OraNoua.ro
Publicat în 8 octombrie 2014, 14:52 / 186 elite & idei

Gheorghe Piperea: Proiectul privind insolvenţa persoanelor fizice este slab, dar este mai bun decât niciunul

Gheorghe Piperea: Proiectul privind insolvenţa persoanelor fizice este slab, dar este mai bun decât niciunul

Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice este slab, dar este mai bun decât niciunul, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Gheorghe Piperea, partener Rominsolv SPRL.

‘Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, care a fost avizat favorabil este slab. După părerea mea, un proiect slab este mai bun decât niciun proiect. Este momentul unei astfel de reglementări, nu de acum, ci de peste patru ani. Din păcate se suprapune campaniei electorale şi bineînţeles că va fi privită cu suspiciune din acest motiv. Este o grabă care parte să aibă un iz electoral, dar pe de altă parte este deja prea târziu pentru a mai trata foarte multe insolvenţe, care, dacă ar fi fost o astfel de reglementare în vigoare în 2010 ar fi putut fi evitate sau făcut în aşa fel încât să se introducă un tip special de disciplină financiară în relaţiile acestor oameni cu creditorii’, a afirmat Gheorghe Piperea.

Acesta susţine că legea insolvenţei persoanelor fizice nu va afecta negativ afacerile băncilor pentru că pierderile care puteau fi generate s-au şi produs.

‘Pierderile deja s-au întâmplat. Altele nu mai există. Ar fi putut să fie foarte mult reduse aceste pierderi dacă se lua această măsură în 2010. Pe de altă parte, insolvenţa este o metodă mult mai bună de a trata aceste pierderi decât să le vinzi colectorilor de creanţe pentru că în insolvenţă, precum cea comercială, a corporaţiilor, gradul de încasare este de 20-60%. Eu cred că în materie de persoane fizice gradul de încasare se poate duce către 75%. Acesta este motivul pentru care am spus în 2010 că dacă cineva are resurse să-şi plătească 75% din totalul creanţelor, pentru restul ar trebui să fie scutit de datorie. Trebuie să fii absurd să preferi situaţia actuală în care îţi recuperezi 2-10-15% din creanţe tu ca bancă, situaţiei în care ai recupera 40% sau 60%’, a spus Piperea.

Întrebat dacă o astfel de lege ar fi dus la slăbirea disciplinei de plată, Piperea a precizat că la mijloc se află o absurditate să ‘preferi să ai 1,5 milioane de consumatori care sunt faliţi decât să ai un milion şi jumătate de consumatori care îţi plătesc’.

Sursa: http://www.economica.net/

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Georgescu: 19 ani de la atentatele care au schimbat lumea – „9/11, un punct de cotitură în istoria post-Război Rece”

PoliticNicușor Dan: Salariile bucureștenilor vor ajunge la 1400 de euro în următorii patru ani

EconomieSergiu Manea: BCR lansează ghidul pentru antreprenori „La ce ne uităm când credităm” – cei șapte indicatori pe care banca îi urmărește în procesul de creditare

ExternOvidiu Nahoi: Bruxelles vrea să unifice aplicațiile mobile anti-Covid

SocialLudovic Orban: Autoritățile locale pot achiziționa cam 500.000 tablete pentru elevi și o pot face mai ușor, prin procedura simplificată

EvenimenteMihai Toader-Pasti, la conferința Building Home

CulturaCristina Popescu: Uniformele regalității (III). Reginele României

EditorialAlexandru Georgescu: 19 ani de la atentatele care au schimbat lumea – „9/11, un punct de cotitură în istoria post-Război Rece”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe