OraNoua.ro
Publicat în 25 februarie 2015, 16:57 / 221 elite & idei

Gheorghe Piperea: Nu m-am dus cu martoaga la iarmaroc s-o vand pe trei gaste

Gheorghe Piperea: Nu m-am dus cu martoaga la iarmaroc s-o vand pe trei gaste

Planul de reorganizare a companiei de stat Oltchim va fi discutat de catre creditori in martie, evaluatorii recomandand suma de 307 milioane euro pentru vanzarea combinatului, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, care se arata increzator ca tranzactia va avea loc pana la finele anului.

pub The Beef Club – Descopera clubul exclusivist al amatorilor de carne de vita.
„Metoda prin care incercam sa obtinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, in care sa se treaca toate activele, licentele, autorizatiile, plus personalul, in asa fel incat sa poata fi cumparate partile sociale de un investitor”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul din administratorii judiciari ai combinatului din Ramnicu Valcea. Piperea a afirmat ca situatia actuala a companiei s-a imbunatatit semnificativ, iar Oltchim nu mai este „un pacient bolnav, in stare de coma”, ci unul „in convalescenta”, conform Mediafax.

Combinatul functioneaza in prezent la 30% din capacitate si genereaza lunar un rulaj de 15 milioane euro si un EBITDA de peste 700.000 euro, iar peste 70% din productie pleaca la export. Comparativ, in vara anului 2012, cand functiona la o capacitate de 80%, compania avea pierderi lunare de cinci milioane de euro, potrivit sursei citate. „Eu personal am vazut lucrurile acestea, in asa fel incat sa nu fiu considerat un fel de Danila Prepeleac. Nu m-am dus cu martoaga la iarmaroc ca s-o vand pe trei gaste. Daca am vazut ca nu exista posibilitatea sa vinzi martoaga, am zis ca ma intorc acasa si incerc s-o fac sa arate mult mai bine, ca sa pot sa o vand la un pret corect”, a spus Piperea.

Pe 9 martie speram sa obtinem votul celor cinci categorii de creditori.
El a precizat ca adunarea creditorilor a fost convocata la 9 martie pentru votul asupra planului de reorganizare, asumat de intreaga echipa implicata in acest proces. „Pe 9 martie speram sa obtinem votul celor cinci categorii de creditori”, a afirmat avocatul. Daca va fi aprobat, planul prevede o perioada de reorganizare de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an. Suma recomandata de un evaluator pentru vanzarea business-ului Oltchim, in baza planului de reorganizare, este de 307 milioane euro, a aratat avocatul, care spera ca o tranzactie sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an.

Costurile necesare pentru crearea SPV sunt estimate la aproape 1,5 milioane euro. „Am acordat un grad de recuperare de 70% creditorilor garantati, 100% pentru creantele salariale, cu 30% m-am dus la creditorii esentiali, indispensabili, iar pentru bugetari este o diferenta care se calculeaza luand in calcul toate aceste valori. Creditorii chirografari nu primesc nimic in aceasta ipoteza, pentru ca toate celelalte creante sunt semnificative”, a aratat Niculae Balan, partener coordonator in cadrul BDO Business Restructuring SPRL, celalalt administrator judicar al Otchim. Tabelul creantelor totalizeaza 800 milioane euro, primii trei creditori fiind AAAS, Electrica si BCR.
Oltchim a anuntat in ianuarie ca planul de reorganizare a companiei va prevede vanzarea catre un cumparator eligibil.

Autoritatile au incercat de mai multe ori, in ultimii ani, sa privatizeze compania, dar demersurile au esuat, cel mai recent anul trecut, din lipsa de oferte. Combinatul chimic este controlat de stat prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni, si se afla in insolventa din ianuarie 2013. Cifra de afaceri a Oltchim a crescut anul trecut cu 25%, la 141,19 milioane euro, in principal ca urmare a majorarii exporturilor, dar si reducerii preturilor la titei, iar combinatul chimic a avut din octombrie profit EBITDA lunar pozitiv, pentru prima data in ultimii trei ani.

Sursa: http://www.wall-street.ro

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe