gestionat bugetul.

Membrii Curţii de Conturi sunt numiţi pe o perioadă de şase ani. Consiliul, după consultarea Parlamentului European, decide asupra propunerilor din partea fiecărui stat membru.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

PoliticIoana Petrescu: ProRomânia pune condiţii pentru a vota moţiunea PNL. Să vedem alternativa. Nu poţi da jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc. USR e iresponsabil

EconomieGeorge Cristian Maior, salută anunțul făcut de fondatorul companiei Tesla, Elon Musk, de a intra pe piața din România

ExternRobert Lupițu: De la ”Comisia ultimei șanse” la ”Comisia geopolitică” – Mic îndreptar al portofoliilor și numirilor din echipa Ursulei von der Leyen. Ce înseamnă domeniul transporturilor pentru România

EvenimenteDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

SocialRaed Arafat prezintă 14 măsuri prin care se doreşte reorganizarea sistemului de urgenţă 112

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe